1515
Annons

De bygger AI som en mänsklig hjärna – ”dagens applikationer är korkade”

Intuicell heter ett av de senaste bolagen superentreprenören och investeraren Christer Fåhraeus lockats av och där han gått in med såväl kapital som styrelseengagemang.

Intuicells vd Viktor Luthman och hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell.
Intuicells vd Viktor Luthman och hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell.

”Det är ett av flera ai-bolag som försöker hitta nya sätt att angripa generalisering och deep learning. Trots stora datamängder och massiv datorkraft är många av dagens ai-applikationer påfallande korkade”, beskriver Christer Fåhraeus företaget Intuicell.

”Intuicell tittar på saker i våra nervsystem som kan vara nyckeln till smartare ai, Man talar inte om vad som är rätt eller fel för nätverket utan att det får upptäcka själv hur världen ser ut.”

Bolaget är knappt ett år gammalt medan forskningen som ligger bakom har drygt 30 år på nacken där hjärnforskaren och medgrundaren Henrik Jörntell är hjärnan bakom.

”Vi bygger ett biologiskt ai-system, en teknikplattform som ska vara mycket mer trogen funktionen hos en riktig hjärna, ett nätverk som lär sig som vi människor lär oss. Detta till skillnad från dagens maskininlärning som begränsas av enorma datamängder och datorkraft men också en känslighet för brus och attacker i datan”, förklarar Intuicells vd Viktor Luthman.

Det som gjorde att han hoppade på bolaget var just möjligheten att ta fram en ai med generaliseringsförmåga.

”Som inte bara kan lösa ett problem inom ett snävt område och som sedan faller pladask om den hamnar utanför det området. Det kommer att vara en viktig nyckel för att gå från artificiell intelligens till artificiell förståelse.”

Intuicell har börjat med en röstapplikation, som tillåter säker identifiering med enbart rösten, ”din röst som Bank-id”. Bolaget har nu dialoger med tänkbara partners och kunder för att produktifiera lösningen.

”Vi kommer troligen att jobba med någon av de stora bankerna i första hand. Men sedan ser jag stora möjligheter för bredare användning, som till exempel när EU nu satsar på ett digitalt id-system som jag tror öppnar upp möjligheterna för röst-id.”

Men man ser möjligheter för mer än röstapplikationer.

”Vi har också börjat utforska andra områden som objektidentifiering, ett jätteproblem för bland annat autonoma fordon”, berättar Viktor Luthman.

Motvind för svenska hedgefonder

Den turbulenta starten på året har varit svårnavigerad för merparten av svenska hedgefonder.

Trots en återhämtning under juli har den genomsnittliga fonden backat sedan årsskiftet. Bäst har trendföljande fonder som Lynx och SEB Asset Selection klarat sig.

Foto:Colourbox

Facit för svenska hedgefonder per den sista juli är en negativ avkastning på 2,45 procent enligt analystjänsten Hedgenordic. En återhämtning på drygt 2 procent under juli räckte inte till för att nå över nollstrecket.

Skillnaderna mellan enskilda hedgefonder men även mellan kategorier är betydande. Bäst i år är trendföljande fonder, ofta kallade CTA. De har lyft med närmare 4 procent i snitt. Bland svenska hedgefonder märks mångmiljardfonderna Lynx, plus 29,6 procent vid utgången av juli, och SEB Asset Selection, plus 12,5 procent. Även fonden Volt har gått bra med drygt 8 procent i avkastning.

Lynx ägs delvis av landets ledande hedgefondbolag Brummer & Partners. Brummers samlingsfond Multistrategy, som förvaltar drygt 27 miljarder kronor, består av en handfull av gruppens fonder inklusive Lynx. Samlingsfonden har i år avkastat 3,8 procent trots en mindre nedgång under juli.

Fonden Florin Court hör också till Brummers starkaste kort med en avkastning på 16 procent i år.

Hedgefonden Elementa, inriktad på att köpa eller ta säljpositioner på små och medelstora bolag, har trots ett tapp på drygt 4 procent under juli hittills ett lysande år med en avkastning på 22,5 procent sedan årsskiftet. Därmed går fonden mot strömmen då aktiefokuserade hedgefonder enligt Hedgenordic i år har tappat 4,5 procent.

Till exempel så har Prior & Nilssons aktieinriktade hedgefond Idea haft det blytungt under året och ligger trots ett nästan sjuprocentigt lyft i juli back med 13 procent. Under den senaste månaden ökade fonden sin exponering mot verkstadsbolag och minskade innehaven i läkemedelsföretag. De största innehaven är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, lastbilstillverkaren Volvo och verkstadsjätten Atlas Copco.

Även den aktietunga hedgefonden Rhenman Healthcare lyfte under juli med drygt 5 procent men ligger ändå back i år med 4,5 procent. Fondens bästa bidragsgivare under månaden var det amerikanska vårdbolaget Tenet Healthcare, som avkastade 20 procent, samt medicinteknikbolaget Abiomed, plus 14 procent.

I botten hittills i år ligger en av fjolårets vinnarfonder, Coeli Absolute European, med minus 22 procent i bagaget trots en viss återhämtning under juli månad.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera