1515
Annons

De prisas med medalj för värdefulla insatser inom näringslivet

I 250 år har Kungliga patriotiska sällskapet på olika sätt belönat värdefulla insatser inom näringslivet. I år prisas bland annat Ölands stranddrottning, journalisten som styr det norrländska brödimperiet och arvingen till familjebolaget som lite i smyg omsätter 16 miljarder kronor årligen.

Camping- och fritidsanläggningen Bödas vd Anna Barkevall och Polarbröds vd Karin Bodin.
Camping- och fritidsanläggningen Bödas vd Anna Barkevall och Polarbröds vd Karin Bodin.Foto:Martin Barkevall/Amanda Lindgren

Redan 1766, under kung Adolf Fredriks tid på tronen, grundades Kungliga patriotiska sällskapet, men det var några år senare som Gustav III lade fram grundprinciperna. Tanken var ursprungligen att främja jordbruket, men gradvis lades fokuset över på industrins väl.

Näringslivsmedaljen har delats ut sedan början av 80-talet. Det är sällskapets stora hedersbevis för utomordentligt entreprenörskap och delas alltid ut av en medlem i kungafamiljen. På grund av coronapandemin skedde dock ingen utdelning under 2020.

Under åren har tunga namn som H&M:s Stefan Persson, Hemfrids Monica Lindstedt, New Waves Torsten Jansson, finansmannen Fredrik Lundberg, modeskaparen Filippa Knutsson, Klarnas Sebastian Siemiatkowski och Ikea-grundaren Ingvar Kamprad belönats med medaljen.

Bland årets pristagare är Polarbröds Karin Bodin, som startade sin karriär inom journalistiken, kanske mest känd. Den familjeägda bagerikoncernen i Älvsbyn har rötter från 1879 och drabbades sommaren 2020 av en omfattande brand som totalförstörde Polarbröds fabrik. Bolaget tvingades varsla en tredjedel av sina anställda, men är nu på väg tillbaka, något som Karin Bodin bland annat pratade om i sitt Sommarprat i somras.

Lindéngruppen är ett av Sveriges största familjeföretag med en omsättning på 16 miljarder kronor och 5.500 anställda. Jenny Lindén Urnes, dotter till grundaren och känd för sitt engagemang i konsthallen Färgfabriken i Stockholm, är en av årets näringslivsmedaljer.

Gunnars Tråd grundades i ett garage i Hillerstorp 1960. 60 år senare drivs tråddragningsbolaget fortfarande vidare av grundarens barn och barnbarn under namnet GT Wire och omsätter 400 Mkr. Nu prisas Kjell-Ove Gunnarsson, son till Gunnar Gustavsson som startade verksamheten, för att verka i linje med Gnosjöandan.

På norra Öland finns sedan 1994 den stora camping- och fritidsanläggningen Böda. För engagemanget i denna. och för att ha kombinerat charterlivets helhetsutbud och campinglivets friheter tilldelas vd:n Anna Barkevall också en medalj.

Det gör även Lars Martinson, som leder familjeföretaget Martinson Group i västerbottniska Bygdsiljum, för sitt hållbarhetsarbete. Han är fjärde generationens företagare och leder i dag Sveriges största producent av limträ med en omsättning på 2 miljarder kronor.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?