1515

De matchar tolkar – växer i raketfart

Utan erfarenhet av branschen bestämde sig Virpal Singh och Leyla Sarac för att starta en tolkförmedling. Beslutet skulle visa sig vara en fullträff: Digital Interpretations Scandinavia, Digitaltolk, är årets Gasellvinnare i Stockholm. 

Virpal Singh och Leyla Sarac grundade Digitaltolk - Gasellföretaget som växt mest av alla i Stockholm mellan 2017-2020.
Virpal Singh och Leyla Sarac grundade Digitaltolk - Gasellföretaget som växt mest av alla i Stockholm mellan 2017-2020.Foto:Jesper Frisk

”Hallå, är det någon som talar persiska här? Hallå, kan någon arabiska?”

Virpal Singh brukade gå ner till Centralstationen i Stockholm efter arbetsdagens slut. Jobbet som IT-konsult ersattes under kvällarna med att bre mackor. Andra volontärer stod beredda med kläder, någon koordinerade boenden. 

Året var 2015 och plötsligt kom 163.000 människor till Sverige.

”Det var ett hav av människor som hade flytt misär.” 

I det bruset reste sig någon upp på en stol och ropade efter tolkhjälp. Virpal Singh såg snabbt problemet – och behovet.

”Jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt att hitta en tolk än att stå på en stol och skrika. Ett fungerande matchningssystem för tolkar”.

Efter research om hur tolkförmedlingsmarknaden såg ut – där en tolk normalt tillsattes efter 25 till 50 minuter – bestämde han sig för att starta Digitaltolk. Bakgrunden i IT-branschen kom väl till pass i bygget av system, app och hemsida.

Plattformen stod redo och de första tolkarna och kunderna hade knutits till systemet när Leyla Sarac kom in bolaget. Virpal Singh hade letat efter en andra delägare och i Leyla hittade han ”världens bästa säljare”, som han själv beskriver sin kollega.

”Han ringde mig på min 50-årsdag och presenterade sin affärsidé, så jag brukar säga att jag fick Virpal i födelsedagspresent”, säger Leyla Sarac.

De två delägarna var redo att sätta igång. 

Digitaltolk identifierade snabbt de problem som beställare tidigare mött. Förutom att tillsättandet ofta tog för lång tid var det svårt att överhuvudtaget hitta tillgängliga och auktoriserade tolkar. Efter genomförda uppdrag klagade ofta beställarna på att kvalitén var bristande. 

På andra sidan fanns auktoriserade tolkar med tomma kalendrar.

”Det visade att det inte fanns ett system som kunde matcha tolkarna snabbt och kvalitativt”, säger Leyla Sarac. 

Foto:Jesper Frisk

I appen som Digitaltolk byggt ska det vara lätt att boka en tolk. Beställaren väljer språk, datum och tid. Systemet skickar sedan automatiskt ut uppdragen till relevanta tolkar, som själva får acceptera förfrågan. 

Det tar två till 15 sekunder att lösa ett akut tolkbehov. Hos Digitaltolk är mer än 6.000 tolkar registrerade och över 200 språk representerade.

I fjol genomfördes drygt 200.000 bokningar i appen, att jämföra med 2017 då 5.750 tolkar bokades. 

Sjukvården, kommuner, myndigheter och polis- och rättsväsendet hör till Digitaltolks största kundgrupp, men bolaget ser en markant ökning bland privata och börsnoterade bolag, juristbyråer och privatpersoner som vänder sig till matchningstjänsten.

”Många bolag säger ’vi använder tech för att förbättra världen’ – här använder vi tech för att förbättra människors liv – på riktigt”, säger Virpal Singh. 

Det handlar om föräldrar som får möjlighet att prata med sina barns läkare eller asylsökande som får en första hjälp att orientera sig i ett nytt samhälle. 

Behovet Virpal Singh såg på Centralstationen visade sig inte bara vara tillfälligt. Det syns inte minst i bolagets siffror. Tillväxten de senaste fyra åren på 2.845 procent gör Digitaltolk till överlägsen Gasellvinnare i Stockholm. Omsättningen 2020 landade på 161,7 miljoner kronor.

Virpal Singh har ett digitalt möte med utvecklingsteamet som är utspritt över världen.
Virpal Singh har ett digitalt möte med utvecklingsteamet som är utspritt över världen.Foto:Jesper Frisk

Bara det senaste året har bolaget vunnit flera stora upphandlingar, bland annat i region Skåne och Halland som enda leverantör av tolktjänster. 

”Men när det gäller vår framgång handlar det inte om att vi vunnit upphandlingar, utan för att vi har skapat tjänster som ökar kvaliteten och gör skillnad för kunderna i deras vardag. Vi är väldigt lyhörda för deras behov och snabba på att implementera lösningar”, säger Leyla Sarac.

För Virpal Singh beror den snabba tillväxten på hans och Leyla Saracs kundfokus, driv för effektivisering och tech, men inte minst värderingar – det är deras samhällsengagemang som driver företaget framåt.

”Det handlar framför allt om vilka personer vi är och det dna vi har.”

Leyla beskriver det som att de båda verkar i samhällets tjänst. 

”Det vi utvecklar ska gagna samhället på fler plan. Med digitalisering och tech har vi lyckats åstadkomma skillnad samtidigt som vi arbetat utifrån hjärtat”, säger hon.

Det var också det som från början fick Virpal Singh att efter arbetet ansluta till de andra volontärerna på Centralstationen. 

”Jag är styrd av de värderingarna. Behöver människor hjälp så ska jag självklart hjälpa till, om jag kan. Det präglar mycket hur jag och Leyla jobbar.”

Kundernas behov och önskemål kommer därför i första hand – utifrån dem kan en affärsmodell sedan skapas. Att tjäna pengar på idén är inte alltid det primära. 

”I många funktioner gör vi inte det, men vi skapar dem för att det ger värde till och förenklar åt kunderna”

Samtidigt skissas planerna för framtiden och där ser delägarna fortsatt tillväxt i såväl befintliga som nya segment och marknader.

”Vi har byggt en superstabil bas, nu är det bara att trycka ännu hårdare på gasen”, säger Virpal Singh. 

 


Innehåll från Atlant FonderAnnons

Så återinvesterar du vinsterna du gjort på börsen

Ännu ett starkt börsår närmar sig sitt slut. Det kan finnas anledning att agera med försiktighet under 2022, så nu kan det vara läge att plocka hem vinsterna och samtidigt återinvestera dem i ett långsiktigt alternativ med låg risk och god avkastning.

Den senaste gången börsen kraschade var i mars 2020 då pandemin blev ett faktum, och påverkade både börser och kreditmarknader världen över. Sen dess har marknaden återhämtat sig kraftfullt. Men enligt många bedömare är det inte längre en fråga om utan när en större nedgång återigen kan vara ett faktum, även om det fortsatt ser ljust ut med en spirande ekonomi, goda företagsvinster och låga räntor.

Vilka alternativ finns det när man tar hem vinster och samtidigt vill ha en vettig avkastning? Det många tänker på i första hand är företagsobligationsfonder. Men, det finns andra alternativ. 

Riskminimering och god avkastning

Ett sådant alternativ är Atlant Opportunity – en marknadsneutral och absolutavkastande alternativ fond som har ambitionen att skapa en positiv avkastning oavsett börsutvecklingen. Fondens fokus är att minimera risker för att ge en jämn och robust avkastning.

– Opportunity ska leverera en hög riskjusterad avkastning som antingen höjer avkastningen i portföljen utan att höja risken, eller sänker risken utan att sänka avkastningen. Den ska helt enkelt fungera som en byggsten i den trygga delen av en bred portfölj, säger säger Taner Pikdöken, förvaltare på Atlant Fonder.

De senaste fem åren har gruppen svenska företagsobligationer gett en avkastning på mellan 10–20 procent beroende på vilken risk fonden har tagit. Under motsvarade tid har Opportunity skapat en avkastning på cirka 30 procent.

Stabil även under pandemin

Även kreditmarknaden kraschade i mars 2020. Opportunity klarade dock nedgången bra, vilket till stor del kan förklaras av fondens stora kassa samt de skydd fonden använder mot stökiga marknader. 

– Vi sålde inte en enda obligation utan kunde istället agera köpare. När andra är stressade säljare vill vi alltid kunna vara köpare, säger Taner Pikdöken.

Opportunity uppvisade en snabb uppgång och stängde året på 5,9 procent. I år är avkastningen 6,6 procent (per den 12 november 2021). Opportunity blev under 2020 utsedd till ”Årets bästa hedgefond 2019” av Privata Affärer.

Om Atlant Fonder

Atlant Fonder är ett fristående fondbolag grundat 2006 som driver aktiv förvaltning av fem alternativa investeringsfonder, två företagsobligationsfonder och två aktiefonder. Målet är att leverera en hög riskjusterad avkastning. Atlant Fonders vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 7 miljarder.

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

 

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?