1515
Annons

De kan ta över efter Sjöstedt: ”Jag har energi och vilja”

Vänsterpartiets nya partiledare kommer sannolikt inte vara en man och måste fortsätta Jonas Sjöstedts arbete med att sätta press på regeringen i flera frågor. Det är interna kraven på den som tar över Vänsterpartiet i maj.

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, vice partiledare Nooshi Dadgostar och före detta riksdagsledamoten Rossana Dinamarca lyfts fram som tänkbara efterträdare till Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, vice partiledare Nooshi Dadgostar och före detta riksdagsledamoten Rossana Dinamarca lyfts fram som tänkbara efterträdare till Jonas Sjöstedt.Foto:TT

Under onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som partiledare för Vänsterpartiet efter åtta år på posten.

Han lämnar ett Vänsterparti med relativt höga siffror i opinionen, 8,1 procent i senaste SCB-mätningen, starka förtroendesiffror och en ökning av antalet partimedlemmar.

När Vänsterpartiet går till kongress i maj ska så en ny partiledare väljas. I slutet av februari är det stopp för nomineringar, så innan dess ska kandidaterna kliva fram.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson ville bli partiledare redan 2012 men drog tillbaka sin kandidatur. 

Hon ingår i partiets toppskikt och har jobbat tätt ihop med Jonas Sjöstedt. Hon säger att hon inte vill ge något besked under torsdagen, men svarar samtidigt inte nej på frågan om vad hon skulle svara om hon fick erbjudandet att ta över partiet.

”Det kommer jag återkomma till”, säger hon.

Du ställde upp förra gången, har du fortfarande energi att driva Vänsterpartiet framåt?
”Jag har energi och vilja, i övrigt kommer jag inte kommentera detta.”

Flera personer med mycket god insikt i partiet säger till Dagens industri att det är uteslutet att det blir ytterligare en man som röstas fram som partiledare. Gudrun Schyman får inte bli ett undantag.

Partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och partistyrelsemedlemmen Ali Esbati, den kanske främsta manliga förhandsfavoriten, har dessutom meddelat att han inte kandiderar och att han gärna ser en kvinna på posten.

Flera av de personer inom Vänsterpartiet som Dagens industri pratat med pekar på att den nya partiledaren måste kunna fortsätta på den bana som Jonas Sjöstedt arbetat fram, där Vänsterpartiet trots Januariavtalet fått stor inverkan på svensk politik.

Det gör att före detta riksdagsledamoten Rossana Dinamarca kan få det svårt, om hon hade varit intresserad.

Hon lämnade riksdagen efter förra valet och har samlat interna kritiker inom partiet som vill att V blir mer radikala och gå längre ut åt vänster.

Nooshi Dadgostar, vice partiledare, partistyrelsemedlem och med plats i verkställande utskottet, ser ut att fylla många av kriterierna som ställs upp för partiledarskapet.

Hon håller med om att personen som tar över bör vara med på linjen som nu förs av partiet gentemot Januaripartierna och regeringen.

”Det är politiken som kommer att vara det viktiga. Nu har vi slagit in på en bra väg där vi sätter stark press på regeringen att förflytta sig vänsterut. Det kommer vara viktigt att hålla fast vid”, säger hon.

På frågan om hon vill ta över partiet blir hon däremot förtegen.

”Det kommer bli en fråga som reds ut längre fram”, säger hon.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?