1515
Annons

De fick näringslivet att avlasta vården: ”Måste bli bättre på att samarbeta”

Rekryteringsbolaget Novare startade förra året projektet Beredskapslyftet, som sedan dess har rekryterat utbildade sjuksköterskor från näringslivet för att tillfälligt bistå det pressade sjukvårdssystemet.

”Vi känner en enorm stolthet över att vi har agerat”, säger vd:n Fredrik Hillelson.

Novares vd Fredrik Hillelson. Till vänster intensivvård av covid-19-patienter på Östra Sjukhuset i Göteborg.
Novares vd Fredrik Hillelson. Till vänster intensivvård av covid-19-patienter på Östra Sjukhuset i Göteborg.Foto:Björn Larsson Rosvall/TT; Oskar Omne

I mitten av mars förra året hade spridningen av covid-19 lett till enormt tryck på sjukvården. Samtidigt permitterade SAS 10.000 anställda, eller 90 procent av arbetsstyrkan, efter att resandet tvärstannat.

Då föddes projektet Beredskapslyftet, som mobiliserat tillfälliga personalresurser till sjukvården under coronakrisen, med rekryteringsbolaget Novare, Wallenbergstiftelserna, SAS och Sophiahemmet Högskola som initiativtagare.

”SAS frågade om vi kunde göra något för 1.000 av deras anställda. Då drog vi igång Beredskapslyftet på bara tolv dagar”, säger Fredrik Hillelson, grundare och vd för Novare.

Tillsammans med Sophiahemmet i Stockholm snabbutbildades under ett par veckor runt 300 SAS-anställda för att kunna avlasta sjukvården.

”Det blev en jättesuccé. Över hälften har jobbat nästan ett helt år nu inom vård och omsorg”, säger Fredrik Hillelson.

När den andra virusvågen sköljde in över Sverige framåt hösten kontaktade Novare tre av sina stora kunder, SAS, Tre och Saab med en förfrågan om de hade utbildade sjuksköterskor bland personalen, och om bolagen kunde ge dem tjänstledigt i tre veckor med full lön för att i stället arbeta inom sjukvården.

”Totalt lyckades vi mobilisera ett femtiotal företag och få ut 55 sjuksköterskor till sjukhusen i Göteborg, Stockholm och Malmö”, säger Fredrik Hillelson, och tillägger:

”Vissa sjuksköterskor hade lämnat sjukvården för flera år sedan, men gick tillbaka för att jobba på intensiven. Det är enormt beundransvärt.”

Projektet har betytt mycket för Novare, enligt Fredrik Hillelson.

”Vi känner en enorm stolthet över att vi har agerat och varit motorn i det här”, säger han, och fortsätter:

”Tanken har aldrig varit att tjäna några pengar och vi har gjort flera saker utan kostnadstäckning. Vi ser det här som en investering.” 

Under den tredje virusvågen i år har Beredskapslyftet sett till att 35 sjuksköterskor från näringslivet anslutit till intensivvården i Stockholm och Göteborg, samt bistått i vaccinutrullningen.

”Vi har fått in 80 sjuksköterskor för att hjälpa Karolinska (universitetssjukhuset, Di:s anm.) med vaccineringen i Stockholm”, säger Fredrik Hillelson. 

Novare låg även bakom två vaccinationskampanjer i Region Stockholm som riktades till olika minoritetsgrupper på deras respektive modersmål.

”De har nått över 250.000 människor i de grupperna som redan drabbats hårt av pandemin”, säger Fredrik Hillelson. 

Han vill nu stärka samarbetet mellan det privata och offentliga för att öka krisberedskapen inför framtiden. 

”Problemet i dag är att näringslivet, regeringen, myndigheter och akademin lever i silos. Tillsammans måste vi bli bättre på att samarbeta, trots att vi lever i olika världar. Det är vad Beredskapslyftet handlar om”, säger Fredrik Hillelson.

 

 


Hongkong planerar lätta på vissa restriktioner

Hongkongs högsta ledare Carrie Lam uppgav på måndagen att landet ska ta bort flygförbudet från nio länder den 1 april och att vissa åtgärder gällande social distansering kommer att tas bort den 20 april.

Hongkongs högsta ledare Carrie Lam.
Hongkongs högsta ledare Carrie Lam.Foto:Vincent Yu

Det rapporterar internationella medier.

Bland annat kommer kravet på sju dagars karantän för människor som flyger in till Hongkong förkortas och undervisning på plats kommer att återupptas efter påsklovet.

I fastlands-Kina rapporterar 2.027 nya fall av covid-19 för söndagen, upp från 1.737 fall dagen före.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?