ANNONS:
Till Di.se
Flyktingkrisen

De hjäper både barn på flykt och äldre i hemmet

  • Diana Kobadi och hennes son Navid Khaledi hemma hos en brukare. Foto: Joey Abrait

UPPSALA. 1989 flydde Diana Kobadi till Sverige. Nu hjälper hennes familjeföretag ensamkommande barn att hitta bra familjer.

”Jag kom själv från kriget, för mig var den här idén självklar”, säger hon.

Som 19-åring antogs Diana Kobadi till läkarprogrammet men i svallvågorna av den iranska revolutionen stängdes universitetet och hon blev en del av den kurdiska frihetsrörelse som stred för mänskliga rättigheter och kvinnans rätt i samhället.

Efter fem år av politisk kamp gick flyttlasset 1989 vidare till Sverige tillsammans med hennes make och den ett år gamla sonen Navid.

”Navid betyder ’goda nyheter’ på persiska och det hade jag med mig till Sverige, mina barn är min stora inspirationskälla”, säger Diana Kobadi.

Hon började läsa SFI och nio månader senare fick hon jobb som vårdbiträde. Senare utbildade hon sig till såväl socionom som terapeut och hon har jobbat både inom kommun och landsting.

”När jag arbetade inom kommunen såg jag att det fanns stora brister. Det finns bra lagar och regler i Sverige men det fanns ett utrymme att göra verksamheten på ett bättre sätt.”

Det enda problemet var att hon behövde hjälp med att starta och driva företaget. Sonen Navid Khaledi hade hunnit med att utbilda sig till civilingenjör inom industriell ekonomi och arbetat både utomlands och i Sverige.

”Vi har en stark bildningstradition i familjen. Jag har sett mina föräldrar kämpa med språkliga och kulturella hinder, för mig har vägen varit mycket enklare”, säger Navid Khaledi.

Tillsammans startade de Nina Familjestöd 2012. Namnet är en hopslagning av Diana Kobadis söner Navid och Nimas namn. De och maken har varit delaktiga i bolaget sedan starten, men i början var det många utmaningar.

”Det var väldigt nytt för oss. Allt från att registrera bolaget till att hitta rätt kompetens. Vi jobbade heltid, Diana inom landstinget och jag på ett it-företag och vi drev företaget vid sidan om fram till hösten 2014”, säger Navid Khaledi som är vd för bolaget.

Sedan starten har de haft två verksamhetsområden, hemtjänst och hemvård i Uppsala län samt barn- och ungdomsverksamhet i Uppsala och Stockholm. Många av företagets anställda har själva en invandrarbakgrund, något som är en styrka bland annat i hemtjänsten.

”Vi kan matcha personal med den äldres modersmål. Det hjälper den som ska välkomna någon in i sitt hem att känna sig trygg”, säger Diana Kobadi.

”Vi är verkligen stolta över att ha hjälpt många kvinnor med invandrarbakgrund in på arbetsmarknaden”, säger Navid Khaledi.

Snart startar Nina Familjestöd också en tredje verksamhet inom psykisk ohälsa.

”Det är tyvärr ganska utbrett i Sverige i dag. Vi har lyckats bra med våra andra verksamheter och tror vi kan bidra även här. Dessutom är det ett passande komplement då vi håller den röda tråden kopplat till familjestöd”, säger Navid Khaledi.

När Diana Kobadi kom till Sverige gick det ganska fort för henne att komma in i samhället och bli ekonomiskt självständig.

”Trots att jag var 26 år när jag kom fanns det mycket jag behövde hjälp med. Vi har fått mycket sedan vi kom till Sverige och det gäller att vi är delaktiga och är med och bidrar till ett bättre samhälle”, säger hon.

2015 kom det 35.369 ensamkommande barn till Sverige jämfört med 7.049 året innan.

Socialstyrelsen behövde hjälp av privata aktörer med familjehemsplacering och Nina Familjestöd hade erfarenhet av just detta.

”Det blev nog en chock för alla i Sverige under hösten 2015, ingen myndighet var helt förberedd. Men vi var en etablerad aktör och hade en plattform som vi kunde styra om och utveckla”, säger Navid Khaledi.

Diana Kobadi anser att verksamheten har gynnats av att ha medarbetare från olika delar av världen och av hennes egna erfarenheter av att fly.

”Vi har en större förståelse för ungdomarnas situation. Jag tror inte det räcker med att placeras i ett boende, det krävs ett större sammanhang med stöd från en familj”, säger hon.

”De här barnen behöver en familjekonstellation för att få en möjlighet att klara sig i vardagen. Många vet fortfarande inte om de får stanna, då är det svårt att koncentrera sig på sin vardag, satsa på sin skolgång och hitta ett socialt sammanhang”, säger Navid Khaledi.

I slutet av november presenterade regeringen en överenskommelse där ensamkommande barn som kom till Sverige före 24 november 2015 ska få rätt till tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

”Det är ett steg i rätt riktning men det är inte tillräckligt. Det är många ungdomar som vill, men inte får chansen att bidra till det svenska samhället då de anlänt efter den 24 november. Vi ska dock komma ihåg att Sverige var det land som under 2015 tog störst ansvar och det ska vi alla vara stolta över”, säger Navid Khaledi.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies