Annons

De leder ligan när företagsaffärerna exploderar

Återhämtningen efter pandemin med starka konjunktursignaler och börsfest betyder också högtryck för företagsaffärer. Första halvåret bjöd på flera rekord och bråda dagar för rådgivarna.

Corems köp av Klövern, som bland annat äger fastigheter i Globenområdet i Stockholm, är den största företagsaffären hittills i år.
Corems köp av Klövern, som bland annat äger fastigheter i Globenområdet i Stockholm, är den största företagsaffären hittills i år.

Alla tiders rekord i nordiska företagsaffärer så här långt i år betyder också högtryck för advokatfirmorna. De tio ledande firmorna har jobbat med rådgivning i nära 60 procent fler företagsaffärer i år jämfört med samma period ifjol.

Christina Kokko, partner på advokatfirman Vinge, beskrev för Di i början av sommaren det som en explosion av affärer och att byrån för första gången tvingades tacka nej till uppdrag. 

Det är också Vinge som åter toppar rankingen över affärsjuristerna som agerade rådgivare i flest svenska företagsaffärer första halvåret i år. Vinges 61 affärer var 15 fler än fjolårets 46 under samma tid, en ökning med drygt 30 procent. 

Alla firmorna på tio i topp-listan, undantaget White & Case upplevde klart ökad aktivitet under första halvåret i år jämfört med ifjol. Den riktiga raketen är norska Thommessen som agerade rådgivare i 18 affärer första halvåret i år jämfört med blygsamma 2 samma period ifjol.

2021 är så här långt också ett rekordår. Totalt 923 företagsaffärer till ett värde av 50 miljarder euro tillkännagavs i Norden under första halvåret. Det den högsta halvårsvolymen som noterats. 

Det är Sverige som dominerar affärsaktiviteten med fem av de åtta största affärer som gjordes första halvåret. Den största av dessa var fastighetsbolaget Corems köp av sektorkollegan Klövern, där Vinge agerade rådgivare åt Klövern och Whalton advokater agerade rådgivare åt Corem.

Totalt gjordes 328 svenska affärer för drygt 25 miljarder euro under första halvåret.

Mycket tyder också på att den höga affärsaktiviteten håller i sig. I slutet av juli flaggade Svensk Företagsförmedling här i Di för en fortsatt het M&A-marknad och spådde en stekhet förvärvshöst. Framför allt bland de större bolagen, som omsätter över 100 miljoner kronor, men man såg också ett stigande intresse för mindre företag med omsättning runt 50 miljoner kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera