De förlänger livstiden på batterier – tar in nytt kapital

När fordonsindustrin byter från fossila bränslen till el för att rädda klimatet ställer det också ökade krav på hållbar batteriteknik. Därför investerar Norrsken VC och Almi Greentech nu i Göteborgsbaserade Nortical. Bolaget har utvecklat en mjukvara som ska öka livslängden på batterier och även skapa en andrahandsmarknad.

Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.
Norticals grundare (fr v): Pavel Calderon, Axel Kullander och Kristoffer Syversen.Foto:Pressbild Nortical
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.
Norticals mjukvara samlar in och analyserar information som ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.Foto:Karin Olander

Nortical grundades för drygt ett år sedan och har nu ett tiotal anställda. Produkten är en mjukvara som samlar information om batterianvändningen hos bolagets kunder.

”Det finns ett behov av att förstå batterier mycket bättre för att kunna använda dem mer effektivt”, säger Pavel Calderon, en av bolagets tre grundare och med erfarenhet av att bygga batterier till fordonsindustrin, bland annat från batterileverantörer i Asien.

Informationen som Norticals mjukvara samlar in och analyserar ska kunna svara på hur batterierna ska användas och laddas i exempelvis ett elfordon för att ha maximal effekt och livslängd.

”Det är en miljömässig besparing om batterierna lever längre och på sikt kommer vi också att kunna använda informationen för att ge batterierna ett andra liv”, säger Kristoffer Syversen, medgrundare och teknisk chef på bolaget med erfarenhet av inbyggda system och elektrifiering av fordon.

Norticals grundare ser nämligen en möjlighet att använda batterier som inte längre fungerar i fordon inom andra områden, till exempel för energilagring inom kraftindustrin, innan batterierna slutligen skickas till återvinning.

”Där är belastningen på batterierna mycket snällare än vid energilagring i bilar”, säger Pavel Calderon, som förklaring till att batterier som är uttjänta i en bransch fortfarande kan ha ett värde i en annan.

”Vi tror det kommer att ske ett enormt uppsving när det går att hitta ett andra tillämpningsområde, eftersom det varken är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att använda nya batterier där.”

Men då behövs också en oberoende part som kan verifiera vilken kapacitet som finns kvar i batterierna, beroende på användningsområde.

Eftersom vinsterna är enkla att räkna hem för kunderna när de inte behöver byta batterier så ofta skulle Nortical kunnat bygga ett lönsamt bolag på sin nuvarande affär, men grundarna väljer ändå att ta in riskkapital för att öka takten.

”Vi hade kunnat köra med 2-3 personer i ett garage och gjort det lönsamt, men riskkapital är den naturliga vägen för att göra detta snabbare och fick den möjligheten, säger den tredje grundaren, bolagets vd Axel Kullander.

Norrsken VC, Almi Greentech, Jellyfish Invest och E14 Invest går tillsammans in med drygt tolv miljoner kronor, där de tre förstnämnda står för den största delen av investeringen.

Det är den första externa investeringen i bolaget, som tidigare levt på finansiering från bland annat Vinnova, Västra Götalandsregionen och Familjen Kamprads stiftelse i form av bidrag.

De tre grundarna äger fortfarande majoriteten i bolaget efter riskkapitaltillskottet.

För Norrsken VC, som nyligen också investerat i batteritillverkaren Northvolt, lockade möjligheten att bidra till de globala klimatmålen genom att göra batterisektorn mer hållbar.

”Elektrifiering är central för att minska koldioxidutsläppen inom transport- och energisektorn. En av nycklarna som kan möjliggöra detta skifte är batterier, men det kommer att krävas stora volymer av batterier för att möta efterfrågan. För att uppnå det på ett hållbart sätt måste batterierna bli mycket grönare och cirkulära”, säger Tove Rådelius, ansvarig för investeringen på Norrsken VC.

Möjligheten att Nortical kan bli en oberoende part som agerar garant mellan köpare och säljare av begagnade batteriet är ytterligare ett skäl till att investera i bolaget.

”Genom att möjliggöra en andrahandsmarknad som knappt existerar i dag genom att bidra med transparens och tillit så tror vi att bolaget kan hjälpa till att maximera batteriernas livslängd, minska antalet batterier som slängs i förtid och därmed hjälpa fler att växla till en mer cirkulär affärsmodell”, säger hon.

Läs mer: Klarnagrundaren skapar miljardfond – ska rädda världen


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?