Hoppa till innehållet

Annons

De ger snabbfil till datajobbet

I flera år har företag vittnat om hur svårt det är att rekrytera programmerare.
It-företaget Hogia tar nu saken i egna händer och snabbutbildar tio personer helt utan förkunskaper i programmering.

Markus Hogsved, utvecklingsansvarig på Hogia, här tillsammans med företagets hr-specialist Barbro Lien Rönn.
Markus Hogsved, utvecklingsansvarig på Hogia, här tillsammans med företagets hr-specialist Barbro Lien Rönn.Bild: Bo Håkansson

”Mina kolleger som arbetar med rekrytering har stenkoll på alla som läser på systemvetarlinjerna och yrkeshögskoleprogrammen. När de nu har dammsugit skolorna, tänkte vi att det måste gå att göra något mer”, säger Barbro Lien Rönn, hr-specialist på Hogia med ansvar för kompetensförsörjning.

För ungefär ett år sedan var hon med på ett lunchseminarium som Academic Work höll om sin öppna programmeringsutbildning. Där såddes idén om att skräddarsy en utbildning för att tillmötesgå Hogias behov.

Under tolv veckor ska därför nu tio personer, som inte hade några förkunskaper inom programmering, genom en intensivutbildning lära sig att koda så pass bra att de kan börja arbeta som utvecklare på Hogia.

”När vi tog bort förkunskapskravet, visade vips 700 personer intresse för att arbeta för oss.”
450 påbörjade ett kapacitetstest som Academic Work hjälpte till med.

”De fick göra ett logiskt test, ett numeriskt test och ett verbalt test. Då försvann nästan hälften av alla som sökte”, säger Barbro Lien Rönn.

De 250 som klarat testerna uppmanades att skicka in sitt CV.

”Det var först då som vi fick en uppfattning om hur gamla det var, vilken nationalitet och vilken bakgrund de hade”.

Sedan återstod arbetet med att sålla fram de tio som skulle gå utbildningen. De kommer enligt Barbro Lien Rönn att efter utbildningen ha dubbla kompetenser som är väldigt viktiga för Hogia.

”En av deltagarna är revisor, en annan är hr-specialist en annan har kört lastbil.”

Hogia gör såväl redovisnings-, löne- och transportplaneringssystem. Bolaget har investerat en halv miljard kronor i att ta fram en plattform med en gemensam arkitektur för alla företagets produkter.

”Därför fungerar den här utbildningsformen så bra för oss. Den gör att vi genom en snabb utbildningsinsats kan få in nya utvecklare som direkt blir produktiva i vår utvecklingsmiljö”, säger Markus Hogsved, utvecklingsansvarig för företagets administrativa produkter och son till grundaren Bert-Inge Hogsved.

Utbildningen hålls av Academic Works dotterbolag Academy, specialister på vad som kallas accelerated learning. I utbildningen ingår 500 kodtimmar, vilket enligt Barbro Lien Rönn motsvarar vad som ingår i systemvetarprogrammet. Under ett första år kommer de nyutbildade att vara anställda och hyras ut av Academic Work. Därefter går anställningen över till Hogia.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera