Annons

De säljer diamant för jätteslant

Diamantproducenten De Beers sålde rådiamanter för 720 miljoner dollar i 2017 års första försäljningscykel. Det är bättre än väntat, menar analytiker.

Resultatet innebär en uppgång jämfört med fjolårets sista cykel, som slutade på 422 miljoner dollar, men även jämfört med de 545 miljoner som redovisades för den första försäljningen 2016.

"Vi såg god efterfrågan för flertalet av våra sortiment under årets första försäljningscykel, den del av året då branschen normalt upplever starkast efterfrågan", kommenterar Bruce Cleaver, vd för De Beers i ett pressmeddelande.

Till de starka siffrorna bidrar också den ovanligt långa perioden mellan den sista försäljningen i fjol och den första i år, påpekar vd:n.

Inför resten av året är Bruce Cleaver försiktig.

"Även om återstarten av slipningsverksamheten i Indien inneburit en viss ökning av efterfrågan för mindre rådiamanter av lägre kvalitet, upprepar vi vår försiktiga syn för dessa kategorier", skriver han.

Den indiska diamantindustrin - världens största, men bestående av många små bolag - har drabbats hårt av att landets regering i november i fjol beslutade att 500- och 1.000-rupiesedlarna inte längre är giltiga. Förväntningarna på årets inledning har därför varit lågt ställda.

"Det är ett utmärkt resultat, som också pekar på att effekterna av de penningpolitiska åtgärderna i Indien avtar snabbt", skriver Morgan Stanley i en snabbkommentar om årets första försäljningscykel, även om banken betonar att den första cykeln alltid är svårprognostiserad.

Även RBC Capital ser överlag positivt på dagens information. Bankens analytiker hade räknat med ett resultat på omkring 650 miljoner dollar, vilket han bedömer vara i nivå med marknadens förväntningar.

Faran är dock inte över för branschen, betonar RBC och pekar på risken att ett väntat ökat utbud av rådiamanter under året kommer att pressa priserna. RBC räknar med att rådiamantpriserna i snitt ska minska med 0-5 procent under 2017.

Lucara Diamond, noterat på Stockholmsbörsen, håller sin första försäljning av rådiamanter ur det ordinarie sortimentet den 2 mars. Kommande kvartalsmässiga försäljningar planeras till 22 juni, 7 september och 7 december. Därtill brukar bolaget hålla åtminstone två försäljningar av stora och ovanliga diamanter per år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?