Annons

De hälsotestar hela företaget

KVIBERG/GÖTEBORG.

Idrottskarriären blev startskottet för tävlingscyklisterna Sara och Mattias Lundqvists liv som entreprenörer. Konditionstester och coachning för motionärer och företag har fått Aktivitus att växa.

Nu öppnar man sin sjätte testklinik och planerar för fler både i Sverige och utomlands.

Mattias och Sara Lundqvist.
Mattias och Sara Lundqvist.Foto:Magnus Gotander

Aktivitus har sitt huvudsäte i lokaler i multisportarenan Prioritet Serneke Arena sedan den öppnade 2015. Här i östra delen av Göteborg är man omgiven av idrott såväl ute som inne. I arenan finns bland annat fotbollsplan och skidanläggning inomhus. Dessutom byggs en ny ishall strax intill i Kvibergs park.

”Det finns ett brett utbud av idrottsaktiviteter och en genomströmning av aktiva så det känns som rätt miljö för oss att befinna oss i och inspiration för våra kunder som bokar in sig hos oss för att konditionstesta sig”, säger Sara Lundqvist, vd och medgrundare till Aktivitus Testklinik och Coachning som hon driver tillsammans med sin make Mattias Lundqvist.

Förutom den här testkliniken har man även öppnat två testkliniker i Stockholm, en i Malmö, en i Linköping och det senaste tillskottet är en nyöppnad testklinik i Falun. På klinikerna används löpbanden och motionscyklarna till att utföra olika typer av konditions- och hälsotester. Med resultaten skräddarsys träningsråd för individen med målet att förbättra både kondition och prestation.

”Vi kan erbjuda alla något för vi utgår från individen. Men snittkunden som kommer till oss tränar redan hårt. Det är ofta en högutbildad man eller kvinna med krävande jobb. De kommer till oss för att få hjälp att träna smartare för att få ihop livspusslet med familjeliv, arbete och träning. Många har som mål att göra en svensk klassiker, köra Vasaloppet eller Vätternrundan”, säger Mattias Lundqvist.

Sara Lundqvist är utbildad sjuksköterska och Mattias Lundqvist är utbildad idrotts- och friskvårdspedagog med fördjupning inom idrottspsykologi. Båda brinner för att förbättra folkhälsan så därför har verksamheten med åren utökats till att också inkludera hälsotester för företagskunder.

”Vi har coacher som åker ut till företag och genomför hälsotester på personalen. På det här sättet fångar man upp och motiverar dem som vill träna för sin hälsa och de som redan tränar mycket får hjälp att träna smartare mot sina mål. Vi utgår från den friska individen. Med förebyggande insatser blir friskvård en investering som minskar sjukskrivningarna och ökar produktiviteten. Det sparar samhället kostnader och ökar lönsamheten på nedersta raden för företaget”, säger Sara Lundqvist.

Genombrottsaffären för business to business kom för sju år sedan när man fick en förfrågan som man inte kunde säga nej till, att konditionstesta hotell Gothia Towers anställda.

”Med bra återkoppling, högt och lågt, så lade vi grunden för hur vi bäst utför denna typ av hälsotester på företag. Förbättrad kondition ger ofta ork att också prestera bättre på arbetet och det är ju bra för arbetsgivare. För oss blev det startskottet för företagets expansion”, säger Mattias Lundqvist.

Foto:Magnus Gotander

Många av företagskunderna återfinns numera inom it-branschen, en bransch med mycket stillasittande arbete. Ett företag som gått i bräschen med att använda Aktivitus modell för att investera i friskvård för personalen är it-konsulten Acorn i Göteborg.

”Konkurrensen om talangerna i it-branschen har hårdnat så företagen måste erbjuda något mer än bara bra lön och arbetsvillkor. Där märker vi att man använder satsningar på friskvård som medel att locka till sig personal och stärka företagets employer brand”, säger Sara Lundqvist.

Sara och Mattias Lundqvist, båda tidigare elitidrottare, träffades när de tävlingscyklade mountainbike i början av 00-talet. Redan där och då tog affärsidén och ett liv som företagare sin form.

”På den tiden behövde man som elitidrottare åka till Tyskland och genomföra prestationstester som skulle förbättra träningen för att nå bättre resultat. Dessa var dyra och vi tyckte att man skulle kunna göra detta i Sverige och då erbjuda vanliga motionärer tester som annars bara elitidrottare hade tillgång till för en rimlig kostnad”, säger Sara Lundqvist.

Sagt och gjort - de första testerna utförde man hemma i lägenheten i Kålltorp. Och för att locka sponsorer att finansiera deras idrottskarriär erbjöd man föreläsningar, träningsprogram och hälsotester för de anställda.

”Vi var inte snabbast resultatmässigt men vi var duktiga på att locka till oss sponsorer. För att kunna fakturera startade vi därför företaget 2004. Då hade vi inga planer på att det skulle bli något som vi skulle syssla med på heltid”, säger Mattias Lundqvist.

När Di träffade Mattias för tio år sedan gav han tips till Di:s läsare om hur man förbättrar sin löpekonomi genom att förbättra sina löpsteg. Då hade paret precis tagit in sin första anställda.

”Det är som med träningen att om man inte ser förbättrade resultat blir man uttråkad. Jag arbetade heltid ändå stod vi och stampade. Det gick ut över både familjen och arbetslusten. Att våga steget att anställa blev ett lyckokast för oss”, säger Mattias Lundqvist som råd till andra entreprenörer.

En annan viktig milstolpe var när man med elitidrottaren Johan Hasselmark som kompanjon startade Aktivitus första testklinik i Stockholm 2015, den andra öppnade fyra år senare. Ett vinnande koncept enligt Sara Lundqvist och som lagt grunden för företagets expansion runt om i Sverige.

”Johan Hasselmark är lika passionerad när det gäller träning som vi är, samma gäller Linköping där vi samarbetar med Johan Diessen och i Hedemora och Falun är det Karl-Johan Danielsson. Att erbjuda delägarskap ger en annan nivå av engagemang som är bra för verksamheten”, säger hon.

Foto:Magnus Gotander

I Aktivitus företagsgrupp ingår förutom moderbolaget Aktivitus också dotterbolag i Stockholm, Malmö, Linköping och Falun. Tillsammans omsatte gruppen 12,8 Mkr 2021. Prognosen för 2022 är 15 Mkr. Förutom nio anställda har man ett nätverk med 35 träningskonsulter man regelbundet anlitar.

”Vi lyckades anpassa verksamheten under pandemin och fortsatte växa. Det vi erbjuder är unikt, vi har erfarenhet från över 100.000 hälso- och prestationstester och det har blivit ännu tydligare efter pandemin att de tester vi gör måste ske i en fysisk miljö och kan inte ersättas av appar”, säger Mattias Lundqvist.

Förutom att expandera med fler kliniker i Sverige är nästa mål för Aktivitus att etablera sig utomlands. Först på tur står Norge med öppnande av en testklinik i Oslo under nästa år.

Hur ser bolaget ut om tre år?
”Då har vi fler kliniker i Sverige och vi har öppnat kliniker i Norge, Tyskland och England. Och företagsgruppen omsätter närmare 35 Mkr. Vi är redo att våga satsa för att växa”, säger Sara Lundqvist.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera