1515
Annons

De ritar om förråden – ”man vill inte befinna sig i en skräckfilm”

HELSINGBORG

Växande efterfrågan och god lönsamhet lockar till investeringar inom förråd och självhämtningslager. 

Nu inleder trion bakom Sesam Self Storage storsatsningen mot 15 nya, högdigitaliserade anläggningar i södra Sverige.

”Det borde kunna gå att göra det här bättre.”

Här, precis intill väg 111 i norra Helsingborg, ska den första av flera Sesam Self Storage byggas. 
Fr v: Magnus Skiöld, styrelseordförande Midroc, Rickard Pålsson, Lars Adgård
Här, precis intill väg 111 i norra Helsingborg, ska den första av flera Sesam Self Storage byggas. Fr v: Magnus Skiöld, styrelseordförande Midroc, Rickard Pålsson, Lars AdgårdFoto:Björn Solfors

Den tanken föddes hos entreprenören Rickard Pålsson, en av delägarna till den nya verksamheten, när han själv skulle hyra förråd inför en utlandsvistelse. 

”Jag tyckte att det var stelbent, byråkratiskt och allt för analogt att hyra förråd. Man behövde fylla i fullmakter för att flyttfirman skulle få tillgång till nycklarna. Det borde vara lika enkelt som att boka en flygbiljett i mobilen.”

Han vände sig till affärspartnern Lars Adgård, med tunga uppdrag inom bland annat logistikbranschen, för att ladda affärsidén med rätt kompetens. Den sista pusselbiten stod Midroc Properties för. Tillsammans har delägartrion scannat av och analyserat marknaden i detalj – och kan konstatera goda möjligheter för ytterligare en aktör i Sverige. 

”Beläggningsgraden är hög i förråden i dag, genomsnittet är 80 procent, vilket leder till fortsatt expansion. Mer än 70 procent av aktörerna ser också en ökande lönsamhet i sina verksamheter. Vi behöver inte konkurrera ut någon, det finns plats för en till”, säger Lars Adgård. 

Den positiva utvecklingen av branschen drivs av fortsatt urbanisering, i kombination med mindre bostäder och kontor i städerna. I många nybyggda fastigheter saknas tillräckligt med förvaringsutrymmen och förråd.

”Vi ser också en tydlig trend hos företagen. De går från de stora paradkontoren med egen kakelugn, till mindre och mer yteffektiva kontorsplatser där förråden är få”, säger Magnus Skiöld, styrelseordförande Midroc Properties. 

På den svenska marknaden finns nu cirka 480.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, enligt analyserna, som tillsammans tros omsätta cirka 700 miljoner kronor. I landet finns en mängd mindre, lokala aktörer, samtidigt som några få stora aktörer står för majoriteten av marknaden. 

Och det är bland de stora aktörerna Sesam Self Storage kommer att placera sig. Bygget av den första anläggningen på 10.000 kvadratmeter, på Berga i norra Helsingborg, påbörjas vid årsskiftet och beräknas vara klar efter nästa sommar. Därefter beräknas utbyggnadstakten bli 1-3 miljöcertifierade anläggningar per år, med målet om totalt 15 nya anläggningar i städer som Lund, Malmö, Göteborg, Växjö och Norrköping. 

”Fullt utbyggd beräknas en anläggning serva cirka 1.000-1.200 kunder och generera en omsättning på cirka 13-15 miljoner kronor”, säger Magnus Skiöld. 

Investeringstakten, höga uppstartskostnader och de digitala ambitionerna kräver ekonomiska muskler. I den första anläggningen investeras cirka 100 Mkr. 

”Vi digitaliserar en väldigt traditionell bransch. Via en app sköts bokning, avtalstecknande och betalning, och man får direkt tillgång till förrådet med en digital nyckel. Man kan också dela ut digitala nycklar till andra. Längre fram kommer vi också att ha en digital butik i varje anläggning, där man kan köpa kartonger, bubbelplast och märkpennor”, säger Rickard Pålsson.

Trions analyser har också visat behovet av rätt läge, nära stora bostadsområden, är avgörande. Privatkunder vill kunna nå sina förråd på 20 minuter, och glada färger och ljus belysning ska öka tryggheten dygnet runt. 

”Man vill inte uppleva att man befinner sig i en skräckfilm när man besöker sitt förråd under en mörk höstkväll. Kraven på tillgänglighet ökar, liksom bra bevakningssystem”, säger Lars Adgård.

Hur påverkar Corona-krisen era investeringsplaner?
”Krisen ökar efterfrågan på förråd ännu mer, tror vi. Restauranger behöver sätta undan möbler för att kunna följa restriktionerna, till exempel, och många som jobbar hemma vill frigöra plats. Alla typer av livsstilsförändringar gynnar egentligen den här branschen”, säger Magnus Skiöld. 

 

 

 

Jätteras för elpriset – faller 85 procent till lördagen

Elspotpriset i södra Sverige faller kraftigt och når i morgon, lördag, 58,4 öre per kilowattimme. Det är en nedgång med hela 85 procent från fredagen och elpriset är därmed nere på den lägsta nivån efter den senaste tidens elchock startade.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera