Annons

De gör upp i skogen

Sågverksindustrin i Sydsverige är i spel med en våg av strukturaffärer och nedläggningar som startade i somras. Oljemiljardären Torbjörn Törnqvist säljer ut Rörviks sågverk – Vida, Bergs och ATA köper. Börsnoterade Bergs är en av nyckelspelarna i kommande strukturaffärer.

VÄXER MED FLER SÅGAR. Tage Andersson, ägare av ATA Timber.
VÄXER MED FLER SÅGAR. Tage Andersson, ägare av ATA Timber.Bild:Gustaf Tapper

 ”Vi kan tänka oss att öka vårt innehav i Bergs och vi kan tänka oss att sälja – beroende på hur Bergs utvecklas. Det är en ren kapitalplacering”, säger Per Rodert, vd för Rörvik Timber.

”Vår målsättning är att Bergs aktivt ska medverka till att skapa en bättre struktur i sågverksindustrin i södra Sverige. De är det enda noterade företaget, med en unik möjlighet att köpa sågverk och betala med nya aktier. Det tycker vi de ska utnyttja”, säger han.

Plötsligt händer det som alla i branschen väntat på i tio år. Sedan slutet av maj har sex sågverk i södra Sverige bytt ägare, ytterligare en affär är under förhandling och Södra Skogsägarna har beslutat att lägga ned två barrsågverk.

Rörvik Timber, som ägs av oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, har varit drivande i strukturaffärerna och sålt fyra sågverk: Sandsjöfors, Tvärskog, Tranemo och Rörvik.

”Svaret är ganska enkelt: vi har under de senaste åren försökt delta i de här nödvändiga strukturförändringarna som köpare men inte kommit igenom i de affärerna. Vi har fortfarande haft uppfattningen att det måste till en omstrukturering och därför har vi i stället försökt hitta bra ägare till våra sågverk så att strukturen förbättras”, säger Per Rodert.

Småland är sågverkstätast i Sverige, med många små familjeägda sågverk vid sidan av Södra och Vida.

Det som händer nu är att två nya, större spelare håller på att växa fram, ATA och Bergs. ATA, som ägs av industrimannen Tage Andersson, köpte i somras sågverken i Rörvik och Sandsjöfors och äger nu åtta sågar med en produktion på en halv miljon kubikmeter. Tage Andersson började med två tomma händer och har blivit miljardär på trävaror och pappersmassa. C-flisen från Rörvik och Sandsjöfors kan nu köras direkt till massabruket i Vaggeryd som ligger fem mil bort.

”Vaggeryd är en riktigt bra anläggning och navet i vår verksamhet och det var därför vi köpte i Sandsjöfors och Rörvik”, säger Tage Andersson.

Bergs, som var mer eller mindre uträknat för ett år sedan, tog i juli över Jarl Timber med Broakulla samt en nettokassa på 67 miljoner kronor och förhandlar nu om att köpa Setras såg i Vimmerby med en produktion på 160 000 kubikmeter om året. Går affären i lås har Bergs fem sågverk med en produktion på 550 000 kubikmeter.

”Vi vill fortsätta att vara med i en konsolidering, sedan ska vi få ihop det vi köpt också. Vi jobbar med synergierna och måste nu börja tjäna pengar helt enkelt. När vi fått allting på plats kan vi ta nästa steg”, säger Peter Nilsson, vd för Bergs Timber.

Rörvik äger 9 procent av Bergs, aktier som Tage Andersson tidigare satt på.

Samtidigt har Vida, med huvudägaren och vd:n Santhe Dahl, befäst sin position genom köpet av Tranemosågen från Rörvik och äger nu nio sågverk.

Grundproblemet i Götaland är en överetablering av sågverk som dessutom ökat produktionen kraftigt på senare år. Det har skapat ett krig om råvaran som inte ens Södra har råd med längre, därav stängningen i Ramkvilla och Torsås. Bara en handfull aktörer tjänar pengar.

En rotpost i Småland är 100–150 kronor dyrare per kubikmeter (m3sk) än i Gävleborg, enligt Di:s uppskattning. Rörvik Timber förlorade 370 Mkr i fjol och Torbjörn Törnqvist fick skjuta till 250 Mkr. Södra, som inte ens köper rotposter, gjorde en förlust på 209 Mkr i sina sågverk bara under perioden maj–augusti.

Rörvik Timber har tre sågverk kvar – Linghem, Boxholm och Myresjö – med en produktion på 425.000 kubikmeter om året. Därutöver äger man 9 procent i Bergs som följde med i affären med Tage Andersson.

”Med de tre sågverk vi har kvar är vi öppna för alla förslag som kan dyka upp. Vi kan sälja dem och ta aktier om de kommer in i rätt gruppering”, säger Per Rodert.

Så det kommer hända mer?
”Absolut, det måste hända mer. Det här räcker inte. Råvarupriserna måste komma ned på samma nivå som i resten av Sverige. Vi kan inte räkna med att stora prisökningar kommer att hjälpa oss på exportmarknaden eller att kronan blir svagare.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera