1515
Annons

De mest grundläggande funktionerna i samhället måste fungera

I veckan publicerade Dagens industri övervakningsbilder från när skönhetsföretaget New Medic Era lager i Länna söder om Stockholm rånades. I lokalerna förvarar företaget så kallade fillers, ett preparat som används i skönhetsindustrin, men också en ny glödhet råvara. I den kriminella världen är fillers eller botoxpreparat lika het som narkotika och dubbelt så värdefullt som guld.

Foto:TT

Efter fyra liknande inbrott har företaget tvingats till omfattande investeringar i larm och övervakning för att få stopp på inbrotten. Och med de upprepade inbrotten stiger samtidigt bolagets försäkringspremie för lagret.

I kontakten med polisen är det dock knäpptyst för New Medic Era. Vid samtliga fyra inbrott bolaget har drabbats av lades utredningen ned kort efter anmälan.

Under de senaste veckorna har Dagens industri i serien ”De utsatta företagarna” återigen djupdykt i hur den grova kriminaliteten i samhället saboterar för företagare som vill driva sina verksamheter och i förlängningen bidra till ett blomstrande samhälle

Exemplet om New Medic Era är bara ett i mängden ur vardagen för svenska företagare där en grundläggande funktion i samhället som polisen satts ur spel.

I artikelserien konstaterar Ulf Melander, erfaren polischef med stor erfarenhet av de svenska kriminella nätverken, att svenska företag är både brottsoffer och arena för den organiserade brottsligheten.

I Dagens industris bevakning har vi på senare år allt oftare mött uppgivna företagare på grund av den ökade kriminaliteten. Och tyvärr verkar den grova brottsligheten finnas i de flesta branscher, nu även i skönhetsindustrin.

När Dagens industri frågar landets företagare om vilka områden som är mest prioriterade har vi på senare år sett en tydlig omsvängning i vilka politiska åtgärder företagarna efterlyser för att kunna driva sina verksamheter framåt på ett bra sätt.

Krav om skattesänkningar har efter årtionden som en högt prioriterad fråga bland företagare hamnat i skymundan. Istället sätter företagen satsningar på polis och rättsväsende högst upp på agendan.

100 miljarder kronor om året uppskattar Svenskt Näringsliv att brottsligheten kostar svenska företag. Den siffran är förstås en uppskattning, mörkertalet är stort. Och ingen siffra kan sättas på den oro och maktlöshet som alltför många svenska företagare känner. 

Första gången Dagens industri körde serien ”De utsatta företagarna” var hösten 2019. Ett år senare är tyvärr ämnet fortfarande högt upp på agendan.

Det vore förstås naivt att tro att frågan skulle vara borta från agendan hösten 2021, men om det svenska näringslivet ska fortsätta blomstra måste de mest grundläggande funktionerna i samhället fungera. Därför krävs nu fullt fokus på frågan från den svenska rättsapparaten med total uppbackning från högsta politiska ort.

 


Innehåll från EKNAnnons

Så försäkrar Kiruna-bolaget jätteaffärerna i utlandet

Kiruna Wagon tillverkar godsvagnar, och hittills har kunderna mest varit svenska gruvjättar. Men med affärer i Egypten och kanske Zambia – större än de senaste 15 årens sammanlagda omsättning – har de tagit hjälp på flera sätt av Exportkreditnämnden, EKN.

Läs mer om hur du kan minska betalningsrisken i dina exportaffärer. 

Historien om Kiruna Wagon tog sin början under tidigt 2000-tal. LKAB behövde nya och bättre malmvagnar och uppdraget föll på ett konsortium av norrländska företag och verkstäder. Ur det konsortiet växte Kiruna Wagon fram, i dag ägt av tre norrländska familjer.  

– Vi fick sedan kunder som Boliden och Kaunis Iron och hade till slut 100 procent av den svenska marknaden i vår lilla nisch. Då insåg vi att vi var tvungna att titta på export, säger Fredrik Kangas som är vd på Kiruna Wagon. 

Så fort export kom på tal tog Kiruna-bolaget kontakt med EKN, som har i uppdrag att hjälpa svenska exportföretag. I en rad offerter till kunder i utlandet använde de sig av EKN:s garanti för kundfordringar – garantin innebär att Kiruna Wagon får betalt även om kunden till slut inte kan betala.

”Nödvändigt för att ens våga offerera”

– Den här garantin var absolut nödvändig för att vi ens skulle våga offerera på en stor affär om 300 vagnar till Egypten. När vi vet att vi får betalt är det dessutom lättare att erbjuda kunder bättre och längre kreditvillkor, vilket ofta är en förutsättning för att få kontraktet. 

Just nu planerar Kiruna Wagon för en ännu större affär tillsammans med Alstom, före detta Bombardier, gällande 1 500 vagnar till Zambia. Det är nästan lika många som företaget levererat sedan det grundades i början av 2000-talet.  Och här har en annan garanti från EKN varit nyckeln i offertarbetet.

EKN garanterade förskottsgarantin

– Affären är så stor att vi behövde få ett förskott på 50 miljoner kronor för att ens kunna börja tillverka. Alstom behövde då en garanti från vår bank för det förskottet, men banken behövde i sin tur säkerhet för att våga ställa ut garantin. Och det löste EKN, förklarar Fredrik Kangas.

EKN gick in och garanterade bankens kreditrisk i förskottet, och på så sätt kunde Alstom säga ja till förskottsbetalningen. Enligt Fredrik Kangas var det avgörande.

– Hela affären bygger på den här förskottsgarantin, och det hade verkligen inte gått att lösa på något annat sätt. De här garantierna från EKN har varit absolut avgörande för vår export och vår tillväxtresa. 

Vill du veta mer om hur du kan stärka din globala konkurrenskraft, klicka här. 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?