Annons

De återanvänder Sophiahemmets utslitna arbetskläder

Mitt under coronapandemin får Caroline von Post på modebolaget Stormie Poodle idén att ta Sophiahemmets utslitna arbetskläder och sy ihop nya.

Caroline von Post grundare av modebolaget Stormie Poodle.
Caroline von Post grundare av modebolaget Stormie Poodle.

Vad handlar det om? 

”Detta handlar om att ta vara på resurser för att skapa nya cirkulära affärsmodeller. Det är det vi har lyckats göra i det här projektet. Vi har återanvänt Sophiahemmets utslitna arbetskläder, som egentligen skulle ha bränts upp, och bland annat sytt nya västar som kommer att användas av allt från vaktmästare och receptionister till vårdpersonal i icke-patientnära arbete.” 

Varför?

”Alla vet att om samhället ska bli mer hållbart måste vi bli bättre på att ta hand om olika typer av material. Vi vill designa bort det stora textilberget av utslitna arbetskläder, plagg och textilier som har nått sitt brukbara slut. Vi brukar säga att ”slutet är början” och om en textil kan komma tillbaka in i det biologiska kretsloppet så är det fantastiskt.”

Vad är svårt?

”Vi är ett cirkulärt bolag som jobbar i en linjär värld, och att arbeta med gamla och slitna material är komplicerat. När man handskas med kasserat material måste man hantera alla olika delar individuellt. Arbetskläder har olika storlekar, olika åldrar och det finns olika slitage på vartenda plagg. Det kräver tid och resurser.”   

Går det att skala upp produktionen?

”Om man har större ekonomiska resurser ser vi att det går att göra detta i en större skala. Vi har utvecklat en modell för hur man hanterar och analyserar slitna textilier och arbetskläder för att kunna plocka fram de bästa delarna och på ett effektivt sätt designa om dem till bra och tåliga produkter. Det är egentligen bara kassan som sätter stopp för vad man kan designa av det som är uttjänt.”

Hur länge kommer Sophiahemmets nygamla arbetskläder vara användbara?

”Vi räknar med att de här plaggen kommer att hålla så länge man har behov av dem. Det är inte otänkbart att man skulle kunna ‘upcykla’ dem ytterligare en gång. De produkter som vi gjort är möjliga att separera i mindre delar, så det är inte osannolikt att man kan återanvända delar av arbetskläderna igen”   

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera