De oönskade julklapparna som säljer som smör

Varje år säljer svenskarna tiotusentals oönskade julklappar på försäljningssajten Blocket. Värdet på alla varor som läggs ut mellan 24 december och nyår beräknas till cirka 100 miljoner kronor årligen.

Sju av tio i Blockets julundersökning 2015 svarade att de någon gång fått julklappar de aldrig har använt. Och de oönskade klapparna kommer snabbt ut till försäljning på Blocket.

"Vi ser att folk använder ord som 'oönskad julklapp' och 'felköp' i annonstexterna, och den här typen av annonser kommer ut redan på julafton", säger Elin Mattson, pressansvarig på Blocket.

En av fyra saker som läggs ut på Blocket säljs inom 24 timmar, och det är inget undantag över julen.

"Vi ser att det är främst tre kategorier som säljer väldigt bra under mellandagarna. Dels är det väldigt mycket elektroniksaker som till exempel Iphones och Ipads. Men också vitvarusaker som kylar och frysar, man kan se att folk har mer tid under julen att ta tag i sina hemmaprojekt och byta ut kylen och frysen”, berättar Elin Mattson.

De oönskade klapparna, så kallade fulklappar, säljer väldigt bra – som en mellandagsrea fast på nätet. Vanligast är att folk säljer en julklapp de fått av sin arbetsgivare, visar Blockets julundersökning från i fjol, men även klassiska dubbelköp ligger bakom flera annonser.

Det finns några saker som är extra bra att tänka på innan du lägger ut fulklappen till försäljning.

"Tänk på att sälja saker som är i säsong just nu, till exempel kan du sälja av dina längdskidor – sådant som folk söker på just nu", säger Elin Mattsson.

Ett lägre pris gör att din vara säljer snabbare, likaså om du har kvitto och skriver ut modellnamnet. Märkesvaror och designinredning har bäst andrahandsvärde.

”Allt kan man sälja. Det viktiga är att det är något som någon annan kan få användning för” säger Elin Mattsson och tillägger att det också ur miljösynpunkt är bra att sälja vidare oönskade klappar i stället för att slänga dem eller låta dem ligga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?