1515
Annons

De förlänger livstiden på batterier – tar in nytt kapital

När fordonsindustrin byter från fossila bränslen till el för att rädda klimatet ställer det också ökade krav på hållbar batteriteknik. Därför investerar Norrsken VC och Almi Greentech nu i Göteborgsbaserade Nortical. Bolaget har utvecklat en mjukvara som ska öka livslängden på batterier och även skapa en andrahandsmarknad.

Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.
Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.Foto:Pressbild Nortical
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.Foto:Karin Olander

Nortical grundades för drygt ett år sedan och har nu ett tiotal anställda. Produkten är en mjukvara som samlar information om batterianvändningen hos bolagets kunder.

”Det finns ett behov av att förstå batterier mycket bättre för att kunna använda dem mer effektivt”, säger Pavel Calderon, en av bolagets tre grundare och med erfarenhet av att bygga batterier till fordonsindustrin, bland annat från batterileverantörer i Asien.

Informationen som Norticals mjukvara samlar in och analyserar ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.

”Det är en miljömässig besparing om batterierna lever längre och på sikt kommer vi också att kunna använda informationen för att ge batterierna ett andra liv”, säger Kristoffer Syversen, medgrundare och teknisk chef på bolaget med erfarenhet av inbyggda system och elektrifiering av fordon.

Norticals grundare ser nämligen en möjlighet att använda batterier som inte längre fungerar i fordon inom andra områden, till exempel för energilagring inom kraftindustrin, innan batterierna slutligen skickas till återvinning.

”Där är belastningen på batterierna mycket snällare än vid energilagring i bilar”, säger Pavel Calderon, som förklaring till att batterier som är uttjänta i en bransch fortfarande kan ha ett värde i en annan.

”Vi tror det kommer att ske ett enormt uppsving när det går att hitta ett andra tillämpningsområde, eftersom det varken är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att använda nya batterier där.”

Men då behövs också en oberoende part som kan verifiera vilken kapacitet som finns kvar i batterierna, beroende på användningsområde.

Eftersom vinsterna är enkla att räkna hem för kunderna när de inte behöver byta batterier så ofta skulle Nortical kunnat bygga ett lönsamt bolag på sin nuvarande affär, men grundarna väljer ändå att ta in riskkapital för att öka takten.

”Vi hade kunnat köra med 2-3 personer i ett garage och gjort det lönsamt, men riskkapital är den naturliga vägen för att göra detta snabbare och fick den möjligheten, säger den tredje grundaren, bolagets vd Axel Kullander.

Norrsken VC, Almi Greentech, Jellyfish Invest och E14 Invest går tillsammans in med drygt tolv miljoner kronor, där de tre förstnämnda står för den största delen av investeringen.

Det är den första externa investeringen i bolaget, som tidigare levt på finansiering från bland annat Vinnova, Västra Götalandsregionen och Familjen Kamprads stiftelse i form av bidrag.

De tre grundarna äger fortfarande majoriteten i bolaget efter riskkapitaltillskottet.

För Norrsken VC, som nyligen också investerat i batteritillverkaren Northvolt, lockade möjligheten att bidra till de globala klimatmålen genom att göra batterisektorn mer hållbar.

”Elektrifiering är central för att minska koldioxidutsläppen inom transport- och energisektorn. En av nycklarna som kan möjliggöra detta skifte är batterier, men det kommer att krävas stora volymer av batterier för att möta efterfrågan. För att uppnå det på ett hållbart sätt måste batterierna bli mycket grönare och cirkulära”, säger Tove Rådelius, ansvarig för investeringen på Norrsken VC.

Möjligheten att Nortical kan bli en oberoende part som agerar garant mellan köpare och säljare av begagnade batteriet är ytterligare ett skäl till att investera i bolaget.

”Genom att möjliggöra en andrahandsmarknad som knappt existerar i dag genom att bidra med transparens och tillit så tror vi att bolaget kan hjälpa till att maximera batteriernas livslängd, minska antalet batterier som slängs i förtid och därmed hjälpa fler att växla till en mer cirkulär affärsmodell”, säger hon.

Läs mer: Klarnagrundaren skapar miljardfond – ska rädda världen


Innehåll från AssentlyAnnons

Assently ökar tryggheten med digital identifiering och signering

Tiden då avtal postades till parterna för signering är förbi. I dag sköts en stor del av administrativa processer kopplade till signering och identifiering digitalt. Assently beskriver sig som den sista pusselbiten i ett företags digitala flöde för att öka säkerheten online och skapa administrativ lättnad.

– Säkerhet ligger till grund för allt vi gör och våra lösningar för elektronisk identifiering och signering skyddar enskilda och företag mot vågen av bedrägeriförsök och lurendrejeri, säger Andreas Massarsch, grundare.

För över tio år sedan lades grunden till Assently, Saas-leverantören som tillhandahåller premiumlösningar för e-signering och e-identifiering med Mobilt BankID eller andra nordiska e-legitimationer. De vänder sig främst mot företag inom bank-, finans- och försäkringsbranschen och ser att det digitala säkerhetstänket ökat under de senaste åren och förståelsen för – och behovet av – trygga lösningar för digital identifiering och signering exploderat.

Linda Ahrgren, vd, berättar att Assently utvecklar nyckelfärdiga lösningar för elektronisk identifiering med e-legitimationer, som ökar säkerheten genom dokumenthanteringskedjan och effektiviserar hela processen.

– Vi har både små och stora kunder inom privata och offentliga verksamheter. Deras gemensamma nämnare är att de vill förenkla för sina kunder genom säkrare och mer effektiva digitala processer och göra valideringen av identiteter enklare och tryggare. Majoriteten har bra digitala flöden – men hos många saknas den sista pusselbiten i kedjan: en säker och effektiv identifiering och signering. Det är här vår tjänst kan underlätta.

Integreras genom ett API

Genom ett smidigt API kan Assentlys tjänster integreras med kundernas befintliga system och Andreas Massarsch, grundare av Assently, säger att ambitionen är att göra vardagen enklare för användarna.

– Vi vill göra det tillgängligt och enkelt att skicka, verifiera och e-signera vad som helst, när som helst och var som helst. Det är ett smart, säkert och hållbart alternativ som främjar affärs- och kundnyttan.

Om du exempelvis bygger en app kan du integrera Assently och säkerställa trygg identifiering utan att behöva bygga en ny funktion för det. En snabb sammankoppling gör att du har det på plats på fem minuter.

– Identifieringen har blivit en viktigare faktor än signeringen i dag, det ska gå snabbt: lösenordsfunktioner och koder ändras till ansiktsigenkänning för snabba inloggningar. Det har med bedrägerier att göra och e-identifiering är på många sätt säkrare. I dag har medlemsklubbar och till och med en dejtingapp börjat använda sig av vår delprogramvara Core ID för att garantera att den som loggar in faktiskt är personen den uppger sig att vara.

Linda Ahrgren konstaterar att den största nyttan med Assently ändå är att allt sköts helt digitalt.

– Du kan skapa avtal direkt i CRM-systemet och sedan slippa den fysiska signaturen som tidigare var ett krav vid ett köp eller en överenskommelse. Mäklare använder identifiering för att garantera seriositet i budgivningar och med hjälp av ett hundra procent digitalt, säkert flöde kan personerna som signerar känna sig trygga i att ens uppgifter inte hamnar på vift. Även i efterhand kan man säkerställa att ett avtal är korrekt undertecknat, se när signaturen skett och garantera att den inte är manipulerad.  Det finns många fördelar med det digitala flödet och nu när det är möjligt att säkerställa säkerheten ser många användare inte någon annan väg framåt än den.

Läs mer om Assently här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assently och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?