Annons

De gör elektricitet av värdelösa värmekällor

NORRKÖPING. Trefaldigt Gasellbolag, länsvinnare i Östergötland 2020 och nu är turbinbolaget Againity även årets Framtidsgasell 2022.

David Frykerås är vd för Againity som är årets Framtidsgasell 2022.
David Frykerås är vd för Againity som är årets Framtidsgasell 2022.Foto:Jack Mikrut

Againitys turbinteknik möjliggör pålitlig och klimatsmart elproduktion genom att använda värme vid låga temperaturer. Deras lösning, där el kan produceras från hetvatten i fjärrvärmeverk, från spillvärme på industrier och från geotermisk värme som tidigare har ansetts för lågtempererad för att använda, har snabbt fått spridning.

”På en hållbar planet behöver vi alla förnybara energikällor vi kan hitta. Vår teknik öppnar helt nya möjligheter för lokal, väderoberoende och klimatsmart elproduktion”, säger vd David Frykerås. 

Vi står inför en energiomställning som måste bli grön, framhåller han.

”Elproduktion är äntligen på allas läppar. Vi är en del av lösningen, det är kul att elgenerering numera har fått lite av rockstjärnestatus”, säger han och fortsätter:

”Genom att använda resurser, som tidigare ansetts som spill för elproduktion i stället för fossila kol, gas och olja, skapar vi förutsättningar för en rättvis värld där människor och natur kan fortsätta att leva i balans.”

I dagsläget har bolaget levererat och kört igång 29 anläggningar. Nästa år skalar man upp från en till två anläggningar i månaden.

”Vi tillverkar hållbar och förnyelsebar el med vår patenterade robusta och effektiva ORC-teknik. Vi vill förse världen med billig, effektiv och planerbar energi”, säger han.

I dag etablerar sig bolaget på två nya internationella marknader om året för snabb global expansion och för att nå ut med tekniken där den gör mest nytta. Bolaget ska också fortsätta etablera säljsamarbeten i nya länder i Europas fjärrvärmesektor, försäljning inom segmentet spillvärme från gasturbiner, etablera sina första referenser inom geotermi i Afrika och Asien samt skala upp produktionen i Norrköping.

”Möjligheterna för vår turbinteknik är oändliga - där det finns lågvärdig värme finns potential för lokal elproduktion”, säger David Frykerås och fortsätter:

”Vi utforskar löpande nya möjliga applikationer och anpassar vår teknik för att ta vara på värmekällor som tidigare dömts ut som värdelösa.”

Hur skapar man en innovativ organisation?
”Vi har byggt ett väldigt bra gäng med en mångfald av människor i åldern 22-72 år, fyra olika nationaliteter, kvinnor och män, med kompletterande kompetenser. Vi är ett starkt team där personalen har alltifrån skolgång i åtta år till 25 år på universitet vilket gör att vi ser saker från olika infallsvinklar.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera