Annons

De mest grundläggande funktionerna i samhället måste fungera

I veckan publicerade Dagens industri övervakningsbilder från när skönhetsföretaget New Medic Era lager i Länna söder om Stockholm rånades. I lokalerna förvarar företaget så kallade fillers, ett preparat som används i skönhetsindustrin, men också en ny glödhet råvara. I den kriminella världen är fillers eller botoxpreparat lika het som narkotika och dubbelt så värdefullt som guld.

Foto:TT

Efter fyra liknande inbrott har företaget tvingats till omfattande investeringar i larm och övervakning för att få stopp på inbrotten. Och med de upprepade inbrotten stiger samtidigt bolagets försäkringspremie för lagret.

I kontakten med polisen är det dock knäpptyst för New Medic Era. Vid samtliga fyra inbrott bolaget har drabbats av lades utredningen ned kort efter anmälan.

Under de senaste veckorna har Dagens industri i serien ”De utsatta företagarna” återigen djupdykt i hur den grova kriminaliteten i samhället saboterar för företagare som vill driva sina verksamheter och i förlängningen bidra till ett blomstrande samhälle

Exemplet om New Medic Era är bara ett i mängden ur vardagen för svenska företagare där en grundläggande funktion i samhället som polisen satts ur spel.

I artikelserien konstaterar Ulf Melander, erfaren polischef med stor erfarenhet av de svenska kriminella nätverken, att svenska företag är både brottsoffer och arena för den organiserade brottsligheten.

I Dagens industris bevakning har vi på senare år allt oftare mött uppgivna företagare på grund av den ökade kriminaliteten. Och tyvärr verkar den grova brottsligheten finnas i de flesta branscher, nu även i skönhetsindustrin.

När Dagens industri frågar landets företagare om vilka områden som är mest prioriterade har vi på senare år sett en tydlig omsvängning i vilka politiska åtgärder företagarna efterlyser för att kunna driva sina verksamheter framåt på ett bra sätt.

Krav om skattesänkningar har efter årtionden som en högt prioriterad fråga bland företagare hamnat i skymundan. Istället sätter företagen satsningar på polis och rättsväsende högst upp på agendan.

100 miljarder kronor om året uppskattar Svenskt Näringsliv att brottsligheten kostar svenska företag. Den siffran är förstås en uppskattning, mörkertalet är stort. Och ingen siffra kan sättas på den oro och maktlöshet som alltför många svenska företagare känner. 

Första gången Dagens industri körde serien ”De utsatta företagarna” var hösten 2019. Ett år senare är tyvärr ämnet fortfarande högt upp på agendan.

Det vore förstås naivt att tro att frågan skulle vara borta från agendan hösten 2021, men om det svenska näringslivet ska fortsätta blomstra måste de mest grundläggande funktionerna i samhället fungera. Därför krävs nu fullt fokus på frågan från den svenska rättsapparaten med total uppbackning från högsta politiska ort.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?