Annons

De ska lyfta Gotlands startupscen: ”Vi har ett ansvar”

Gotland Science Park vill få öns innovativa startups att blomstra.

”Våra bolag ska konkurrera på den internationella spelplanen”, säger Julius Bengtsson, verksamhetsledare. 

Julius Bengtsson styr verksamheten på Science Park Gotland.
Julius Bengtsson styr verksamheten på Science Park Gotland.Foto:Jack Mikrut

I centrala Visby bland stockrosor och kullersten ligger Science Park Gotland som fyller rollen som inkubator för den gotländska startup-scenen. Julius Bengtsson, som är verksamhetsledare sedan snart två år tillbaka, visar oss runt i lokalen där hans team har sitt kontor och där även tre av inkubatorbolagen är inhysta.

”Intresset för Science Park Gotland är större än någonsin. Nu får vi hit uppemot 50 bolagsidéer årligen, så ungefär ett bolag i veckan. För att vara Gotland är det mycket”, säger Julius Bengtsson.

Stödet från Science Park Gotland består dels av projekt som ska stärka hela branscher som är viktiga för ön, men också av företagsstöd i form av två inkubatorprogram. Det ena riktar sig till en bredare skara bolag och erbjuder workshops, coaching och handledning med fokus på att få företagen att ta sina första steg. Det andra är ett mer omfattande program, där åtta bolag väljs ut årligen för att få hjälp med bland annat affärsutveckling, kontaktnät och en viss finansiering.

”Vårt mål är att bidra till en hållbar tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för innovationsutveckling och tillväxtorienterat entreprenörskap. Med det menar jag att vi ska vara en del av näringslivsutvecklingen på Gotland och jobba med startups men också främja den viktiga utvecklingsfasen som sker innan ett företag grundas”, säger Julius Bengtsson.

Bland bolagen som ingår i inkubatorprogrammen finns en rad olika branscher representerade. Störst inflöde är det av mat- och livsmedelsföretag, spelbolag samt techbaserade företag, berättar Julius Bengtsson. Han menar att den gotländska startup-scenen fyller en viktig funktion när det gäller att driva på innovationen som kommer från ön.

”Vi har inga stora industrier som driver utvecklingen framåt, utan innovationerna kommer från det gotländska entreprenörskapet. Därför är det otroligt viktigt att vårt företagsstöd inte är branschspecifikt, utan att det är ett allmänt stöd men med fokus på innovation. Jag känner att vi har ett ansvar gentemot Gotland att se till att våra bolag blir riktigt bra och att de på sikt ska kunna konkurrera både på den nationella och internationella spelplanen”, säger han.

Ett inkubatorbolag som är på plats när Di är på besök är nystartade Rosenkvarn som utvecklar en app som ska koppla ihop konsumenter med livsmedelsproducenter i närområdet.

”När min pappa flyttade från Kurdistan till Sverige kände han sig obekväm med att handla matvaror i affären eftersom det saknades information om var och hur maten hade producerats. Det tänket har smittat av sig på mig och jag ser ett behov av att på ett enklare sätt kunna handla direkt från bönderna”, säger Michael Degirmen, medgrundare av Rosenkvarn.

Han berättar att hjälpen från Science Park Gotland har varit värdefull.

”Vi är fyra grundare som alla har specialiseringsområden men vi har också luckor i vissa områden. Det är då Science Park har täckt upp och hjälpt till”, säger Michael Degirmen.

Att intresset för Science Park Gotland växer, betyder dock inte att Julius Bengtsson kan luta sig tillbaka.

”Det finns en generell utmaning kopplat till Gotland, och det är att hela tiden hänga med i utvecklingen. Det kräver att vi ständigt är uppdaterade, erbjuder rätt kompetens och stöd och aldrig blir bekväma”, säger Julius Bengtsson. 

Om du tittar framåt, hur kommer innovationsklimatet att utvecklas på Gotland?
”Innovationsklimatet på Gotland är tillåtande och det är lätt att få stöd. Dessutom finns här Almi företagspartner och Uppsala universitet campus Gotland, som båda gör ett fantastiskt jobb. Jag är mycket glad över det vi hitintills har lyckats göra för öns entreprenörskap och företag, men jag är ännu inte nöjd. Vi måste fortsätta vara på tårna och ständigt bli bättre”, säger Julius Bengtsson. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?