1515
Annons

De kavlar upp ärmarna – ”viktigt initiativ som jag med glädje står bakom”

Totalt har flera framstående profiler inom näringslivet finansierat initiativet ”Dags att kavla upp ärmarna för varandra” med 10 miljoner kronor.

”Kan den här kampanjen öka vaccinationsviljan med några procentenheter så är det värt varenda krona”, säger Johan Andersson, vd för Mellby Gård.

Robert Andreen med dottern Emilia de Porét, Johan Andersson och Per Josefsson.
Robert Andreen med dottern Emilia de Porét, Johan Andersson och Per Josefsson.Foto:Mats Edwall

Kampanjen och initiativet vars syfte är att fler ska vilja vaccinera sig har stöttats med finansiering av fler kända namn inom näringslivet. Cristina Stenbeck, systrarna Katarina Martinsson och Louise Lindh och Spotifys Daniel Ek är några av dem som ur sin egen plånbok valt att stötta kampanjen som ska få oss att vaccinera oss ut ur pandemin.

”Det är dags att trycka på play och sätta igång samhället igen. Det gör vi snabbast och bäst genom att vaccinera oss”, säger den norske hotellkungen Petter Stordalen. 

Han är inte ensam. Totalt omfattar listan över kampanjens finansiärer ett tjugotal namn från näringslivet.

”Det här är ett behjärtansvärt och viktigt initiativ som jag med glädje står bakom”, säger Harald Mix på investmentbolaget Altor i en kommentar.

”Det är oerhört viktigt att så många som möjligt vaccineras. Bara så kan vi bekämpa pandemin tillsammans”, säger Karl-Johan Persson, ordförande för modejätten H&M.

Johan Andersson, vd för familjeägda holdingbolaget Mellby Gård, såg en chans att kunna påverka till något positivt i pandemin, en chans att påverka så att vi en dag kan återgå till en mer normal vardag.

”Det kändes väldigt angeläget. När man tittade på statistiken över vaccinationsviljan så såg den ganska så oroväckande ut. Jag och många av de andra finansiärerna såg att det är något som vi måste göra någonting åt”, säger Johan Andersson.

Kampanjens riksomfattning fick också Johan Andersson att stötta initiativet och vara en av finansiärerna.

”Jag såg att detta kunde ge effekt. Är inget litet projekt utan en nationell kampanj. Det handlar inte bara om några posters i centrala Stockholm. Hade det bara varit ett projekt i liten skala tror jag inte det hade hjälpt så mycket. Det här tror jag verkligen kommer göra skillnad på riktigt”, säger Johan Andersson.

Han har själv upplevt pandemin som en tuff och omvälvande tid, både i sitt privatliv som i sin professionella roll. 

”Att inte fått besöka nära och kära och ovissheten. Att inte kunna planera eller veta när det här kan ebba ut. Hur man måste parera för det professionellt i företaget har varit utmanande”, säger Johan Andersson.

Johan Andersson väljer att trots allt som skett under pandemin att se positivt på framtiden.

”Faller vaccinationerna väl ut, om vi lyckas få en större acceptans för vaccinet i samhället så tror jag att vi kan undvika fler förödande vågor av den här pandemin. Att vi till sommaren kan börja krama om varandra igen”, säger Johan Andersson.

 

 

 

.

 

Coronaviruset överraskar forskare: ”Det är oroväckande”

Mitt i sommaren rusar covidsmittan i flera europeiska länder – och även i Sverige ökar fallen. Utvecklingen överraskar virusforskare.

”Vi kan ha trott och hoppats att vi har det värsta bakom oss, men nu är jag osäker”, säger virusforskaren Niklas Arnberg.

Foto:Johan Nilsson/TT

Nästan 900.000 nya fall i Frankrike, 600.000 i Italien och över 500.000 i Tyskland.

Trots sommarvärmen ökar smittspridningen av corona.

Även i Sverige stiger smittan – för femte veckan i rad. De bekräftade fallen är dock betydligt färre här, totalt knappt 4.800, eftersom vi till skillnad från många andra länder inte masstestar längre.

”Jag är lite överraskad. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så mycket smittspridning som vi har just nu”, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Hittills under pandemin har smittspridningen tydligt minskat under sommaren. Men undantag finns, påpekar Arnberg. I Sydafrika nådde smittspridningen sin högsta topp nånsin just under sommaren, när deltavarianten fick fäste i landet.

”Nu har vi den nya omikronvarianten BA.5 som verkar undgå tidigare immunitet som vi fått antingen genom vaccin eller infektion. Då kan det bli sådana här situationer som vi har nu med tilltagande smittspridning fast vi är mitt i sommaren”, säger han.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har varnat för den nya coronavågen som man redan ser orsakar att fler läggs in på sjukhus. Prognosen är att smittan kommer att fortsätta att öka och att fler väntas bli svårt sjuka under juli och augusti.

”Det är klart att det är oroväckande, både på global och nationell nivå. Vi vet att sjukvården varit hårt belastad under hela pandemin, nu är många på en välförtjänt semester. Om de som är kvar blir ännu mer belastade är det inte alls bra”, säger Niklas Arnberg.

Vad som händer efter sommaren när jobb och skolor drar i gång igen är också oklart.

”Vi vet inte alls vad som kommer att hända i höst och vinter och hur allvarligt det kommer att bli. Vi har nog trott och hoppats att vi kan ha haft det värsta bakom oss, men nu är jag mer osäker”, säger han.

Han tillägger att han ändå har svårt att se framför sig att det skulle bli värre smittovågor med fler svårt sjuka på sjukhus samtidigt än tidigare.

”Men, det osäkra är hur lång tid det tar innan pandemin är över. Vi har inte varit med om en coronavirusorsakad pandemi tidigare. Vi kan bara jämföra med influensapandemier, som brukar vara över på ett till tre år.”

Kanske kan det ändå vara bra om en andel av svenskarna blir milt infekterade i denna sommarvåg av corona och får med sig ett visst skydd in i hösten och vintern, resonerar han.

Folkhälsomyndigheten har bedömt att en stor del av befolkningen troligen kommer att smittas av den nya undergruppen. Den som haft omikron under vintern eller våren är inte skyddad.

TT: Hur kan ett virus fortsätta att skapa nya undervarianter så snabbt?
”Man kan tycka att det är lite märkligt. Vi har inte alla svaren. En sak man kan säga om det här coronaviruset är att det är det största RNA-viruset som kan infektera människor, och det har en mer än dubbelt så stor arvsmassa som influensaviruset. Så man kan säga att det har en förhållandevis stor molekylär verktygslåda som det kan använda sig av för att till exempel trycka tillbaka vårt immunförsvar och förhindra att vi får en bestående immunitet”, säger Niklas Arnberg.

Att så många är smittade samtidigt globalt spelar också roll.

”Även om viruset muterar förhållandevis långsamt jämfört med andra RNA-virus sker det ändå på totalen en väldig massa mutationer”, säger Arnberg.

TT: Kommer vi nånsin att komma ur denna cykel?
”Ja, det kommer vi att göra. I takt med att vi blir vaccinerade och infekterade, så ser jag framför mig att det här viruset så småningom landar som ett av alla andra säsongscoronavirus eller säsongsinfluensavirus, som vi kan bli sjuka i en gång per år på sin höjd.”

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterade häromdagen att pandemin ”inte är i närheten av att vara över”.

”Jag räknar inte med att pandemin kommer att vara över under den här vintern”, säger Arnberg.

Troligen kommer vi inte att behöva leva med restriktioner igen, men det går inte att utesluta, säger han.

TT: Detta sker trots att vi har vacciner?
”Ja, vaccinerna är inte så bra på att skydda mot smittsamhet som vi är vana vid att vacciner brukar göra. Vaccinerna verkar fortfarande ge ett skydd mot svår sjukdom och död, men lyckas inte hålla tillbaka smittspridningen.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera