1515
Annons

De gav centrala Stockholm nytt liv – nu folktomt i viruskrisen

På bara några år gick kvarteret runt Gallerian i centrala Stockholm från bortglömd till pigg stadsdel. I dag är det åter folktomt på grund av coronakrisen – men för Tjuren projektpartner, som ligger bakom omvandlingen, fortsätter området att vara ett prestigeprojekt. 

Grundaren till Tjuren, Niklas Haglund.
Grundaren till Tjuren, Niklas Haglund.Foto:Joey Abrait
Till de nya lokalerna har restauranger, hotell och nya kontorshyresgäster som EQT och Spotify flyttat in.
Till de nya lokalerna har restauranger, hotell och nya kontorshyresgäster som EQT och Spotify flyttat in.Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait

För bara några år sedan var Brunkebergstorg, ett stenkast från Sergels torg i Stockholm, en nedgången plats som i princip bara Riksbanksanställda och personer som höll på med ljusskygga affärer hittade till. Sedan dess har torget, shoppingcentret Gallerian och det som tidigare var storbanken Swedbanks huvudkontor rustats upp – och restauranger, hotell och nya kontorshyresgäster som EQT och Spotify har gett kvarteret nytt liv. Bakom omvandlingen av projektet Urban escape står fastighetsägaren AMF Fastigheter och fastighetsutvecklaren Tjuren Projektpartner. 

”När vi gjorde den första statusinventeringen talade man mycket om innerstadsdöden och det var en utmaning att övertala styrelsen för projektet att investera stora summor på att bygga om och bygga ut i stället för att bara renovera. Med restauranger och hotell kunde vi attrahera en publik och få ett kvarter som lever dygnet runt i stället för att dö ut klockan fem”, säger Niklas Haglund, projektchef för Urban Escape och grundare av Tjuren. 

Men sedan två månader tillbaka ligger kvarteret relativt öde igen. Coronapandemin har slagit hårt mot hotell, restauranger och den fysiska handeln. Samtidigt var hyresgästen Spotify tidigt ute med att uppmana sina anställda att arbeta hemifrån. 

”Exakt hur corona kommer att slå mot kvarteret är för tidigt att säga, men en fördel som vi ser det är att projektet höll på att avslutas, lejonparten av alla ytor är uthyrda och hyresgästerna har flyttat in. Vi får också ett kvitto på att det är bra med bred mix av hyresgäster. Alla har inte påverkats av corona vilket innebär lägre risk för fastighetsägaren.”  

Urban Escape och Gallerian är Tjurens hittills största projekt, där man har varit med i alla delar från projektering till kontraktskrivning med hyresgäster och överlämning till förvaltning. Att ha den breda kompetensen som sträcker sig från fastighetsutveckling till projektledning och installationsprojektering, inom ett och samma bolag var en av grundtankarna när Niklas Haglund startade Tjuren 2010. 

”Jag hade jobbat länge med byggprojektledning och i byggbranschen jobbar man ofta utifrån en stuprörsmodell där alla steg i ett byggprojekt är separerade från varandra. Det ville jag ändra på.” 

Foto:Joey Abrait

Men att bli entreprenör låg inte i korten när Niklas Haglund växte upp. Han kommer från en arbetarfamilj i Katrineholm, där man i flera generationer hade arbetat på fabrik. Men i lumpen möte han personer som planerade att läsa på KTH, Handelshögskolan och juristlinjen. 

”Jag hade ingen plan. Bara drömmen, men jag hade inte vågat ta steget.”

Efter studierna i industriell ekonomi på KTH gled han av en slump in på projektledning inom byggbranschen. Från uppväxten hade han fått med sig att hårt arbete lönar sig, och på den vägen gjorde han snabbt karriär. 

”Två saker har jag fått med mig från min bakgrund. Dels drivkraften att visa att jag är en person att räkna med, dels förstår jag hur det är att leva utan pengar”, säger Niklas Haglund. 

Redan första året omsatte Tjuren omkring 9 miljoner kronor och företaget har varit lönsamt varje år sedan dess. 2011 klev Bengt-Erik Brorsson in som delägare. Han spelat en viktig roll när Tjuren jobbar med att minimera tekniska ytor som undercentraler och fläktrum för att få in mer uthyrningsbar yta och därmed öka värdet på fastigheten. I början av året lämnade Niklas Haglund också vd-jobbet till Marcus Majewski som har fått en rivstart på det nya uppdraget. För även om bolaget hittills inte har påverkats nämnvärt av corona följer man utvecklingen noga. 

”Vi jobbar i en bransch där projekten är långa, stora och kostsamma. Det ska väldigt mycket till för att man ska stoppa sådana projekt, och hittills har inga av våra kunder gjort det. Men vi känner en stark oro inför framtiden, om förlamningen vi ser på fastighetsmarknaden just nu fortsätter”, säger Niklas Haglund.

I nuläget beskriver han en situation där hyresgäster inte vågar skriva på kontrakt och fastighetsägare inte vågar investera. En situation där fastighetsutvecklare på sikt kan hamna i kläm samtidigt som utvecklingsprojekten brukar bli färre vid lågkonjunkturer. 

”För att kunna parera håller vi nästan daglig koll på kassaflödet och bolagets ekonomi för att kunna ta höjd för permitteringar om det, mot förmodan, skulle krävas. Eftersom ingen vet när det här tar slut utgår vi från att det kommer att bli värre innan det blir bättre.”

Men det finns också ljusglimtar. Med bolagets breda kompetens står man bättre rustad än många av konkurrenterna. Dessutom ser man möjligheter när den digitala kunskapen bland medarbetare och kunder, inte minst när det gäller distansmöten, har ökat rekordsnabbt. 

”Från att främst ha jobbat i Stockholmsområdet innebär det att vi kan jobba i ett större geografiskt område vilket är positivt.” 

 

Motvind för svenska hedgefonder

Den turbulenta starten på året har varit svårnavigerad för merparten av svenska hedgefonder.

Trots en återhämtning under juli har den genomsnittliga fonden backat sedan årsskiftet. Bäst har trendföljande fonder som Lynx och SEB Asset Selection klarat sig.

Foto:Colourbox

Facit för svenska hedgefonder per den sista juli är en negativ avkastning på 2,45 procent enligt analystjänsten Hedgenordic. En återhämtning på drygt 2 procent under juli räckte inte till för att nå över nollstrecket.

Skillnaderna mellan enskilda hedgefonder men även mellan kategorier är betydande. Bäst i år är trendföljande fonder, ofta kallade CTA. De har lyft med närmare 4 procent i snitt. Bland svenska hedgefonder märks mångmiljardfonderna Lynx, plus 29,6 procent vid utgången av juli, och SEB Asset Selection, plus 12,5 procent. Även fonden Volt har gått bra med drygt 8 procent i avkastning.

Lynx ägs delvis av landets ledande hedgefondbolag Brummer & Partners. Brummers samlingsfond Multistrategy, som förvaltar drygt 27 miljarder kronor, består av en handfull av gruppens fonder inklusive Lynx. Samlingsfonden har i år avkastat 3,8 procent trots en mindre nedgång under juli.

Fonden Florin Court hör också till Brummers starkaste kort med en avkastning på 16 procent i år.

Hedgefonden Elementa, inriktad på att köpa eller ta säljpositioner på små och medelstora bolag, har trots ett tapp på drygt 4 procent under juli hittills ett lysande år med en avkastning på 22,5 procent sedan årsskiftet. Därmed går fonden mot strömmen då aktiefokuserade hedgefonder enligt Hedgenordic i år har tappat 4,5 procent.

Till exempel så har Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea haft det blytungt under året och ligger trots ett nästan sjuprocentigt lyft i juli back med 13 procent. Under den senaste månaden ökade fonden sin exponering mot verkstadsbolag och minskade innehaven i läkemedelsföretag. De största innehaven är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsjätten Atlas Copco.

Även den aktietunga hedgefonden Rhenman Healthcare lyfte under juli med drygt 5 procent men ligger ändå back i år med 4,5 procent. Fondens bästa bidragsgivare under månaden var det amerikanska vårdbolaget Tenet Healthcare, som avkastade 20 procent, samt medicinteknikbolaget Abiomed, plus 14 procent.

I botten hittills i år ligger en av fjolårets vinnarfonder, Coeli Absolute European, med minus 22 procent i bagaget trots en viss återhämtning under juli månad.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera