Annons

De håller digital koll på 80.000 fordon

I 18 år har de fyra grundarna hållit ihop och utvecklat Telliq, som i dag sysselsätter 60 personer i Arboga, och som har 80 000 uppkopplade bilar och maskiner runt om i världen.

”Vår företagskultur är en viktig del av framgången. Det hade aldrig fungerat om vi inte hade visat varandra respekt”, säger Lukas Ivarsson.

Grundpelare. Erik Ljung, Stig Alterbäck, Magnus Öberg och Lukas Ivarsson är grundare av Arkub/Telliq.
Grundpelare. Erik Ljung, Stig Alterbäck, Magnus Öberg och Lukas Ivarsson är grundare av Arkub/Telliq.Foto:Ida Thunberg
Efterhand insåg grundarkvartetten att de behövde få in ny kompetens i organisationen. Här är Telliq:s vd Joakim Lindquist med Chaima Ben, app och webbutvecklare.
Efterhand insåg grundarkvartetten att de behövde få in ny kompetens i organisationen. Här är Telliq:s vd Joakim Lindquist med Chaima Ben, app och webbutvecklare.Foto:Ida Thunberg

Stämningen runt bordet är lättsam och familjär. Telliq är ett bolag som till största delen fram till i dag har ägts av Stig Alterbäck, Magnus Öberg, Erik Ljung och Lukas Ivarsson (se faktaruta). De är fyra av sex personer som grundade bolaget ett par år efter millennieskiftet.

”Telematik och uppkopplade enheter var affärsidén redan från början och det har bestått”, säger Stig Alterbäck.

Tre huvudspår har slagits fast med tiden:

Uppkopplade bilar med elektronisk körjournal som den bärande pelaren i mitten och flera tjänster runt det.

Uppkopplade maskiner, där service, data och produktionsdata är det stora.

Styrning av gatubelysningen åt svenska kommuner.

Bland kunderna finns bland annat Epiroc, som varit med nästan från start, då under namnet Atlas Copco.

Epiroc är ett av de företagen som Telliq följer ut i världen, ett annat är det finska logistikföretaget Cargote.

Störst omsättningsmässigt är bilar.

”Vi hjälper kunden med hela hanteringen kring fordon. Det kan vara ett byggföretag som har ett antal bilar som rullar omkring. Basen är den elektroniska körjournalen men så finns det mycket annat som vi också kan hålla reda på: när det är dags för service, när leasingavtalet går ut, trängselskatthanering, och så vidare”, säger Magnus Öberg.

”På senare år har våra tjänster även kunnat vara behjälpliga när företagen vill ställa om till en mer hållbar verksamhet, då vi till exempel kan ta fram data på vilka bilar som skulle passa att byta ut till elbilar.”

Erik Ljung konstaterar att kundkretsen är väldigt bred:

”Det är alltifrån Kalles måleri som har en bil, till Örebro kommun som har cirka 800 bilar.”

Grundargänget är ingenjörer och entreprenörer, och de insåg efter hand som bolaget växte att de behövde få in mer fokus på försäljning och marknad. Under åren 2012-2014 hände mycket i Telliq. Organisationen växte, säljare anställdes, och sedan även vd:n Joakim Lindquist.

Stig Alterbäck, som hade vd-rollen tidigare, säger att det var en stor glädje att lämna över stolen till en ny kraft.

”Organisationen ska ha den egna kraften att blomma och växa även på egen hand”, säger han.

De övriga håller med om att de senaste årens utveckling har varit väldigt rolig, även om – eller kanske på grund av – att de själva blivit allt mer umbärliga, som de själva uttrycker det.

”För att orka ta de nya kliven i bolagsbyggandet så krävs det massor av energi. Den energin vi får in från nya anställda hjälper oss att ta nya steg”, säger Magnus Öberg.

Grundarkvartetten återkommer gång på gång till hur avgörande det varit att de har varit flera ägare som jobbat tillsammans, och att grundsynen och drivkrafterna alltid har varit gemensamma. 

Att skapa ett tillväxtbolag var planen redan från början, hos alla fyra finns ett kommersiellt driv men också en tydlig ambition att jobba långsiktigt och skapa ett solitt bolag som fungerar över tid.

”Har man hängt ihop i 18 år så är det ungefär som att man har ett barn tillsammans. Vi har under åren fått relatera till varandras privata situationer, och i perioder har man fått växeldra lite. Vi har inte alltid varit överens om allt, men vi har alltid haft respekt för varandra. Det har alltid funnits en stor lojalitet mellan oss”, säger Lukas Ivarsson.

Grundarna minns en episod för några år sedan med en hårdvara som lade av, som var tvungen att bytas ut i tusentals enheter.

”Det var fruktansvärt ekonomiskt smärtsamt men det var aldrig någon tvekan från någon av oss fyra om att vi skulle reda ut det. Vi höll på i två år, det var riktigt tufft ibland men alla kunder som drabbades då är kvar”, säger Stig Alterbäck.

Vd:n Joakim Lindquist fyller i att det är inspirerande att jobba i ett bolag med goda värderingar och ägare med en ständig drivkraft framåt, samtidigt som det är viktigt att tillväxten sker ansvarsfullt.

”Engagemanget har satt sig i väggarna. Nu är vi en stor personalstyrka som har samma driv framåt och vill vara en del av utvecklingen.”

Erik Ljung säger att det känns roligt att se nya människor komma in och växa och ta allt mer plats i bolagets utveckling.

”Man blir fantastiskt glad när man ser en ny generation komma som bär Telliq-fanan högt!”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?