ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

EU röstar ja till brexit – nu ökar de grönas makt

  • Ursula von der Leyen, ordförande i Europeiska kommissionen. Foto: Francisco Seco

Det sista formella steget före brexit togs på onsdagen, när EU-parlamentet som väntat röstade för utträdesavtalet med Storbritannien.

När de 73 brittiska ledamöterna nu lämnar parlamentet får den gröna partigruppen mer makt, enligt en analys.

EU-parlamentet godkände som sista instans med 621 röster för och 49 emot utträdesavtalet. 13 ledamöter lade ner sina röster. Därmed är allt klart för brexit nu på fredag, den 31 januari - tio månader efter den ursprungliga planen.

EU-valet i maj ökade splittringen i parlamentet och gjorde ännu mer oförutsägbart. Tyskan Ursula von der Leyen behövde i november stöd av tre partigrupper för att bli vald till kommissionens ordförande: konservativa EPP där både Moderaterna och Kristdemokraterna är med, socialdemokratiska S&D och Renew Europe, med Centerpartiet och Liberaldemokraterna men dominerad av franska En Marche.

De två senare grupperna förlorar netto 17 mandat när brittiska Liberaldemokraterna och Labour nu lämnar parlamentet. Dessutom är ungerska Fidesz, med 13 mandat, omstritt i EPP-gruppen. Partiet har det senaste halvåret oftare röstat med euroskeptiska gruppen ECR än EPP, enligt bloggen Votewatch Europe.

Kommissionen har fortfarande formellt 432 av 705 mandat bakom sig, medan 353 behövs för egen majoritet. Men med dålig närvaro och dålig röstdisciplin i grupperna är uppemot en femtedel av rösterna osäkra, enligt bloggen.

Det ger en ny maktposition för den gröna gruppen, med 67 mandat efter brexit. Miljöpartisten Jakop Dalunde tar ett av de brittiska mandaten i EU-parlamentet.

”Det blir ett nytt politiskt landskap. Jag vill att den gröna gruppen ska ses som en seriös, trovärdig och konstruktiv förhandlingspartner så att de tre stora lutar sig mot oss i stället för mot högerpopulisterna”, säger han.

Vilka frågor tycker du att den gröna gruppen ska driva?

”Jag arbetar för investeringar i hållbar infrastruktur, nya spår till höghastighetsbanor, nattåg och omlastningsplatser för gods mellan fartyg och järnväg. Inom energiområdet arbetar jag med utsläppshandel för att stoppa kolkraftens miljöpåverkan och få 100 procent förnybart”, säger Jakop Dalunde, som på söndag till Bryssel för att börja sitt nya uppdrag.

För att vara säker på stöd kan Ursula von der Leyen tvingas lyssna mer på den gröna gruppen. Förbundskansler Angela Merkel uppges också ha tryckt på henne för att inkludera de gröna, inte minst för att öppna för en koalition mellan Kristdemokraterna och De gröna efter det tyska valet hösten 2021.

Det har redan gett utslag i parlamentet, där de Gröna har fått igenom begränsningar för genteknik, ogräsmedel och kemiska ämnen. Samtidigt har den största partigruppen, EPP, med den tyska gruppledaren Manfred Weber, hamnat på förlorarsidan.

Parlamentet har tagit ett steg mot vänster i miljö- och regleringsfrågor, enligt analysen från Votewatch. Samtidigt behåller EPP makten över handel och utrikespolitik.

Det innebär också, enligt Votewatch, att Ursula von der Leyens miljöprogram Green New Deal kan bli ännu grönare innan det blir klart. Det kan i sin tur skapa konflikter mellan parlamentet och de 27 EU-länderna i EU-rådet, där det konservativa inslaget är större.

Det geografiska maktförhållandet i EU-parlamentet ändras också efter Storbritanniens utträde.

Av de 73 brittiska mandaten går 27 till resterande EU-länder, varav Spanien och Frankrike får fem var, medan Nederländerna och Italien får tre var. Resten ”sparas” till kommande EU-utvidgningar.

Det innebär att Frankrike, Spanien och Italien tillsammans får 213 mandat, drygt 30 procent av rösterna i parlamentet. Mer sparsamma länder som Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland och Österrike samlar 193 mandat, 27 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer