1515

De kan styra Tyskland tillsammans med Merkel

BERLIN. Eftersom allt talar för att kristdemokraten Angela Merkel vinner det tyska valet på söndag har fokus flyttat till koalitionsförhandlingarna efteråt.

”De blir mer spännande än själva valet. Allt hänger på vilket parti som blir trea i valet”, säger valforskaren Oskar Niedermayer.

Martin Schulz, Katrin Göring-Eckardt och Christian Lindner.
Martin Schulz, Katrin Göring-Eckardt och Christian Lindner.Bild:AP/Montage
Oskar Niedermayer, valforskare.
Oskar Niedermayer, valforskare.

Allt tyder enligt honom på att unionen CDU/CSU bakom Angela Merkel vinner.
"Alla valbeteenden tyder på det. Kristdemokraternas väljare har en långfristigare bindning till partiet än vad Socialdemokraterna har. Unionen ligger över i alla stora politikområden utom social rättvisa, som ju är Socialdemokraternas stora fråga", säger Oskar Niedermayer, valforskare på Freie Universität i Berlin.

Även demografin hjälper Kristdemokraterna.

"Unionens äldre, konservativa väljare, röstar oftare än de på vänstersidan."

Bara 17 procent av de tyska väljarna är under 30 år, medan mer än 56 procent är över 50 år.

"Problemet för Angela Merkel kan vara att alla mätningar pekar mot en seger. Den stora utmaningen blir då att få stamväljarna till vallokalen", säger Oskar Niedermayer.

Trenden håller i sig i den senaste opinionsundersökningen, från institutet Emnid. CDU/CSU har stöd från 36 procent av väljarna, mot 41,5 procent i valet för fyra år sedan. Socialdemokraterna ligger på 22 procent mot 25,7 procent 2013.

I vissa undersökningar tangerar Socialdemokraterna historiskt låga nivåer.
Partiernas kanslerkandidater talar också för att Socialdemokraterna förlorar, trots en bra insats av partiledaren Martin Schulz i valduellen för drygt två veckor sedan.

"Socialdemokraterna kan bara vinna om deras kandidat är väldigt stark och motkandidaten väldigt svag. Så är det inte i år. Under 70 år har partiet bara blivit större än unionen två gånger, i valet 1972 då Willy Brandt vann och 1998 med Gerhard Schröder.”

Därför blickar Oskar Niedermayer bortom valnatten.

”Regeringsbildningen blir mer spännande än själva valet. Allt hänger på vilket parti som blir trea i valet. Just nu skiljer det bara några procentenheter mellan de mindre partierna."
Han ser då fyra möjligheter för nästa regering, alla med Kristdemokraterna i förarsätet:

*En fortsättning av den stora koalitionen med Socialdemokraterna.
*En koalition med Liberalerna och De gröna, kallad Jamaica på grund av partifärgerna.
*En beprövad svartgul koalition med Liberalerna. Har styrt Tyskland 32 av 68 år, senast 2009-2013.
*En svart-grön koalition med De gröna.

Både Liberalernas partiledare Christian Lindner och De grönas Cem Özdemir avvisade i helgen tankar på att regera tillsammans med det andra partiet. Men en "Jamaicakoalition" ska ändå inte uteslutas.

"Många ser en återupptagen svartgul koalition som naturlig, men den är inte helt enkel att genomföra. Liberalerna vill undvika att åter bli sedda som ett bihang till unionen. Partiet kunde inte infria sina löften till väljarna efter valet 2009, och straffades i valet 2013."
Oskar Niedermayer tror därför att Liberalerna går in med hårdare i krav i regeringsförhandlingarna.

"Unionen måste gå med på liberala krav, inte bara i regeringsprogrammet som tidigare utan som konkreta förslag kring skattereform, medborgarrätt och dataskydd."

De liberala kraven kan bli för mycket för Kristdemokraterna att svälja.

"Angela Merkel vill nog hellre regera med De gröna, men bayerska CSU och De gröna är inte direkt vänner", säger Oskar Niedermayer.

Han räknar med att det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD, kommer in i förbundsdagen, men knappast når över 10 procent.

"För den konkreta politiken betyder det inte så mycket, eftersom ingen vill regera med dem. Men det hjälper partiet att få en plattform och fortsätta synas", säger Oskar Niedermayer.
AfD har på cirka två veckor gått från 8 procent till 11 procent i Emnids opinionsundersökning.

Frågan är enligt honom hur AfD:s partigrupp kommer att arbeta.

"Det är olika i olika delstater där partiet är representerat. Ibland, oftast, för partiet en obstruktionspolitik och använder parlamenten för populistiska tal, och ibland, ganska sällan, är man med och för en mer konstruktiv politik."

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/19254mxwkLsr/


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?