1515

De ska fortsätta använda mutanmälda Labcenter

Sjöfartsverket anmäler ytterligare fyra personer för att ha tagit emot mutor från Labcenter. Myndigheten har också anmält utbildningsföretaget till åklagare. Samtidigt öppnar region Östergötland för att fortsätta använda Labcenter.

Bild:TT

I somras åtalsanmälde Sjöfartsverket tio medarbetare för att inför IT-kurser ha tagit emot presentkort, spelkonsoler och cyklar från utbildningsföretaget Labcenter.

På tisdagen skrev nyhetsbyrån Siren att Sjöfartsverket anmäler ytterligare fyra personer som redan lämnat myndigheten.

Skandalen uppdagades i juni, då Riksgälden vid en internrevision såg märkligheter i fakturor från Labcenter. Riksgälden anmälde då elva medarbetare för mutbrott, alternativt förskingring.

Även där har en tidigare anställd nu anmälts, kan Di berätta.

”Vi åtalsanmälde i förra veckan ytterligare en person”, säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Sjöfartsverket har också anmält Labcenter - för givande av muta - till åklagare, säger Ulrika Ekström på myndighetens presstjänst.

”Jag har inlett en förundersökning”, säger ansvarig åklagare, Jens Nilsson.

Systemet med tillval vid kursanmälningar har försiggått hos fler av Labcenters kunder.
Region Östergötland har upptäckt att ett 40-tal medarbetare fått tillbehör eller presentkort.
Där har man dock valt att inte polisanmäla.

”Vi hanterar det i organisationen”, säger ansvarig tjänsteman, Gerd Sandgren-Lundström, chef för regionens Centrum för verksamhetsstöd och utveckling.

Dessutom ska det även i fortsättningen vara möjligt att gå på kurser hos Labcenter.

”Medarbetare kan anmäla sig, men de ska ta rabatt på sin kurs, inte ta ut något material”, säger Gerd Sandgren-Lundström.

Är det lämpligt att anlita en leverantör som delar ut spelkonsoler till anställda?
”Jag vet att Labcenter har ändrat sina rutiner så att det inte ska vara möjligt att ta emot tillbehör på samma sätt som tidigare”

Frågan är vad ni tycker om lämpligheten?
”Vi har inte tagit något principiellt beslut att vi inte ska använda företaget i fortsättningen.”

Men är det lämpligt att anlita ett företag som är anmält för ekonomisk brottslighet?
”Vi är mycket striktare i våra rutiner, och så länge man inte har en dom…”

Men frågan handlar om omdöme, och omsorg om skattebetalarnas pengar?
”Jag kan inte svara på något annat sätt än jag har gjort”.

Socialdemokraten Mats Johansson är regionstyrelsens ordförande, och därmed högste ansvarige politiker.

Är det lämpligt att använda skattemedel till en fortsatt affärsrelation med Labcenter?
”Jag vet inte om det finns andra skäl att vi behöver utnyttja företaget utifrån kompetens, men det är klart att jag är tveksam till om vi ska fortsätta utnyttja det här företagets tjänster”, säger han.

Varken Sjöfartsverket eller Riksgälden anlitar i dag Labcenter, och säger till Di att man i dagsläget inte har några planer på det.

”Frågan är inte aktuell för oss, men blir den det kommer vi att förhålla oss strikt professionellt”, säger Hans Lindblad.

Di har sökt Labcenters vd.


Innehåll från TorkAnnons

VR-spelet som kan göra skillnad i vården

Vårdrelaterade infektioner (VRI) är den vanligaste vårdskadan på svenska sjukhus. För att färre patienter ska drabbas är arbetet med en förbättrad vårdhygien och framför allt handhygien en avgörande faktor. Därför har Tork, ett varumärke från Essity, tagit fram en unik handhygienutbildning för sjukvårdspersonal; ett interaktivt spel i virtual reality. 

En vårdrelaterad infektion är en infektion som uppstår inom vården. Den kan uppstå till följd av bakterier eller virus som patienten får med sig från sjukhusmiljön. Därför är god handhygien av extremt vikt för att minska risken för en VRI.  

– Cirka 1 500 patienter dör varje år i Sverige som en direkt eller indirekt följd av VRI. Det här vill vi bidra till att ändra på, säger Jenny Logenius, Global Brand Manager på Essity som varit med och tagit fram utbildningen Tork VR Clean Hands Training and Education.  

– Som ett globalt hygien- och hälsoföretag med ledande varumärket Tork som förser vården med hygienartiklar, ville vi skapa en kompletterade tjänst med den här utbildningen. Man kan tro att handhygien är en självklarhet, men det är lätt hänt att man missar något av WHO:s fem moment, under stress eller press, säger Malin Herrmann, Regional Brand Manager på Tork, Essity.  

WHO:s fem moment för handhygien är:  

1. Före patientkontakt.
2. Före rent/aseptiskt arbete.
3. Efter orent arbete.
4. Efter patientkontakt.
5. Efter kontakt med patientens närmiljö.  

Ett interaktivt och roligt sätt att lära sig på 

I startprocessen av projektet genomförde man en undersökning för att se vad vårdpersonal tyckte om de nuvarande utbildningarna. Resultatet visade att man ansåg att de var alltför teoretiska, tråkiga och passiva. Därför skapade Essity ett interaktivt spel med VR som hjälpmedel. Spelet utvecklades tillsammans med världsledande expert, beteendevetare och universitetssjukhus, bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.    

– Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är roligt att genomföra. Det ger ett bättre resultat, säger Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, undersköterskor vid urologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.  

– I spelet får man ta sig an rollen som antingen sjuksköterska eller läkare, och påbörja ett skift på den virtuella avdelningen. Genom ett antal verkliga situationer, som att lägga om ett sår eller springa på ett larm, övar man på WHO:s fem olika moment. Skillnaden här från verkligheten är att du inte kommer vidare i spelet om du inte kommer ihåg att sprita dig säger Jenny Logenius.  

Om Tork och Essity 

Essity, med det globalt ledande varumärket Tork, är världens största leverantör av produkter och tjänster inom marknaden för professionell hygien och vill med sina banbrytande innovationer hjälpa dig att göra din verksamhet ännu bättre.  

Läs mer om deras utbildning på tork.se/cleanhands 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?