1515

De bygger AI som en mänsklig hjärna – ”dagens applikationer är korkade”

Intuicell heter ett av de senaste bolagen superentreprenören och investeraren Christer Fåhraeus lockats av och där han gått in med såväl kapital som styrelseengagemang.

Intuicells vd Viktor Luthman och hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell.
Intuicells vd Viktor Luthman och hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell.

”Det är ett av flera ai-bolag som försöker hitta nya sätt att angripa generalisering och deep learning. Trots stora datamängder och massiv datorkraft är många av dagens ai-applikationer påfallande korkade”, beskriver Christer Fåhraeus företaget Intuicell.

”Intuicell tittar på saker i våra nervsystem som kan vara nyckeln till smartare ai, Man talar inte om vad som är rätt eller fel för nätverket utan att det får upptäcka själv hur världen ser ut.”

Bolaget är knappt ett år gammalt medan forskningen som ligger bakom har drygt 30 år på nacken där hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell är hjärnan bakom.

”Vi bygger ett biologiskt ai-system, en teknikplattform som ska vara mycket mer trogen funktionen hos en riktig hjärna, ett nätverk som lär sig som vi människor lär oss. Detta till skillnad från dagens maskininlärning som begränsas av enorma datamängder och datorkraft men också en känslighet för brus och attacker i datan”, förklarar Intuicells vd Viktor Luthman.

Det som gjorde att han hoppade på bolaget var just möjligheten att ta fram en ai med generaliseringsförmåga.

”Som inte bara kan lösa ett problem inom ett snävt område och som sedan faller pladask om den hamnar utanför det området. Det kommer att vara en viktig nyckel för att gå från artificiell intelligens till artificiell förståelse.”

Intuicell har börjat med en röstapplikation, som tillåter säker identifiering med enbart rösten, ”din röst som Bank-id”. Bolaget har nu dialoger med tänkbara partners och kunder för att produktifiera lösningen.

”Vi kommer troligen att jobba med någon av de stora bankerna i första hand. Men sedan ser jag stora möjligheter för bredare användning, som till exempel när EU nu satsar på ett digitalt id-system som jag tror öppnar upp möjligheterna för röst-id.”

Men man ser möjligheter för mer än röstapplikationer.

”Vi har också börjat utforska andra områden som objektidentifiering, ett jätteproblem för bland annat autonoma fordon”, berättar Viktor Luthman.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?