De miljonsatsar på att ta fram det ofarliga glidet

LILLEHAMMER. Nästa år förbjuds de giftigaste skidvallorna. Den största vallatillverkaren Swix satsar nu miljoner på att ta fram nya produkter.

”Vi lägger enormt med resurser på det, nästan allt”, säger Swix racingchef Henrik Johnsen.

Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack mikrut

I Swix vallafabrik i OS-staden Lillehammer går maskinerna för högtryck. Med skidsäsongen bakom hörnet stiger efterfrågan på produkterna som ska ge skidåkare bättre fäste i uppförsbackarna och mer fart på flacken. 

Flertalet motionärer förknippar skidvalla med fästvalla på burk eller paraffin som smälts in i belaget för att ge bättre glid. Men på elitnivå är det mer extrema produkter som gäller. 

”Under VM i Obersdorf 1987 såg vi att italienarna hade ett fantastiskt glid. Inne i deras vallabod bar alla masker och det rök något fruktansvärt”, berättar Swix tidigare produktchef Harald Bjerke när Di är på besök. 

Förklaringen var att italienarna hade börjat lägga fluorpulver på skidorna. Fluor är vattenavstötande och mindre känsligt för smuts, vilket gör att glidet blir bättre, i synnerhet i våta fören. 

Sedan dess har alla elitåkare och många ambitiösa motionärer vallat med fluorvallor. Baksidan är att vallorna är giftiga. De bryts ner långsamt i både kroppen och naturen, vilket med åren blivit allt mer omdebatterat.

Den 4 juli nästa år förbjuds C8-molekylen, som används i alla fluorpulver, i EU. Nu letar tillverkarna efter vallorna som ska ersätta dagens pulverburkar. 

Den största aktören i branschen, Swix, samarbetar med universitet både i Sverige och Norge och lägger miljoner norska kronor på forskning. Under sommaren har den norska vallatillverkaren testat nya vallor på en rad platser i världen. 

”Vi lägger enormt med resurser på det här, nästan allt. Vi har haft ett team på Nya Zeeland två somrar i rad för att testa. Vi har varit i Sognefjell och i Torsby skidtunnel”, säger Swix racingchef Henrik Johnsen.

Under nästa år hoppas företaget kunna ersätta glidvallor med lägre fluorhalt, så kallade lf- och hf-paraffiner med nya produkter utan fluor. Förändringen är viktig eftersom de enklare fluorprodukterna är populära bland motionärer och skidföräldrar.

Däremot har det visat sig svårt att göra de mest extrema produkterna helt utan fluor. Swix kommer i sina pulvervallor stället använda en annan fluormolekyl, C6, som har liknande glidegenskaper, men som bryts ner snabbare i kroppen och i naturen. 

De nya pulvervallorna ska lanseras under vintern, är planen. Men först återstår den sista finslipningen. 

Glidtester är svårt och tålamodsprövande. Testerna måste göras på helt identiska skidor, med samma struktur. Dessutom måste testerna göras i olika temperaturer och olika snötyper. 

”Det som funkar i Norge går inte nödvändigtvis bra i Mellaneuropa och den snö de har där”, säger Henrik Johnsen. 

Det stora provet för de nya vallorna blir när tävlingssäsongen börjar i november. Först då blir det möjligt att på allvar se hur de nya vallorna står sig mot de gamla. För Swix del är lanseringen viktig eftersom fluorprodukterna står för en betydande del av vallaförsäljningen.

”Men det ser lovande ut och vi tror att de nya vallorna är lika bra eller bättre än de gamla”, säger Henrik Johnsen. 

Det som komplicerar övergången är att förbudet bara kommer gälla på EU:s inre marknad. I länder som USA, Japan och Ryssland är det fortfarande fritt fram. Dessutom handlar det bara om ett försäljningsförbud, det är fortfarande tillåtet att använda giftig fluorvalla. 

”Landslagen i världscupen kommer använda det som glider bäst. Därför är det helt nödvändigt att vi hittar något som är bättre än det som existerar idag”, säger Henrik Johnsen. 

I skidvärlden pågår en bredare debatt om fluorvallorna. I ungdomsskidåkningen försöker förbunden i både Norge och Sverige att få bort vallorna helt. Vasaloppet slutade förra året erbjuda fluorprodukter i evenemangets egen vallaservice. 

Om fluor ska försvinna helt från vallabodarna räcker det inte med ett försäljningsförbud. Då krävs det att de olika internationella skidförbunden sätter ned foten. Metoderna för att kontrollera om en skida vallats med fluor måste också bli mer tillförlitliga. 

”Annars är risken att det blir som med dopingen, att det fuskas eller att folk tittar snett på varandra i sporten”‚ säger Harald Bjerke. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eToroAnnons

Så investerar du i de nya högavkastarna

Pandemin har skakat om de allra flesta. Vissa branscher och företag har dock klarat krisen bättre än andra. Några har till och med tjänat på den. Men vilka är vinnare på lång sikt? Och hur kan du som är ny på marknaden få koll på vilka investeringar som kan ge en hållbar tillväxt? 

Läs mer om du kan köpa aktier utan att betala provision 

Coronautbrottet har haft stor inverkan på den globala ekonomin och finansmarknaderna. Ingen bransch har varit opåverkad. Men medan till exempel rese- och fritidssektorn drabbades hårt kunde andra sektorer, bland annat spel, strömningstjänster, matleveranser och e-handel, dra nytta av krisen. 

Men hur blir det sedan, när pandemin är över? Under hela krisen har privata investerare och finansinstitut studerat förhållandena på marknaden och försökt att identifiera de segment som gynnas – eller kommer att gynnas i framtiden. Nu är målet att förstå hur olika sektorer har förändrats och försöka hitta nästa investeringstrend.

Sektorer att ha koll på

Du ska alltid vara försiktig när du tar beslut om investeringar och tänka på att sprida riskerna. Om du är ny på marknaden kan du även ta rygg på andra investerare med större kunskap och erfarenhet. 

eToro är världens ledande sociala handelsnätverk för bland annat aktier, valutor och  kryptovaluta. Nätverket har miljontals användare och en rad innovativa verktyg som gör det enklare att börja investera. Hela grundidén med eToro är att göra handel tillgänglig för vem som helst, var som helst och minska beroendet av traditionella finansinstitut. 

eToro har identifierat några segment som är extra intressanta att hålla ögonen på: 

Spel. Branschen var på uppgång redan innan pandemin började. Nu har den etablerat sig som en av de mest lönsamma inom underhållning. I post-coronavärlden finns fler gamers än tidigare och många av dem kommer sannolikt att förbli konsumenter. Det är därför inte särskilt förvånande att spelsegmentet blivit populärt bland investerare. 

E-handeln. Coronaviruset har som bekant fått näthandeln att skjuta i höjden. 2020 blev det bästa året någonsin för svensk e-handel. E-handlarindex visar också att framtidstron bland e-handlarna är stark. Det finns all anledning att tro att konsumenternas beteende har förändrats permanent och att e-handeln har etablerat sig på en ny, högre nivå.  

Matleveranser. Under pandemin har människor runt om i världen utnyttjat online-plattformar för leverans av mat. Modern smartphone- och GPS-teknik har möjliggjort nya kurirtjänster i samarbete med restauranger. Detta syntes tydligt i flera av aktierna i sektorn. Matleveranser är i dag så teknikberoende att det blivit en del av den större foodtech-industrin och online-leverans ses som ett segment som kommer att driva konsumenters beteende inom livsmedelsindustrin.

Bioteknik. I samband med pandemin har intresset för bioteknikaktier ökat markant. Många företag har tävlat om att ta fram vaccin och annan behandling mot coronaviruset. Bland möjliga lösningar för coronaviruset finns CRISPR, genredigeringsmetoden som sägs vara ett potentiellt botemedel mot allt från HIV till ALS. Bioteknikindustrin ser också potentialen med VelociSuite-teknik för att spåra och registrera smitta.  

5G-teknik. Corona har för alltid förändrat hur vi arbetar och nästa generations trådlösa höghastighetskommunikation håller redan på att implementeras. Den kommer att förbättra nästan varje aspekt av digital kommunikation. Några tekniker som kommer att förbättras tillgången till internet via smartphone, sakernas internet (IoT), strömning av video, spel och förarlösa bilar. 

Kopiera stjärnhandlare  

Tanken med eToro är att göra finansmarknaden mer tillgänglig för alla. Förutom att vara en handelsplattform har eToro också introducerat många nya funktioner för social handel. Här kan traders och privatinvesterare diskutera, tipsa, utbyta erfarenheter och kopiera varandras strategier. Det finns också innovativa verktyg för handel och investeringar.   

eToros mest populära funktion, CopyTrader, låter dig se vad riktiga handlare gör i realtid och kopiera deras affärer. Och Editor’s Choice presenterar populära investerare som nyligen har handlat och som är värda att kolla upp. 

Men tänk på att det är lätt att ryckas med när avkastning är en portföljs prioritet. Se till att företaget har en stabil vinstbas och optimistiska prognoser. Det är nyckeln till att se till att dina surt förvärvade pengar inte går upp i rök.

eToros taktik för att enkelt komma igång 

 

Mer från eToro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eToro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?