1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

De odlar planer på ett nytt skånskt besöksmål

Förvärven av Classicum Växthus AB och Kabbarps Trädgård AB blev en perfekt match. Nu siktar Malmöborna Anna och Daniel Bertland på att skapa en plats för upplevelse och intryck i Kabbarp.

”Platsen andas odling, här vill vi att man ska kunna inspireras”, säger Anna Bertland.

I början av 2019 tog Malmöborna Anna och Daniel Bertland över ägandet Classicum Växthus AB i Aggarp. Under sommaren 2020 förvärvade de också Kabbarps Trädgård AB.
I början av 2019 tog Malmöborna Anna och Daniel Bertland över ägandet Classicum Växthus AB i Aggarp. Under sommaren 2020 förvärvade de också Kabbarps Trädgård AB.Foto:Lars Brundin

Intresset för odling och utemiljö har ökat de senaste åren och under pandemin har detta blivit ännu tydligare. Det har Malmöborna Anna och Daniel Bertland tänkt spinna vidare på.

Som ägare till två företag inom området ska de utveckla ett skånskt besöksmål där de kombinerar utställning av växthus med butik och restaurang i Kabbarp, mellan Staffanstorp och Åkarp.

Men vi tar det från början.

År 2019 tog Anna och Daniel Bertland över ägandet av Classicum Växthus AB i Aggarp, Svedala. En verksamhet som funnits sedan 1993, med en av Sveriges i dag största utomhusutställningar av växthus och orangerier.

”Jag var föräldraledig med vårt tredje barn då och anställd på ett företag inom läkemedelsindustrin. Tanken var att vi skulle ta in en extern vd”, säger Anna Bertland.

Hundra ansökningar inkom till vd-posten. Annas pappa, med en bakgrund inom bemanning tog sig an processen. Men Anna föll mer och mer för jobbet själv. Så fick det bli. Hon lämnade läkemedelsbranschen och är i dag vd för Classicum Växthus.

Planen är att verksamheten i Aggarp ska flytta till Kabbarp under 2022. Här ligger nämligen det andra bolaget som paret nyligen blev ägare till.

År 2020 fortsatte satsningen på uteliv, odling, och närproducerat för Anna och Daniel Bertland. Då köpte de det ekologiska kryddföretaget Kabbarps Trädgård från 1985. En ledande leverantör av ekologiska kryddor och sallader till privatpersoner, butiker och restauranger.

Köpet var en perfekt match.

”Tanken från början när vi köpte Classicum var att vi skulle flytta verksamheten från Aggarp”, säger Daniel Bertland, som har mer av en strategisk roll i företaget med erfarenhet av att bygga bolag. Han har arbetat sex år som analytiker och aktieförvaltare på Mellby Gård. Han äger också ett fastighetsbolag samt är delägare i biltvättsbolaget Glimra.

När Kabbarps Trädgård lades ut till försäljning nappade paret Bertland. Deras nyfunna kärlek för den gröna näringen kunde nu få spira fritt.

Till köpet fanns också mark. Och planen om en verksamhetsflytt av Classicum Växthus kunde ta form. Vid sidan av de i dag befintliga kryddväxthusen på 18.000 kvadratmeter ska en utställningsträdgård byggas, både inomhus och utomhus.

”Förutom utställning kommer vi ha ett kafé, restaurang, butik och en inspirationsträdgård. Inte som en handelsträdgård, men en inspirerande miljö med våra orangerier och glasade rum. En plats att finna idéer, kunskap och få en känsla för det glasade rummet”, förklarar Anna Bertland.

”Det ska vara en helhetsupplevelse, oavsett väder”, fyller Daniel Bertland i.

Sedan Anna och Daniel Bertland tog över Classicum Växthus har bolagets personalstyrka vuxit med 50 procent till i dag 14 anställda. Orderingången har stigit med 20 procent under 2020.

Kabbarps Trädgård å sin sida har haft en tillväxt på mellan 40-45 procent under 2020 och har 18 anställda.

”Det här är en långsiktig satsning från vår sida. Vi ser ingen 'exit' i detta. Vi har också börjat titta på produktutveckling och att kanske branda om kryddorna som i dag heter Sörgården till Kabbarps Trädgård”, säger Daniel Bertland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?