1515
Annons

De i hyresrätt lägger mest pengar på sitt boende

Boende i hyresrätt lägger ungefär 28 procent av sin disponibla inkomst på att betala sitt boende. Motsvarande siffra för hushåll i bostadsrätt är 20 procent och för småhus 15 procent, visar statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).  

Bild:TT

Enligt SCB är den disponibla inkomsten för boende i hyresrätt i genomsnitt lägre, därför blir andelen av inkomsten som går till boendeutgiften större fär den gruppen.

”Man har generellt en högre disponibel inkomst i hus, en inkomst som gör att andelen av den disponibla inkomsten som går till bostaden blir lägre”, säger Lovisa Sköld på SCB, enheten för välfärdsstatistik.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, håller inte med om att det är hela bilden.

”De som bor i hyresrätt har inte varit med om samma ränteresa som de som äger sin bostad, om man äger är det billigare att bo. Det är en del av förklaringen. I det här fallet inte alls så att det handlar om den disponibla inkomsten – det handlar om en ränteresa”, säger Claudia Wörmann, och fortsätter:

”Man återkommer hela tiden till att hyresrätt är för dem som inte har möjlighet att bo någon annanstans, men det är jättesvårt att få tag i en hyresrätt idag.”

Att hushåll i hyresrätter betalar mest och att hushåll som äger sin bostad betalar mindre är en utveckling som håller i sig.

”Boendeutgiftprocenten har blivit lägre över tid, det gäller alla boendeformer. Sedan 2007 har det stått ganska oförändrat eller gått nedåt. Det händer inte jättemycket, man har de pengar man har och det man har råd att lägga på boendet. Har man bättre inkomst så lägger man kanske det på ett dyrare boende”, säger Lovisa Sköld på SCB.

”Utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det alltid bra att äga sin bostad. Med det här ränteläget skulle det förvåna mig om det inte blir billigare att bo i en ägd bostad”, säger Claudia Wörmann men tillägger att det också handlar om var i livet man är om det är billigt eller inte.

Gruppen ensamstående kvinnor över 64 år betalar störst andel av sin inkomst för sitt boende, det gäller alla boendeformer. För de i hyresrätt är det hela 40 procent, bostadsrätt 32 procent och i ägt småhus 25 procent av den disponibla inkomsten.

”Tittar man på inkomststatistiken rör det kvinnor som har låg pension i större utsträckning än män”, säger Lovisa Sköld.

Se över din boendekostnad: Jämför boräntor här (extern tjänst)

Om det finns fler vuxna i hushållet, och möjlighet till fler inkomster, blir andelen av inkomsten för att betala boendet mindre, oavsett boendeform visar statistiken från SCB. Enligt Claudia Wörmann är det dock alltid bra att ha en buffert för sitt boende, avsett form och ägande.

”Man ska ta alltid en buffert för eventuella förändringar och försöka ha en höjd i ekonomin. Det gäller alla boendeformer. Se till att du kan bo kvar – även om det ekonomiska läget förändras”.

https://infogr.am/c2720260-2952-47c1-9f8f-30f0bb2e93e9

Brittiska finansministern: ”Det kommer mera”

Den nya regeringen i Storbritannien rivstartar med flera ofinansierade skattesänkningar. Och det kommer mera, lovar finansminister Kwasi Kwarteng. 

Foto:Jessica Taylor

Den nytillträdda brittiska regeringen avtäckte på fredagen delar av sin ekonomiska politik. Paketet innehöll den mest expansiva budgeten i Storbritannien på 50 år. 

Marginalskatten för höginkomsttagare sänks från 45 till 40 procent och den inkomstskatt som alla betalar sänks med en procentenhet, från 20 till 19 procent. Budgeten ökar Storbritanniens lånebehov kraftigt.

I en intervju med BBC på söndagen säger den nye finansministern Kwasi Kwarteng att det inte är den sista skattesänkningen. 

”Det kommer mera. Vi har bara varit här i 19 dagar. Jag vill se att det brittiska folket, under det kommande året, får behålla mer av sin inkomst”, säger han. 

Marknaden reagerade negativt på budgeten. Pundet föll och räntorna på statspapper steg. 

”Jag kommenterar inte marknadsrörelser”, säger Kwasi Kwarteng till BBC. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera