ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Life science

De har tillväxtreceptet: ”Belöningen är oändlig”

  • Anna Törner driver Scandinavian Development Services, som hjälper life science-bolag att utvecklas. Foto: Scandinavian Development Services
  • Foto: Linda Forsell

Att byta akademi mot entreprenörskap är tufft. Särskilt i en högriskbransch som Life science. Men vissa hittar det perfekta receptet för att säkra tillväxten. Di har pratat med två av branschens snabbväxare. 

Med långa ledtider, höga investeringskostnader, enorma risker att misslyckas och snåriga regelverk är det ytterst få innovationer i life science-branschen som når marknaden. Men på mindre än tio år har Pelago Bioscience lyckats ta sig från labb till global försäljning. 

”Bolaget bygger på vår patenterade metod CETSA, där vi, i ett tidigt utvecklingsskede, kan testa om läkemedelskandidater har chans att bli medicin, genom att se om substansen binder till protein, som är kroppens byggstenar. På det sättet kan man tidigt få en indikation på om man ska fortsätta investera i läkemedlet”, säger Michael Dabrowski, vd för Pelago Bioscience.

Metoden bygger på en uppfinning av Pär Nordlund, professor i medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska institutet, som utvecklats av Daniel Martinez Molina, doktor och i dag forskningsansvarig på bolaget. 

Själv hade Michael Dabrowski en lång karriär inom läkemedelsutveckling hos bland annat Astra Zeneca och Novo Nordisk när han blev medgrundare till bolaget. Men att få gehör för en helt ny metod var svårt i början. 

”Via mitt nätverk sålde vi den första prototypen 2013. Då fick jag gå i god för metoden, för det var innan vi ens hade kunnat presentera forskningsdata för metoden som senare publicerades i den ansedda tidningen Science. Men att vi släppte sargen och gick till marknaden så tidigt tror jag också har varit en del i att vi har lyckats.” 

Andra framgångsfaktorer som Michael Dabrowski pekar ut är att professor Pär Nordlund upplåtit ansvaret för kommersialiseringen av metoden till bolaget. Att Pelago Bioscience kunde hålla kostnaderna nere i början, dels genom att hyra en bänkplats på Karolinska institutet när man behövde labbtid, dels genom att vd inte tog ut någon lön de två första åren då han hade ett avgångsvederlag från en tidigare arbetsplats, har också bidragit till att få fart på företaget. 

I dag har bolaget ett 100-tal kunder, varav flera av världens största läkemedelsbolag, och omkring 25 medarbetare. Målet för bolaget som utsågs till Gasellföretag 2019 är att fortsätta växa, men med bibehållen kontroll. 

”Vår metod gör stor skillnad inom läkemedelsutveckling, men vårt bolag behöver bli lika berömt som metoden. Samtidigt får vi inte accelerera för fort, då ökar risken för att misslyckas och få dåligt rykte.” 

Det tar ofta över 10 år att utveckla ett nytt läkemedel och av de läkemedel som når utprövning i människa räknar man med att färre än 10 procent når marknaden. Det var Anna Törner väl medveten om när hon startade servicebolaget Scandinavian Development Services, som via konsultuppdrag hjälper life science-bolag att utveckla produkter.  

”Det kan bland annat handla om hjälp med biostatistik, expertis inom toxikologi, produktutveckling, klinisk projektledning eller regulatoriska strategier. Det är svårt att lyckas i den här branschen, särskilt när man är en liten aktör och inte kan ha all expertis inhouse. Det är där vi kommer in med vår kunskap och hjälper andra att lyckas”, säger Anna Törner, vd SDS. 

I dag arbetar SDS med ett 100-tal kunder i Sverige och Norge, och bolaget är ett av de största av sitt slag i Norden. Och i takt med att man hjälper andra bolag, har SDS också fått fart på sin egen tillväxt. I fjol fick bolaget utmärkelsen Di Gasell, vilket innebär att SDS är ett av Sveriges mest snabbväxande företag. 

Framgångarna beror, enligt Anna Törner, främst på de omkring 30 medarbetarnas spjutspetskompetens. De flesta är mellan 40 och 60 år, och har rekryterats från långa karriärer inom läkemedelsutveckling eller läkemedelsmyndigheter och mer än hälften är disputerade, inklusive hon själv som har en bakgrund som medicinteknisk statistiker.

”Att bygga bolag är utmanande, men också det roligaste jag har gjort. Som företagare måste man ha ett brett perspektiv och trots att jag redan var välutbildad så har jag aldrig lärt mig så mycket som nu. Insatsen är hög, men belöningen är oändlig när jag vet att vi bidrar i olika projekt som syftar till att utveckla läkemedel mot till exempel allvarliga cancersjukdomar som för bara några år sedan i princip var obehandlingsbara.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer