I mitten av mars förra året hade spridningen av covid-19 lett till enormt tryck på sjukvården. Samtidigt permitterade SAS 10.000 anställda, eller 90 procent av arbetsstyrkan, efter att resandet tvärstannat.
Då föddes projektet Beredskapslyftet, som mobiliserat tillfälliga personalresurser till sjukvården under coronakrisen, med rekryteringsbolaget Novare, Wallenbergstiftelserna, SAS och Sophiahemmet Högskola som initiativtagare.
”SAS frågade om vi kunde göra något för 1.000 av deras anställda. Då drog vi igång Beredskapslyftet på bara tolv dagar”, säger Fredrik Hillelson, grundare och vd för Novare.
Tillsammans med Sophiahemmet i Stockholm snabbutbildades under ett par veckor runt 300 SAS-anställda för att kunna avlasta sjukvården.
”Det blev en jättesuccé. Över hälften har jobbat nästan ett helt år nu inom vård och omsorg”, säger Fredrik Hillelson.
När den andra virusvågen sköljde in över Sverige framåt hösten kontaktade Novare tre av sina stora kunder, SAS, Tre och Saab med en förfrågan om de hade utbildade sjuksköterskor bland personalen, och om bolagen kunde ge dem tjänstledigt i tre veckor med full lön för att i stället arbeta inom sjukvården.
”Totalt lyckades vi mobilisera ett femtiotal företag och få ut 55 sjuksköterskor till sjukhusen i Göteborg, Stockholm och Malmö”, säger Fredrik Hillelson, och tillägger:
”Vissa sjuksköterskor hade lämnat sjukvården för flera år sedan, men gick tillbaka för att jobba på intensiven. Det är enormt beundransvärt.”
Projektet har betytt mycket för Novare, enligt Fredrik Hillelson.
”Vi känner en enorm stolthet över att vi har agerat och varit motorn i det här”, säger han, och fortsätter:
”Tanken har aldrig varit att tjäna några pengar och vi har gjort flera saker utan kostnadstäckning. Vi ser det här som en investering.”
Under den tredje virusvågen i år har Beredskapslyftet sett till att 35 sjuksköterskor från näringslivet anslutit till intensivvården i Stockholm och Göteborg, samt bistått i vaccinutrullningen.
”Vi har fått in 80 sjuksköterskor för att hjälpa Karolinska (universitetssjukhuset, Di:s anm.) med vaccineringen i Stockholm”, säger Fredrik Hillelson.
Novare låg även bakom två vaccinationskampanjer i Region Stockholm som riktades till olika minoritetsgrupper på deras respektive modersmål.
”De har nått över 250.000 människor i de grupperna som redan drabbats hårt av pandemin”, säger Fredrik Hillelson.
Han vill nu stärka samarbetet mellan det privata och offentliga för att öka krisberedskapen inför framtiden.
”Problemet i dag är att näringslivet, regeringen, myndigheter och akademin lever i silos. Tillsammans måste vi bli bättre på att samarbeta, trots att vi lever i olika världar. Det är vad Beredskapslyftet handlar om”, säger Fredrik Hillelson.