Annons

De mest jämställda papporna finns i norr

Sveriges mest jämställda pappor finns i Dorotea och Umeå. Det är i alla fall där papporna tar ut störst andel av föräldradagarna. I botten hamnar Ljusnarsberg och Dals-Ed.

Inför mors dag uppmärksammar Försäkringskassan hur jämställda Sveriges kommuner är när det gäller uttag av föräldrapenning.

Mest jämställt är det i norr. I Dorotea och Umeå i Västerbottens län tog kvinnorna förra året ut 66 procent av föräldrapenningen och männen 34 procent. I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed, där männen bara tog ut cirka 18 procent av dagarna.

"Vi vet inte riktigt vad de geografiska skillnaderna beror på. Det vi har sett är att sådant som utbildningsnivå påverkar, de med högre utbildning är mer benägna att dela jämställt än de med lägre. Vi vet också att exempelvis egenföretagare tar ut färre dagar än andra", säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesperson.

Mammors och pappors uttag av föräldrapenning blir allt mer jämställt — men det går sakta. Totalt tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016.

Utvecklingen är inte bara de politiska reformernas förtjänst.

"De har ju varit till för att snabba på takten mot ett mer jämställt uttag, men utvecklingen har ju varit även utan dem mot ett mer jämställt uttag", säger Niklas Löfgren.

Obalansen i uttaget av föräldrapenning riskerar att skapa både lönegap och ohälsogap, enligt Försäkringskassan.

"I Sverige kan båda föräldrar jobba och ha barn. Samtidigt ser vi att kvinnor efter första barnet har högre ohälsostatistik än män och att det blir inkomstskillnader efter första barnet mellan män och kvinnor", säger Niklas Löfgren.

När det gäller vabbande (vård av barn) är fördelningen mer jämställd. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen. Mest jämställt är Hjo, där kvinnorna tar 53 procent av vabbandet och männen 47. I botten hamnar Arjeplog, där kvinnorna tar 76 procent och männen 24.

Det finns i dag ingen exakt prognos för när uttaget av föräldradagar kommer att vara helt jämställt.

"Vi har kommit till 27/73, det är en utveckling som pågått 42 år. Skulle det fortsätta i samma takt skulle det alltså ta ungefär 40 år till. De senaste åren, sedan reformerna infördes, har det dock gått lite snabbare. Samtidigt är det så att ju närmare vi kommer desto mer sannolikt är det att utvecklingstakten planar ut", säger Niklas Löfgren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera