1515
Annons

De lockar dig att köpa läsk

SÖDERHAMN.
De gör jobbet som vi inte ska märka – men som vi skulle sakna om det inte gjordes.

Dryckeskonsult är familjeföretaget som fixar dryckesavdelningarna i landets matvarubutiker. 

Madeleine Lindeberg är en av Dryckeskonsults medarbetare ute i butik.
Madeleine Lindeberg är en av Dryckeskonsults medarbetare ute i butik.Foto:Dryckeskonsult

Att exponera dryckerna rätt, ha påfyllt i hyllorna med etiketterna utåt och alltid se till att det är rent, fräscht och snyggt –Thomas Lingman identifierade en lucka på marknaden och skapade Dryckeskonsult som nu växer för varje år.

Det började egentligen redan direkt efter att han återvände hem till Söderhamn efter slutförd militärtjänst. Han fick då en fråga från dåvarande Pripps bryggerier om han ville köra deras distributionsbil som ett halvårsvikariat. Han stortrivdes, och blev kvar i bolaget i 27 år i olika roller, framför allt inom sälj och säljledning.

Men vid en stor omorganisation 2004/2005 lämnade Thomas Lingman Pripps.

”Just i den tidsepoken var det en stor förändring i servicegraden hos de ledande bryggerierna. Det var prispress från butiksidan och en följd blev att servicen drogs ner från bryggerierna. Historiskt sett har de flesta medelstora och större matvarubutiker haft en hög servicegrad direkt från leverantörerna, med plock på hyllor, exponering på hyllor och orderskrivning”, säger Thomas Lingman och fortsätter:

”Butikerna hade nästan helt kunnat koppla bort dryckesbiten, det hade bryggerierna skött i årtionden.”

Thomas Lingman (till vänster) grundade företaget Dryckeskonsult. Efter examen började sonen Felix Lingman att arbeta i familjeföretaget.
Thomas Lingman (till vänster) grundade företaget Dryckeskonsult. Efter examen började sonen Felix Lingman att arbeta i familjeföretaget.Foto:Ida Thunberg

Thomas Lingman insåg att det fanns en marknad att ge sig in på. 2005 startade han Dryckeskonsult och erbjöd sina tjänster till några butiker i Hälsingland.

”Butikerna var inte vana att ha hand om drycken själva. Det är tungt och komplext, och en avdelning där det är viktigt att sticka ut och synas. Dryck är ofta ett oplanerat inköp, alltså med hög impulsfaktor.”

Och han hade rätt. Behovet av tjänsten han erbjöd fanns, fler och fler butiker hörde av sig.

”Under de här åren pågick det en nedbemanningsprocess på bryggerierna, så vi hade turen att kunna fånga upp mycket bra personal redan från start. Majoriteten kom från bryggerisidan i början”, säger Thomas Lingman.

Sonen Felix Lingman tog examen 2011 och började jobba i familjeföretaget direkt. I början ute i butik med att plocka varor, och några år senare tog han över ansvaret som försäljningschef.

”Vi växte och fick mer och mer uppdrag. Vi fortsatte att växa organiskt med fokus på norra Sverige.”

När en stor kund hörde av sig 2016 och ville skriva avtal för hela Sverige tog det fart ordentligt.

”Vi fick fatta ett beslut, att om vi ska vara med på det här så måste vi gasa”, säger Felix Lingman.

Det handlade om att bygga upp en helt ny och betydligt större organisation. Felix Lingman tog ansvar för de nya regionerna och anställde lokala chefer och annan personal medan Thomas Lingman jobbade på med det befintliga.

15 miljoner i omsättning blev snart det dubbla. 2021 landade man på 66 Mkr.

Madeleine Lindeberg är en av Dryckeskonsults medarbetare ute i butik.
Madeleine Lindeberg är en av Dryckeskonsults medarbetare ute i butik.Foto:Dryckeskonsult

I dag har Dryckeskonsult 300 personer på lönelistan, och kontor i Söderhamn och Stockholm.

”Vi har haft stort fokus på att knyta till oss duktigt branschfolk”, säger Felix Lingman.

Regioncheferna är utspridda över landet med hemmakontor och mycket tid ute i butikerna där övriga medarbetare tillbringar sina dagar.

”Samtidigt som vi har vuxit geografiskt har vi också breddat vårt erbjudande. Spetskompetensen ligger i drycken men i dag jobbar vi mot hela butiken med säljdrivande tjänster. Ombyggnationer är en omfattande bit för oss”, säger Felix Lingman.

”De senaste åren har handeln förändrats mycket, med en ökande online-del vilket också kräver förändringar samtidigt som butikerna vill kunna hålla öppet som vanligt.”

Till stor del är det dryckesleverantörerna som är Dryckeskonsults kunder, men även andra leverantörer och ofta även butikerna själva. Det gör att Dryckeskonsults jobb i en butik kan vara alltifrån inhopp enstaka dagar, vid exempelvis säsongstoppar, till löpande jobb flera gånger i veckan året om.

”Flexibiliteten är en stor styrka”, säger Felix Lingman.

Framåt är planen att fortsätta att växa med både nya och befintliga kunder.

”Sverige är en enorm marknad så det finns fortfarande mycket att göra här”, säger Felix Lingman.

 

Valet 2022

Svantesson: ”Jag vågar fatta beslut”

Efter en möjlig valvinst måste finansminister Elisabeth Svantesson (M) sluta ett finansieringsgap på tiotals miljarder kronor och styra Sverige efter ett nytt politiskt avtal – på Sverigedemokraternas mandat. 

”Vi alla är fokuserade på sakfrågorna, även Sverigedemokraterna”, säger hon. 

Elisabeth Svantesson (M) kan bli finansminister vid möjlig valvinst.
Elisabeth Svantesson (M) kan bli finansminister vid möjlig valvinst.Foto:Joey Abrait

Elisabeth Svantesson slåss sedan fem år tillbaka för att bli finansminister i en Ulf Kristersson-ledd regering. Om valet går hennes väg så finns ingen snitslad bana för en regering som vilar på Sverigedemokraternas, Kristdemokraternas och Liberalernas mandat efter valdagen. Sverigedemokraterna kräver ett detaljerat avtal och Elisabeth Svantesson spår tuffa förhandlingar. 

”Det kan ta lite tid att komma överens i de olika delarna”, säger hon. 

Efter förra valet tog det 134 dagar att bilda regering. Hur lång tid det tar denna gång vill hon inte sia om. 

”Jag kan inte lova någonting, men jag tror att alla vill komma igång så fort som möjligt.”

Sverigedemokraterna har lovat ta strid för att a-kassan inte sänks efter valet. I Moderaternas budget är en lägre ersättning inte bara en bärande del av en bidragsreform som gör det mer lönsamt att arbeta. Den sänkta ersättningen drar även in 7 miljarder till statskassan. Liberalerna och Kristdemokraterna vill samtidigt inte röra biståndsbudgeten, en besparing på 21 miljarder hos Moderaterna, som därmed motsvarar nästan hela partiets jobbskatteavdrag. 

”Jag förväntar mig att alla fyra partier i det här underlaget kommer med sina förslag på finansiering”, säger hon.

Har du en plan B om det skulle misslyckas?
”Jag är övertygad om att det kan lyckas.”

”Jag tror att vi kommer att komma överens om att spara på delar av biståndet också. För oss är det viktigt”, säger hon vidare. 

Valet ser även ut att bli en jämn strid mellan M och SD om positionen som Sveriges andra största parti.

Om SD får fler mandat, får de då störst inflytande i förhandlingarna?
”Det är inte riktigt så det fungerar i en förhandling, utan man kommer att ha olika prioriteringar så får vi föra en diskussion. När vi förhandlade i höstas gick vi inte exakt efter den procentuella fördelningen”, säger Elisabeth Svantesson som samtidigt medger att storlek spelar roll. 

”Man ska veta att vi alla är fokuserade på sakfrågorna, även Sverigedemokraterna. Det är min erfarenhet från att samarbeta med dem och andra partier i finansutskottet. Det kan man känna sig trygg i”, säger hon vidare. 

Ingen enskild person är särskilt viktig som bollplank för Elisabeth Svantesson. Telefonen går istället varm till såväl näringsliv, forskare och ekonomer, som Lars Calmfors och John Hassler. Ett av hennes senaste samtal gick till Bo Lundgren, partiledare vid millennieskiftet och Riksgäldsdirektör under finanskrisen. 

”Sedan har jag såklart kontakt med Anders”, säger hon om sin partiföreträdare på posten, Anders Borg. 

”Sedan måste man alltid fatta sina egna beslut. Jag vågar fatta beslut, de som jag tror är bäst för företag och för Sverige”, säger hon vidare. 

Den 11:e september kommer Riksdagsvalet att äga rum.
Den 11:e september kommer Riksdagsvalet att äga rum.Foto:Joey Abrait

Socialdemokraternas regeringsunderlag kommer, enligt Moderaterna, att höja skatterna med 46.000 kronor för ett hushåll, i något man kallar en ”rödgrön skattebluff.” I den ingår bland annat återinförd fastighetsskatt och ett halverat ränteavdrag. 

Elisabeth Svantesson tycker inte att det är ett ohederligt utspel, trots Socialdemokraternas försäkringar om att inte röra fastighetsskatten. Tvärtom kallar hon det för konsumentupplysning. 

”Det finns ett facit av de här åren. De har höjt 46 skatter. När man tittar på vad de här partierna driver är det uppenbart att det blir skattehöjningar.”

”Hur ska en beredskapsskatt som drar in 30 miljarder till försvaret se ut? Det vill man inte prata om – därför att det kommer att drabba vanligt folk”, säger Elisabeth Svantesson vidare.

Under pandemin tog Moderaterna strid med regeringen för snabbare och mer omfattande stödpaket. Tillsammans med Vänsterpartiet och övriga oppositionen tvingade man i våras fram en utredning av hur tillfälliga prischocker på bränsle kan överföras från hushåll och företag till staten. Partiets senaste förslag för att lindra elnotan för privata elkunder har enligt Centerledaren Annie Lööf ”planekonomiska tendenser”. 

Har ni blivit sossiga?
”Nej.”

”Vi vill skydda hushållen. Vi ser att det som drar ned konjunkturen är deras oro. Då är det viktigt att de får besked så att de vågar konsumera”, säger hon om elprisstödet. 

Onsdagens besked från regeringen, som var sist ut av riksdagens partier, att Svenska Kraftnät får i uppdrag att föra tillbaka 60 miljarder till hushåll och företag levereras med ett tjuvnyp till Moderaterna då företag inte omfattas av partiets stöd. 

De närmaste 20 åren väntas elbehovet fördubblas och S som fick kalla handen när de bjöd in till nya energisamtal utlovar nu en plan för säker och billig el före valet. 

Borde ni inte tackat ja när regeringen bjöd in till energisamtal?
”Vi har inte alls svårt att prata med Socialdemokraterna, men att sätta sig i samtal ett par veckor före valet för att de ska slippa en fråga de inte klarar av att hantera. Då är det bättre att vi har valrörelse där väljarna få säga sitt”, säger Elisabeth Svantesson som är övertygad om att Socialdemokraterna aldrig får igenom ny kärnkraft med Miljöpartiet.

Har du någon vision för fler internationella investeringar, högre konkurrenskraft?
”Det är saker som vi också måste jobba med i en regering. Sverige ska vara bäst. Utbildningssystemet borde vara det bästa i världen, vi borde ha det absolut bästa företagsklimatet.”

”Orsaken till att vi inte är där i debatten är att de grundläggande sakerna inte funkar. När företag upplever att brottsligheten är brutal, när man inte får tag på kompetens och elförsörjningen inte fungerar.”

50.000 personer skulle få högre drivkrafter att arbeta med en bidragsreform varav 18.000 hushåll är i situationen att ett jobb inte ger en krona mer i plånboken, enligt Moderaterna.

”Moralen är viktig. Det är någon som betalar för alla dem som inte är självförsörjda, men också det strukturella viktigt: Det leder till fler jobb när vi förändrar bidragssystem och sänker skatter på låga inkomster.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera