Annons

De klarade krisen med hjälp av pizzakit – nu fortsätter expansionen

Sedan coronavirusets utbrott har pizzakedjan Meno Male hunnit öppna sin fjärde restaurang och ett nytt aperitivoställe. Men planerna för att öppna en stimmig vinbar fick ändras helt.

Gustav Öhnfeldt och Paul Anderlind, grundare av Meno Male.
Gustav Öhnfeldt och Paul Anderlind, grundare av Meno Male.Foto:Jack Mikrut
Den napolitanska pizzerian Meno Male har just öppnat sin fjärde restaurang.
Den napolitanska pizzerian Meno Male har just öppnat sin fjärde restaurang.Foto:Jack Mikrut
Gustav Öhnfeldt och Paul Anderlind.
Gustav Öhnfeldt och Paul Anderlind.Foto:Jack Mikrut

Det är morgontimme, men inne på La Bottega på Sibyllegatan i Stockholm spelas hög italiensk musik och kyldisken är fylld av ost och chark. I grannlokalen, där en av företagets pizzerior ligger, brinner redan vedträn i ugnen inför dagens beställningar. 

Nere i källaren staplas backar med små runda knyten av pizzadeg. Jäsprocessen sätts igång flera dagar innan de slutligen bakas i 90 sekunder i den 450-gradiga varma ugnen, platsbyggd och murad av italienska hantverkare. Svarta rutor i den vita keramiken stavar restaurangens namn: Meno Male. 

Bakom restaurangerna står Paul Anderlind och Gustav Öhnfeldt – men egentligen är det italienarna som är nerven i verksamheten. 

”Vi har förlitat oss på dem hela tiden”, säger Gustav Öhnfeldt.

”Personalen är lite ambassadörer för Italien också. De känner att de vill sprida den här kulturen vidare”, säger Paul Anderlind.

De beskriver pizzan, råvarorna och den italienska maten som en religion för sina anställda. När man som gäst besöker någon av Meno Males restauranger är tanken att det ska vara som att resa i Italien. 

”Som här – det ska vara som att käka frukost hemma hos Ettore på Sicilien”, säger Gustav Öhnfeldt och pekar omkring sig. 

Ettore är ansvarig på La Bottega – lokalen på Sibyllegatan som under en dag förvandlas från frukostställe till kafé till butik och slutligen till aperitivobar. Nycklarna till det nya stället fick Gustav Öhnfeldt och Paul Anderlind i början av april – i startskottet av den rusande pandemin. 

”Det var taskig timing, det måste man minst sagt säga. Men nu är vi igång. Från början var det tänkt att det skulle vara en trång och stimmig vinbar, men där fick vi ställa om. Det blev i stället startskottet för oss att börja sälja pizzakit”, säger Paul Anderlind. 

Pizzakittet – deg, tomatsås, mozzarella och en basilikakruka, samt instruktioner – blev Meno Males överlevnadskit i början av coronakrisen. 

”Det var ju en sån otrolig käftsmäll, precis som för alla andra. Paul sa i början att vi kommer sälja noll pizzor om det fortsätter så här. Men nu har vi klarat oss bra, eftersom att vi har så mycket hämtmat”, säger Gustav Öhnfeldt. 

Än viktigare för restaurangernas framgång – företaget har växt drygt 1.100 procent på fyra år – är mötet mellan en entreprenör och en krögare. 

Paul Anderlind är entreprenören som förvaltade hedgefonder i bolaget Harcourt Investment Consulting, men en resa i Italien som fick in honom i restaurangbranschen.

”Jag var där, smakade en pizza och kände att jag måste göra någonting med det. Men samtidigt visste jag att mina begränsningar låg i att jag aldrig drivit en krog”, säger Paul Anderlind.

”Du hade aldrig burit tallrikar heller”, fyller Gustav Öhnfeldt i. 

Men i Gustav Öhnfeldt – som jobbat i kök sedan han var 15 år – fann Paul sin partner genom gemensamma vänner. 

Olikheterna till trots – personkemin stämde under deras första möte och tre dagar senare var den nya duon ute och letade en lämplig lokal. I en tidigare indisk restaurang på Roslagsgatan installerades den första pizzaugnen. Och sedan dess har Meno Male växt med ytterligare tre restauranger.

Uppdelningen är given - Paul sköter det administrativa och finansiella. Gustavs bakgrund i restaurangbranschen gör honom självklart ansvarig för köket. 

”Hela idén är ju dock att det är vi som skapar struktur och förutsättningar, men tanken är att det ska vara så italienskt som möjligt och alla restauranger drivs av italienare. Det är ju de som vet hur man gör en pizza”, säger Paul Anderlind.

Att kunna italienska har därför blivit ett krav för de anställda. För att hänga med i fredagsruschen – när 500 till 600 pizzor bakas per restaurang – måste man förstå de italienska tillropen. De enda som måste få allt översatt är Gustav och Paul. 

”Vi ska börja ta privatlektioner”, säger Gustav Öhnfeldt.

Sedan öppningen av den senaste pizzerian på Södermalm finns Meno Male nu i fyra stadsdelar, men någon växtvärk har ägarna aldrig känt av. 

”Just nu känner vi att vi ska ligga lite lågt, men människor uppskattar den här pizzan och den italienska atmosfären så jag tror att det finns fog för att öppna fler ställen”, säger Paul Anderlind.

”Och här på La Bottega vill vi att folk sedan ska kunna luta sig över disken och få en bit skinka och dricka massa vin. Och det ska vara stimmigt och stojigt. Men det är sen, när det inte längre är Anders Tegnell-regler”, säger Gustav Öhnfeldt. 

 


Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?