Annons

De leder striden om Takata

Amerikanska Key Safety Systems, som sedan i fjol har kinesiska ägare, ligger närmast till hands att ta över den japanska krockkuddetillverkaren Takata.

Bild:TT

Det rapporterar Bloomberg News, med hänvisning till Takata.

Key Safety systems är nu "leading bidder" för det konkurshotade bolaget, medan svenska Autoliv sägs vara mer intresserat av att köpa delar av Takatas verksamhet.

Enligt Takata har inget beslut fattats om huruvida bolaget ska genomgå en domstolsledd konkursprocess eller om en omstrukturering ska ske på något annat sätt.

Takata har tidigare uttryckt oro över att Autoliv, med en global marknadsandel på cirka 40 procent, skulle få problem om bolaget tar över Takata, som har en andel på omkring 20 procent. Key Safety Systems, med runt 8 procent av världsmarknaden, har bedömts ha större möjligheter att få konkurrensmyndigheternas godkännande.

Det japanska bolaget har en längre tid haft stora problem sedan dess gasgeneratorer, den enhet som blåser upp en krockkudde i händelse av en olycka, visat sig kunna explodera okontrollerat – vilket kopplats samman med åtminstone 17 dödsfall och över 100 personskador.

Bara i USA har nästan 70 miljoner krockkuddar återkallats och kostnaderna globalt har uppskattats till över 12 miljarder dollar, 110 miljarder kronor.

Varken Autoliv eller Key Safety Systems har kommenterat de nya uppgifterna för Bloomberg News.

Från Autolivs sida har informationen under hela processen varit knapphändig.

"Vi säger vad vi sagt tidigare, att om biltillverkarna vill så skulle vi under vissa förutsättningar vara intresserade av att delta i en omstrukturering", sade vd Jan Carlson till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?