1515

De satsade allt för att köpa en oslipad diamant

Madeleine och Anders Petersson pantsatte huset för att kunna köpa sitt verkstadsföretag.

"Antingen får man hoppa eller stå kvar, och vi hoppade", säger Madeleine Petersson.

Madeleine och Anders Petersson, vd respektive marknads- och inköpsansvarig på EBV Plåt AB i Emmaboda.
Madeleine och Anders Petersson, vd respektive marknads- och inköpsansvarig på EBV Plåt AB i Emmaboda.Bild:Jesper Frisk

Madeleine Petersson hade bara arbetat ett par månader som platschef på EBV Plåt i Emmaboda när dåvarande ägaren frågade om hon ville köpa företaget.

"Jag trodde han skämtade", berättar hon.

Men när hon förstod att det var allvar tog hon med sig frågan hem till maken Anders som då arbetade på en nu nedlagd möbelfabrik. Paret började diskutera om de inte ändå inte skulle våga ta steget och med hjälp av en revisor tog de fram en plan för hur affären skulle bli möjlig.

När banken godkände en låneansökan blev det plötsligt allvar, skulle de riskera sin ekonomiska framtid? Svaret blev ja, de tömde sina sparkonton, pantsatte huset och fick även gå i personlig borgen för att affären skulle gå igenom.

"Vi vågade testa det här eftersom jag sett att företaget var en oslipad diamant. Det fanns en grund att utveckla. Vi såg möjligheten att förenkla, förbättra och effektivisera", säger Madeleine Peterson.

Hon är vd medan maken Anders ansvarar för marknad och inköp.

Paret tog våren 2008 över legotillverkaren i ett industriområde i Emmaboda. Knappt ett halvår senare slog finanskrisen till med full effekt och det blev helt tyst i telefonerna.

"Det var bara att börja vända på varenda krona", säger Anders Petersson.

Som lök på laxen hade han bara ett par månader tidigare gjort ett fatalt misstag.

"Jag läste fel på en ritning och köpte fel material för 250.000 kronor. Det var inte roligt", säger Anders Petersson med emfas.

EBV Plåt red ut finanskrisen genom att säga upp tre anställda, gå ner på fyradagarsvecka och dra ned på allting. Hela 2009 levde bolaget med näsan knappt över vattenytan och en tredjedel av omsättningen försvann. Men så småningom vände det uppåt och EBV Plåt har visat svarta siffror sedan 2009.

Omsättningen har ökat stadigt och nästa år ska den nå över 20 Mkr. Då har EBV Plåt fördubblat sin försäljning sedan Madeleine och Anders Petersson tog över.

"Det handlar om att varje dag gå till jobbet och göra sitt bästa. Men grunden är att vi har en modern maskinpark och välutbildad personal", förklarar Anders Petersson tillväxten.

I dag är EBV Plåt en legotillverkare, specialiserad på tunnplåt. Produktionen handlar ofta om nischprodukter i mindre serier och plåtdetaljer från EBV Plåt sitter i allt från supersportbilen Koenigsegg till baren på hotell Anglais i Stockholm. Inte sällan kommer uppdragen från inredningsarkitekter och designers.

"Vi vill arbeta nära våra kunder och lösa deras problem", säger Anders Petersson.

EBV Plåt säljer också skåp för inkapsling av datorer och skärmar under det egna varumärket Eventus. Sedan i våras kan verkstadsföretaget också titulera sig hovleverantör efter att silversmeden på Kungliga husgerådskammaren beställt mässingsbrickor från Emmaboda.

Det är många mindre beställningar som är basen i bolagets omsättning och orderboken fylls på kontinuerligt.

"Vi vet inte hur mycket vi har att göra om sex veckor, i teorin skulle alla kunderna försvinna i morgon", säger Anders Petersson.

Men bolaget har framtidstro, ute i verkstaden står bolagets hittills största investering. Den nya fiberlasern är en skärmaskin som mångdubblade kapaciteten och kostade runt 6 Mkr.

Det är stora pengar för ett bolag som omsatte knappt 16 Mkr i fjol men också ett bevis på att EBV Plåt i dag har ett stort självförtroende.

"Vi tror på att vi är duktiga och att vi kan fylla maskinen", säger Madeleine Petersson.

Enligt den pinfärska affärsplanen ska bolaget omsätta 40 Mkr inom fem år. Tanken är att ökade insatser på marknadsföring och försäljning ska ge nya kunder och dubbla omsättningen.

"Det handlar också om att vara ute mer hos våra befintliga kunder för att se hur vi kan hjälpa dem", säger Madeleine Petersson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?