Bakom en tung dörr finns en butik fylld av färger och former. Runt om i rummet möts nytt och gammalt. Foton föreställande bolagets grundare samt nötta välanvända produkter skvallrar om butikens långa arv. Åldrade möbler har klätts om och fått nytt liv och bolagets vd och ägare Catharina Herré berättar historier om hur möblerna hittat in i butiken.
Palmgrens är ett familjeföretag som startade som sadelmakeri och som i samband med det började tillverka koffertar för långresor. Allt eftersom fasades sadelmakeriet ut och på 70-talet hade väskorna tagit över helt.
”Jag tror att vi är ensamma i Stockholm om att som verksam butik ha legat på samma gata under så många år. Det är roligt”, säger Catharina Herré.
I dag har koffertarna blivit till weekendbagar och i butiken hittas även necessärer, passfodral, inredningskomponenter och olika typer av väskor.
Palmgrens kanske mest kända produkt är deras rottingväska som lanserades på 1950-talet. Väskan beskrivs som en svensk tolkning av sydeuropeiska kvinnors marknadskorgar.
”Just den kombinationen har blivit ett signum för oss. Ursprungsväskan har behållit sin form och sitt uttryck hela tiden men vi har utökat med andra typer av modeller”.

När Catharina Herré för 16 år sedan tog över vd-posten gjorde hon det med 20 års erfarenhet av försäljning, inköp och administration från varuhuset NK.
”Det är fascinerande med gamla varumärken och utmaningen var att förnya varumärket utan att förvanska det. Vi har plockat tillbaka många bitar som tappats på vägen och fokuserat ordentligt på varumärket”.
Arbetet med varumärket handlar om att jobba med en produktkontinuitet, arbeta organiskt och att göra så lite avtryck som möjligt. Därför har bolaget valt att inte arbeta med trender.
”Vi testade att göra telefonfodral en period, men det var fullständigt hopplöst för oss att följa mobilstorlekar. Dessutom håller skalen längre än telefonerna”.
Denna långsiktighet är en del av bolagets och Catharina Herrés företagsfilosofi.
”Vi jobbar utifrån ett organiskt arbetssätt och har därför valt att inte arbeta med till exempel större rea-perioder. Produkter som går sämre fasas i stället ut eller vilar och kommer tillbaka senare. Fokus ligger på att utveckla och förfina produkten hellre än att sälja många fler och bara titta på priset”.
Blir du aldrig skraj och tänker att bolaget borde ansluta till en större koncern?
”Nej jag tror jag är för gammal och luttrad för det. Det är viktigt att bestämma vilken väg man ska gå och hålla fast vid det”.
De samarbeten som Palmgrens ändå gör är i första hand byggda på personliga kontakter. Det innebär att företaget har en öppen inställning till samarbeten, men att de inte aktivt söker efter återförsäljare eller samarbetspartners.
I dagsläget har företaget en återförsäljare i Sydkorea och två i Australien och resterande produkter handlas via butiken eller webbhandeln. Utöver detta har de även samarbeten med externa formgivare och designhögskolor.
Av naturliga skäl är bolagets försäljning störst i Sverige, men därefter är många av deras kunder amerikaner.
”Vi hade en återförsäljare i USA som fungerade bra, men som tyvärr valde att lägga ned. Men det hann generera kunder och det är också många turister som hittar hit”.
Enligt vd:n var Palmgrens ”sena på bollen” gällande e-handel då den egna plattformen tillgängliggjordes först 2017. Sedan dess har webbhandeln vuxit och nu står den för 20 procent av bolagets totala försäljning.
Palmgrens påverkades som alla andra av pandemin och Catharina Herré beskriver mars och april förra året som de värsta månaderna. Men bolagets årsredovisning, som utgår från ett så kallat brutet räkenskapsår, bekräftar att de totalt sett återhämtade sig från vårens tapp.
”Förra året var tufft, men det var positivt att vara ett litet företag med en produktion som gick att bromsa och gasa när det behövdes”.
Sedan 2018 har bolaget gått från att omsätta drygt 10 Mkr till årets drygt 8,7 Mkr. Årets resultat efter finansiella poster landade på drygt 600.000 kronor, en fördubbling mot året innan då bolaget omsatte en miljon mer. Detta förklaras enligt Catharina Herré med att antalet och storleken på företagets order varierar från år till år.
”Det är en kalkylerad risk och en kalkylerad vinst så vi står varken och faller på det eller bygger vårt erbjudande på dem”.

I år firar Palmgrens butik 125 år. Detta uppmärksammas bland annat genom att företaget släpper limiterade produkter som en nytolkning på rottingväskan och ett klock- eller smyckeskrin där varje enskild kund kan vara med och designa produktens utseende.
”Det är roligt och utmanande att arbeta med ett varumärke som funnits så länge. Många produkter har levt med oss under otroligt lång tid”.