1515

De förlänger livstiden på batterier – tar in nytt kapital

När fordonsindustrin byter från fossila bränslen till el för att rädda klimatet ställer det också ökade krav på hållbar batteriteknik. Därför investerar Norrsken VC och Almi Greentech nu i Göteborgsbaserade Nortical. Bolaget har utvecklat en mjukvara som ska öka livslängden på batterier och även skapa en andrahandsmarknad.

Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.
Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.Foto:Pressbild Nortical
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.Foto:Karin Olander

Nortical grundades för drygt ett år sedan och har nu ett tiotal anställda. Produkten är en mjukvara som samlar information om batterianvändningen hos bolagets kunder.

”Det finns ett behov av att förstå batterier mycket bättre för att kunna använda dem mer effektivt”, säger Pavel Calderon, en av bolagets tre grundare och med erfarenhet av att bygga batterier till fordonsindustrin, bland annat från batterileverantörer i Asien.

Informationen som Norticals mjukvara samlar in och analyserar ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.

”Det är en miljömässig besparing om batterierna lever längre och på sikt kommer vi också att kunna använda informationen för att ge batterierna ett andra liv”, säger Kristoffer Syversen, medgrundare och teknisk chef på bolaget med erfarenhet av inbyggda system och elektrifiering av fordon.

Norticals grundare ser nämligen en möjlighet att använda batterier som inte längre fungerar i fordon inom andra områden, till exempel för energilagring inom kraftindustrin, innan batterierna slutligen skickas till återvinning.

”Där är belastningen på batterierna mycket snällare än vid energilagring i bilar”, säger Pavel Calderon, som förklaring till att batterier som är uttjänta i en bransch fortfarande kan ha ett värde i en annan.

”Vi tror det kommer att ske ett enormt uppsving när det går att hitta ett andra tillämpningsområde, eftersom det varken är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att använda nya batterier där.”

Men då behövs också en oberoende part som kan verifiera vilken kapacitet som finns kvar i batterierna, beroende på användningsområde.

Eftersom vinsterna är enkla att räkna hem för kunderna när de inte behöver byta batterier så ofta skulle Nortical kunnat bygga ett lönsamt bolag på sin nuvarande affär, men grundarna väljer ändå att ta in riskkapital för att öka takten.

”Vi hade kunnat köra med 2-3 personer i ett garage och gjort det lönsamt, men riskkapital är den naturliga vägen för att göra detta snabbare och fick den möjligheten, säger den tredje grundaren, bolagets vd Axel Kullander.

Norrsken VC, Almi Greentech, Jellyfish Invest och E14 Invest går tillsammans in med drygt tolv miljoner kronor, där de tre förstnämnda står för den största delen av investeringen.

Det är den första externa investeringen i bolaget, som tidigare levt på finansiering från bland annat Vinnova, Västra Götalandsregionen och Familjen Kamprads stiftelse i form av bidrag.

De tre grundarna äger fortfarande majoriteten i bolaget efter riskkapitaltillskottet.

För Norrsken VC, som nyligen också investerat i batteritillverkaren Northvolt, lockade möjligheten att bidra till de globala klimatmålen genom att göra batterisektorn mer hållbar.

”Elektrifiering är central för att minska koldioxidutsläppen inom transport- och energisektorn. En av nycklarna som kan möjliggöra detta skifte är batterier, men det kommer att krävas stora volymer av batterier för att möta efterfrågan. För att uppnå det på ett hållbart sätt måste batterierna bli mycket grönare och cirkulära”, säger Tove Rådelius, ansvarig för investeringen på Norrsken VC.

Möjligheten att Nortical kan bli en oberoende part som agerar garant mellan köpare och säljare av begagnade batteriet är ytterligare ett skäl till att investera i bolaget.

”Genom att möjliggöra en andrahandsmarknad som knappt existerar i dag genom att bidra med transparens och tillit så tror vi att bolaget kan hjälpa till att maximera batteriernas livslängd, minska antalet batterier som slängs i förtid och därmed hjälpa fler att växla till en mer cirkulär affärsmodell”, säger hon.

Läs mer: Klarnagrundaren skapar miljardfond – ska rädda världen


Innehåll från QlikAnnons

Qlik: Därför trumfar Active Intelligence traditionell BI-teknologi

Varje nytt årtionde innebär en ytterligare uppdelning mellan vinnare och förlorare bland bolag i takt med att tekniken utvecklas och konkurrensen ökar. Dataanalysföretaget Qlik menar att digital transformation kräver Active Intelligence vilket innebär att uppdaterad data i realtid triggar händelser som skapar affärsvärde – istället för den traditionella teknologin som i huvudsak ger oss information. 

Företag har digitaliserats under 25 år, ända sedan födelsen av internet år 1990. Men, det nya året tar digital transformation till en helt ny nivå, inte minst på grund av Covid-19-krisen. Data och analytics är acceleratorer för företags digitala ambitioner och traditionell Business Intelligence-teknologi kan inte längre erbjuda den snabbhet till insikter och handling som behövs i den här digitala tidsåldern, menar Elif Tutuk, Vice President, R&D på Qlik

– Vi vill belysa de behov analytics-konsumenter har idag, de problem som finns i många BI-verktyg och som inte motsvarar de behoven, och hur Active Intelligence kan bidra till att stänga den klyftan. 

”Kräver ett skifte”

Digital transformation leder till förbättring och utveckling av nya tjänster hos företag. Men information och analys i realtid behövs för att man ska kunna ta datadrivna beslut och optimera alla delar av ens affär. 

– Detta kräver ett skifte till en data analytics pipeline som använder automatisering inom Change Data Capture (CDC). Ett exempel är företaget Experian som implementerade Qlik Data Integration vilket visade sig vara en kritisk del för att kunna säkerställa att miljarder rader med konstant förändrad data fångades korrekt. På så vis baseras deras kreditupplysningar alltid på den senaste informationen. 

Analytics-konsumenter behöver också hjälp med att få insikter i komplexa relationer mellan olika typer av data. Där kan intelligent analytics förstå indirekta relationer mellan olika datapunkter. 

– För att boosta ett företags effektivitet bör vissa beslut vara helt automatiserade. Mer komplexa, strategiska beslut bör dock fortfarande tas av människor som blir informerade om insikter i realtid. Kraften här ligger i kombinationen av människa och teknologi som jobbar tillsammans. 

Hämta Qliks e-bok om Active Intelligence här. 

Traditionella verktyg vs. Active Intelligence

Den nuvarande generationen av BI-verktyg kan inte leverera gentemot kraven som ställs av den digitala ekonomin, menar Elif Tutuk. 

– De flesta BI-teknologierna använder förkonfigurerad data och stödjer i huvudsak batch analys. De är utformade att besvara ”kända” frågor med batch reloads. Detta skapar dock en flaskhals för att hitta dolda insikter och gör det svårt att besvara nya frågor i realtid, vilket dagens marknadsvillkor kräver. 

Den traditionella typen av verktyg levererar inte en end-to-end analytics data pipeline utan de flesta samtida teknologier består av en serie av lösningar för exempelvis integration, leverans, analytics och samarbete som inte är enade i en enda pipeline. När man istället för samman dessa funktioner, i till exempel Qliks data analytics-plattform, kan information integreras snabbare och insikter kan nås på rekordtid. 

– Vi har sett exempel där analytiker gått från att lägga 90 procent av sin tid på rapportering till att istället kunna lägga den tiden på att lösa affärsproblem. Samtidigt har utvecklare kunnat öka sin produktivitet femfaldigt. 

Accelerera er digitala transformation

Den stora skillnaden mellan traditionell Business Intelligence och Active Intelligence är att den tidigare är designad att informera människan så att denne kan ta action. Active Intelligence kan istället trigga handlingar autonomt, i realtid. 

– Active Intelligence bör vara något att fundera över och ha högt på agendan om man vill accelerera sin digitala transformation, avslutar Elif Tutuk. 

Qlik är stolta över sin 15-åriga historia och ranking som ledare det senaste årtiondet i Gartner BI Magic Quadrant. Hämta din kopia av den fullständiga rapporten här: Gartner BI Magic Quadrant 2021. 

 

 

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?