1515
Annons

De ger snabbfil till datajobbet

I flera år har företag vittnat om hur svårt det är att rekrytera programmerare.
It-företaget Hogia tar nu saken i egna händer och snabbutbildar tio personer helt utan förkunskaper i programmering.

Markus Hogsved, utvecklingsansvarig på Hogia, här tillsammans med företagets hr-specialist Barbro Lien Rönn.
Markus Hogsved, utvecklingsansvarig på Hogia, här tillsammans med företagets hr-specialist Barbro Lien Rönn.Bild:Bo Håkansson

”Mina kolleger som arbetar med rekrytering har stenkoll på alla som läser på systemvetarlinjerna och yrkeshögskoleprogrammen. När de nu har dammsugit skolorna, tänkte vi att det måste gå att göra något mer”, säger Barbro Lien Rönn, hr-specialist på Hogia med ansvar för kompetensförsörjning.

För ungefär ett år sedan var hon med på ett lunchseminarium som Academic Work höll om sin öppna programmeringsutbildning. Där såddes idén om att skräddarsy en utbildning för att tillmötesgå Hogias behov.

Under tolv veckor ska därför nu tio personer, som inte hade några förkunskaper inom programmering, genom en intensivutbildning lära sig att koda så pass bra att de kan börja arbeta som utvecklare på Hogia.

”När vi tog bort förkunskapskravet, visade vips 700 personer intresse för att arbeta för oss.”
450 påbörjade ett kapacitetstest som Academic Work hjälpte till med.

”De fick göra ett logiskt test, ett numeriskt test och ett verbalt test. Då försvann nästan hälften av alla som sökte”, säger Barbro Lien Rönn.

De 250 som klarat testerna uppmanades att skicka in sitt CV.

”Det var först då som vi fick en uppfattning om hur gamla det var, vilken nationalitet och vilken bakgrund de hade”.

Sedan återstod arbetet med att sålla fram de tio som skulle gå utbildningen. De kommer enligt Barbro Lien Rönn att efter utbildningen ha dubbla kompetenser som är väldigt viktiga för Hogia.

”En av deltagarna är revisor, en annan är hr-specialist en annan har kört lastbil.”

Hogia gör såväl redovisnings-, löne- och transportplaneringssystem. Bolaget har investerat en halv miljard kronor i att ta fram en plattform med en gemensam arkitektur för alla företagets produkter.

”Därför fungerar den här utbildningsformen så bra för oss. Den gör att vi genom en snabb utbildningsinsats kan få in nya utvecklare som direkt blir produktiva i vår utvecklingsmiljö”, säger Markus Hogsved, utvecklingsansvarig för företagets administrativa produkter och son till grundaren Bert-Inge Hogsved.

Utbildningen hålls av Academic Works dotterbolag Academy, specialister på vad som kallas accelerated learning. I utbildningen ingår 500 kodtimmar, vilket enligt Barbro Lien Rönn motsvarar vad som ingår i systemvetarprogrammet. Under ett första år kommer de nyutbildade att vara anställda och hyras ut av Academic Work. Därefter går anställningen över till Hogia.


Innehåll från RCO SecurityAnnons

Passersystem är en säkerhetsfråga – det här är viktigt att tänka på

Ett uppdaterat och pålitligt passersystem är en central del av säkerheten i en fastighet‚ men det är också viktigt att inte kompromissa med öppenheten och tillgängligheten. RCO Security lyfter essentiella aspekter att ha i åtanke när det är dags att uppgradera passersystemet.

– Det är otroligt viktigt med en flexibel lösning – annars kan det bli kostsamt, säger Claes Gustafsson, Key Account Manager på RCO Security.

Oavsett vilken storlek fastigheten har, eller antalet personer som ska ha tillgång till den, så är det viktigt att skapa en trygg och öppen miljö – och det börjar med passersystemet. Processen att välja system kräver dock vissa förberedelser. 

– Det finns en hel del att tänka på innan man installerar ett nytt passersystem. Det första man behöver fråga sig är: hur ser den befintliga infrastrukturen ut? Därefter vet man oftast vanligtvis hur man ska gå vidare, men oftast behöver man experthjälp, menar Claes Gustafsson.  

RCO Security är en svensk tillverkare vars fokus ligger på passersystem med integrerat inbrottslarm för den nordiska marknaden. I kundbasen syns allt från bostadsrättsföreningar till sjukvård, handel, industri och kommun. Ju fler personer som ska vara involverade i systemet, desto viktigare är det med ett säkert och flexibelt passersystem.

– Våra system erbjuder den högsta krypteringsnivån på marknaden, säger Claes Gustafsson.

Vikten av öppna och skalbara system

Optimalt är att använda sig av ett öppet system. Det innebär att andra automatiserade lösningar – såsom larm- eller personaldatasystem – kan integreras i passersystemet. Det ger en bättre överblick och förenklar även delning av data och information mellan de olika systemen. En annan viktig aspekt är att välja ett system som kan byggas på, allt eftersom behoven tillkommer.

– Genom att erbjuda system som är såväl öppna som skalbara tillåts våra kunder att bygga ut passersystem i sin egen takt, om de med tiden vill utöka med till exempel inbrottslarm, porttelefon eller grafisk presentation. Ett flexibelt system hanterar dessutom förändringar i arbetsuppgifter och behörigheter, avslutar Claes Gustafsson. 

Om RCO Security

RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Vårt erbjudande karaktäriseras av god kvalitet, hög tillgänglighet och innovation. Genom närhet till våra kunder skapar vi en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Öka säkerheten med digitala dörrlås i hela fastigheten

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?