ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Ledarkrisen i Moderaterna

De kan ta över Moderaterna

Det står i praktiken mellan två personer som kan ta över som ny Moderatledare: Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.
Den korta tiden kvar till valet gör utrymmet för wildcards litet – men Mikael Odenberg är ett namn som inte ska räknas ut.

Revolten mot Anna Kinberg Batra har rivit upp djupa sår i Moderaterna, och det är ett sargat parti som nu åter går mot ett partiledarskifte.

Frågan är vem som med så kort tid kvar till valet är villig och kapabel att ta sig an uppgiften?

Svaret är att det inte finns någon given favorit, då hade den personen sannolikt redan varit partiledare. Samtidigt finns det två namn som alla i partiet lyfter fram.

Ulf Kristersson är partiets ekonomiskpolitiska talesperson och framstår som den stora favoriten om han ställer upp.
Han är 53 år, och har ett förflutet som kommunalråd och senare socialförsäkringsminister 2010-2014. Han är omtyckt internt, och anses vara en skicklig debattör.
På minuskontot återfinns partiets vikande förtroende i den ekonomiska politiken under hans ledarskap.
På frågan om han kan tänka sig att ta över svarade under torsdagen att frågan ”inte är aktuell”.

Elisabeth Svantesson är 49 år och är partiets andra vice ordförande. Hon var arbetsmarknadsminister under regeringen Reinfeldts sista år.
Hon och är relativt ny i politiken och har därför stått utanför de falangstrider som plågat partiet – en fördel efter den senaste tidens interna stridigheter.
Hon anses vara en skicklig kommunikatör, men hennes bakgrund i den religiösa rörelsen Ja till Livet är ingen merit i det sekulära M.
Hon har ingen stark supporterskara, men skulle hon träda fram är hon trolig – framför allt om Kristersson tackar nej.

Mikael Odenberg tillhör joker-kategorin. Han är känd för sin frispråkighet och hans tid som försvarsminister i alliansregeringen blev kort.
Men att han avgick i protest mot de besparingar som Anders Borg drev igenom och stod upp mot Fredrik Reinfeldt ses i dag snarare som en merit.
Men han anses också vara väl mycket av en bråkmakare och hans snart fyllda 64 år talar också emot honom. Enligt många i partiet skulle han tacka ja om han fick frågan.
Andra namn som nämns är finanslandstingsrådet i Stockholm Irene Svenonius. Det finns också de som drömmer om Carl Bildt, men han betraktas inte som en realistisk kandidat i partiet.

Klart är att det är en mycket besvärlig uppgift som väntar en ny partiledare. Vid sidan av att läka sår i det egna partiet, ska personen också navigera i ett mycket svårt politiskt landskap, med det snart jämnstora Centerpartiet på ena sidan och det numera större Sverigedemokraterna på den andra.

De två huvudkandidaterna ingår båda i partiets ledarskikt i dag, och skulle därför sannolikt inte stå för någon större förnyelse utan mer kunna erbjuda en bättre kommunikation.
Om det istället blir någon annan, som Mikael Odenberg, har det potential att skaka om den politiska spelplanen mer. Han har bland annat öppnat för en storkoalition med Socialdemokraterna om alliansen inte klarar att bilda regering.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies