Annons

De kan kamma hem en August

30 år har gått sedan Augustpriset gavs ut för första gången och i år förnyas utmärkelsen genom att också dela ut ett hederspris. Bland årets nominerade till det stora litteraturpriset finns Kerstin Ekman, Alexandra Pascalidou och Sami Said.

Foto:Fredrik Persson/TT

För trettionde året i rad tillkännagavs under måndagskvällen de 18 nominerade till årets Augustpris. Detta skedde i de tre klassiska kategorierna: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska faktabok samt årets svenska barn- och ungdomsbok. 

Gemensamt hos flera av de nominerade verken är författarnas balansgång mellan allvar och humor. I boken Människan är den vackraste staden av författaren Sami Said går läsaren sida vid sida med den papperslösa San Francisco - som utmanar världens maktförhållanden genom att stå fast vid att människan är den vackraste staden.

“För mig kommer humorn först och främst, men för att någonting ska vara roligt måste det finnas ett djup också, något allvarligt helt enkelt”, säger Sami Said.

Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror tar upp ämnen som alkoholism, sorg, kärlek och förlåtelse, och blandar också emellanåt in humor. Temat håller även i sig i kategorin för barn- och ungdomslitteratur, där den tidigare Augustprisvinnaren Jenny Jägerfeld återigen är nominerad. Den här gången är hon det med boken Comedy Queen som handlar om hur det är att växa upp när ens förälder har begått självmord. 

“På ett sätt är det här den sorgligaste och den roligaste boken jag har skrivit. Jag ville skriva om hur det är att ta sig igenom vardagslivet när man lever med sorg, men min huvudperson hittar ju också drivkraften i humorn”, säger hon. 

I kategorin årets svenska faktabok finns bland de nominerade journalisterna Martin Gelin och Karin Pettersson, som tillsammans skrivit boken Internet är trasigt - Silicon Valley och demokratins kris. 

Författarna har besökt några av världens mest inflytelserika tech-företag i Silicon Valley för att ta reda på hur något som var menat att rädda demokratin istället har banat väg för en antidemokratisk revolution. 

“Vi lever i en slags uppvaknandets tid och det finns i dag en omfattande kritik mot dessa företag som de också har fått förhålla sig till. Som vi beskriver i den här boken är de förändringar som har gjorts däremot snarare ett svar på ett yttre tryck, vilket inte har medfört grundläggande strukturella förändringar som skulle behöva komma på plats”, säger Karin Pettersson. 

Augustpriset delas ut i Konserthuset Stockholm den 26 november. Juryn består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker från hela Sverige. Från och med i år delas även ett hederspris ut. Vinnaren av hederspriset kommer att tillkännages dagen innan galan. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera