1515
Annons

De sätter tekniken i centrum: ”Både hållbart och effektivt”

Fastighetsbranschens nya era står för dörren. När jätten Vasakronan utvecklar sitt bestånd för framtiden är digitala verktyg och lösningar en självklarhet. 

”Det handlar inte bara om teknik utan även mycket om affärer och hållbarhet”, säger Britt Lindqvist, chef för verksamhetsutveckling på Vasakronan.

”Det handlar inte bara om teknik utan även mycket om affärer och hållbarhet”, säger Britt Lindqvist, chef för verksamhetsutveckling på Vasakronan.
”Det handlar inte bara om teknik utan även mycket om affärer och hållbarhet”, säger Britt Lindqvist, chef för verksamhetsutveckling på Vasakronan.Foto:Amanda Lindgren

”Hela samhället genomgår en digital transformation. I och med att fastigheter är en så stor del av våra liv påverkas även de av digitalisering och de tjänster som våra kunder efterfrågar”, säger Sandra Jonsson, chef för Teknik och utveckling på Vasakronan, landets största fastighetsägare. 

I den digitala vågen har proptech, digitalisering av fastighetsbranschen, vuxit fram. Med det har hyresgäster andra krav, som med högsta sannolikhet förändras ännu mer de kommande åren i takt med utvecklingens framfart, enligt Sandra Jonasson. 

”Det är många aspekter i samhällsutvecklingen – både hållbarhet och effektivitet. Till slut blir det en lönsamhetsfråga i ett långsiktigt perspektiv. Vi är en långsiktig ägare av våra fastigheter så för oss är det en självklarhet att utveckla för att kunna bedriva en smart verksamhet”, säger hon. 

Med hjälp av digitala verktyg som räknas som proptech kan fastighetsägare förstå hur fastigheternas ytor används, vilket skapar större insikter i hur man kan optimera och effektivisera ytor. Verktygen kan även användas för att automatisera förvaltningen eller jobba mer med affärsutveckling.  

Tekniken Vasakronan utvecklar verkar på flera nivåer. Det är alltifrån sensorer som automatiskt mäter bland annat temperatur och luftfuktighet till smarta låssystem av dörrar och system som signalerar innan hissar håller på att gå sönder. Inte minst bidrar tekniken till hållbarhetsarbetet i form av exempelvis applikationer som blir ännu bättre på att styra fastigheterna. 

”Vi driver just nu två pilotprojekt inom energioptimering med AI. Om vi hittar AI-applikationer så tror vi att de kan hjälpa oss att energioptimera ännu bättre”, säger Sandra Jonsson.  

Hittills har Vasakronan jobbat med att sätta infrastrukturen före tekniken och fastighetsjätten lägger stora resurser på utvecklingen. En stor del av fastighetsbeståndet är i många fall gammalt och har äldre system, vilket gör det till ett stort pussel. 

”Vi har förmodligen miljontals datapunkter i våra fastigheter och det är ett ganska stort jobb att sortera upp”, säger Sandra Jonsson. 

Som hjälpmedel har de bland annat tillsammans med andra fastighetsägare tagit fram ett digitalt språk som möjliggör att fastigheter kan kommunicera med varandra. 

”Vi tror mycket på samarbete med andra fastighetsägare. Utifrån gäller det sedan att bygga applikationerna och då samarbetar vi ofta med en del mindre startup-bolag och ibland med lite större bolag”, säger Britt Lindqvist, chef för verksamhetsutveckling på Vasakronan.  

”Vi har många olika samarbeten för att testa olika saker och se vad som fungerar. Vi försöker hela tiden tänka på att det ska vara skalbart och därför är infrastrukturen väldigt viktig”, tillägger hon. 

Utvecklingen är inte bara en teknikfråga utan hela organisationen jobbar med mål inom proptech, vilket gör att arbetet är integrerat i såväl bolagets it-del som på affärssidan. 

”Det handlar inte bara om teknik utan även mycket om affärer och hållbarhet. Det är de tre delarna ihop som är drivkraften i att det här kommer att flyga”, säger Britt Lindqvist.

Efterfrågan är den tydliga dragkroken i utvecklingen. Men trots att människan strävar efter mer anser Sandra Jonsson och Britt Lindqvist att den mänskliga faktorn samtidigt utmanar arbetet.  

”Det är svårt att säga exakt vad det är som kommer hända och det är ganska svårt att förhålla sig till, just för att vi som människor tycker förändring är jobbigt när det finns en osäkerhet kopplat till det. Ur mitt perspektiv är det en av de största utmaningarna för oss internt”, säger Sandra Jonsson.  

Norge höjer säkerheten vid olje- och gasinstallationer

Norska polisen har vidtagit ett flertal åtgärder för att öka beredskapen runt norska olje- och gasinstallationer, framgår av ett pressmeddelande.

Redan i samband med att Rysslands övergrepp mot Ukraina inleddes den 24 februari ökade polisen beredskapen kring energinäringen, men nu ska den öka ytterligare efter de misstänkta explosionerna som demolerat gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i Östersjön.

”Händelsen i Östersjön utgör grund för att utöka och förstärka åtgärderna, men vi kan inte gå närmare in och kommentera enskilda åtgärder. För polisen handlar det om att bidra till att minska sårbarheten och säkra värden i en osäker situation”, säger beredskapschef Tone Vangen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera