Under onsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som partiledare för Vänsterpartiet efter åtta år på posten.
Han lämnar ett Vänsterparti med relativt höga siffror i opinionen, 8,1 procent i senaste SCB-mätningen, starka förtroendesiffror och en ökning av antalet partimedlemmar.
När Vänsterpartiet går till kongress i maj ska så en ny partiledare väljas. I slutet av februari är det stopp för nomineringar, så innan dess ska kandidaterna kliva fram.
Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson ville bli partiledare redan 2012 men drog tillbaka sin kandidatur.
Hon ingår i partiets toppskikt och har jobbat tätt ihop med Jonas Sjöstedt. Hon säger att hon inte vill ge något besked under torsdagen, men svarar samtidigt inte nej på frågan om vad hon skulle svara om hon fick erbjudandet att ta över partiet.
”Det kommer jag återkomma till”, säger hon.
Du ställde upp förra gången, har du fortfarande energi att driva Vänsterpartiet framåt?
”Jag har energi och vilja, i övrigt kommer jag inte kommentera detta.”
Flera personer med mycket god insikt i partiet säger till Dagens industri att det är uteslutet att det blir ytterligare en man som röstas fram som partiledare. Gudrun Schyman får inte bli ett undantag.
Partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och partistyrelsemedlemmen Ali Esbati, den kanske främsta manliga förhandsfavoriten, har dessutom meddelat att han inte kandiderar och att han gärna ser en kvinna på posten.
Flera av de personer inom Vänsterpartiet som Dagens industri pratat med pekar på att den nya partiledaren måste kunna fortsätta på den bana som Jonas Sjöstedt arbetat fram, där Vänsterpartiet trots Januariavtalet fått stor inverkan på svensk politik.
Det gör att före detta riksdagsledamoten Rossana Dinamarca kan få det svårt, om hon hade varit intresserad.
Hon lämnade riksdagen efter förra valet och har samlat interna kritiker inom partiet som vill att V blir mer radikala och gå längre ut åt vänster.
Nooshi Dadgostar, vice partiledare, partistyrelsemedlem och med plats i verkställande utskottet, ser ut att fylla många av kriterierna som ställs upp för partiledarskapet.
Hon håller med om att personen som tar över bör vara med på linjen som nu förs av partiet gentemot Januaripartierna och regeringen.
”Det är politiken som kommer att vara det viktiga. Nu har vi slagit in på en bra väg där vi sätter stark press på regeringen att förflytta sig vänsterut. Det kommer vara viktigt att hålla fast vid”, säger hon.
På frågan om hon vill ta över partiet blir hon däremot förtegen.
”Det kommer bli en fråga som reds ut längre fram”, säger hon.