1515

De gör öl av gammalt bröd – och bröd av överbliven öl

Mellan Göteborg och Allingsås slår Nääs fabriker upp dörrarna till sin nya verksamhet ”Bröd och Malt”. I en gemensam lokal kommer de att använda överblivet bröd i tillverkningen av öl och restprodukter från ölen i bakningen av nya bröd. 

Kristina Christofferson är tydlig med att inte alla ölsorter innehåller restprodukter från brödbakningen.
Kristina Christofferson är tydlig med att inte alla ölsorter innehåller restprodukter från brödbakningen.Foto:Studio Kim Svensson AB; Emilia Dalén

På de drygt 16.000 kvadratmeter som utgör Nääs fabriker huserar butiker, en restaurang, ett kafé, kontor, hotell och mycket mer. Det senaste tillskottet är det kombinerade mikrobryggeriet och bageriet ”Bröd och Malt”. Projektet beskrivs som ett cirkulärt koncept där överblivet bröd från bageriet används vid ölbryggningen som i sin tur släpper ifrån sig restprodukter som används vid bakningen av nya bröd. 

”Det minskar vårt matsvinn och våra transporter. Nääs fabriker har en lång hantverkshistoria och med Bröd och Malt för vi hantverksarvet vidare samtidigt som vi skriver ny historia”, säger Nääs fabrikers vd Kristina Christofferson. 

Idén bakom projektet föddes för flera år sedan och sedan dess har man väntat på en passande lokal. 

”Projektet drog igång direkt när lokalen blev ledig. Det har varit en stor anpassning eftersom det finns mycket hälsoregler att följa när man ska brygga dryck och baka.” 

Det övergripande syftet med verksamheten är enligt vd:n att bli självförsörjande på hantverksbakat bröd och hantverksbryggd öl. 

”Nu ska vi leverera till oss själva för att slippa köpa in. Vi blir då självförsörjande på de här produkterna både i vårt kafé och på hotellet.”

Stenugnsbageriet kommer att utgå från grova rågbröd och sedan varvas med säsongsanpassat bröd och söta bakverk som kardemummabullar och croissanter. Bryggeriet erbjuder till en början fyra olika sorters öl – Evighets-stout, Tur och retur- lager, Rewind-ipa och Recycling-pale ale. 

”En extern bryggmästare hjälper oss att brygga de första partierna öl och vi kommer att öppna ett taproom där vi ska arrangera ölprovningar.”

Längre fram finns det även planer på att brygga egen must och cider. Kristina Christofferson berättar också att de fokuserar på närproducerade produkter, gamla kulturspannmål och att de kommer att testa att odla äldre svenska humlesorter. 

”Vi håller på och sätter upp 30 humlestörar, så nästa höst hoppas vi att kunna göra öl på egen humle.”  

Den 30 april ställer Bröd och Malt upp dörrarna till den nyöppnade lokalen, något som vd:n ser fram emot trots fortsatta pandemirestriktioner. 

”Det ska bli fantastiskt roligt. Vi kommer att ha erbjudanden på brödpåsar och bjuda på vår alkoholfria öl. Man kan säga att det blir enkla former men festligt.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?