ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

De är vinnarna på en tidig pension

  • Foto: Larsen, HÂkon Mosvold

Desto högre pensionsålder, desto bättre pension. Tumregeln gäller i de allra flesta fall, men för vissa kan det löna sig att börja ta ut pensionen i förskott, visar en rapport från Pensionsmyndigheten.

Den som jobbar på ytterligare ett år istället för att gå i pension höjer sin inkomstgrundade allmänna pension med 6 till 8 procent, men det finns undantag som bekräftar regeln. Med dagens regler för garantipension och bostadstillägg kan det vara lönsamt att börja ta ut pension redan från 61 år i kombination med fortsatt arbete till 65 år.

”Men den livslånga inkomsten är beroende av att reglerna för bostadstillägg inte ändras. Det gäller också att rätten till bostadstillägg verkligen infaller den månad man fyller 65 och finns kvar under hela pensionstiden. Därför blir det väldigt svårt att ge vägledning kring tidigt uttag”, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Framför allt är det rätten till bostadstillägg som kan göra det poänglöst att vänta med att ta ut pensionen. Även det förhöjda grundavdraget på både arbets- och pensionsinkomster från och med det år en person fyller 66 år kan påverka då skatten på pensionsutbetalningar är högre efter 65 år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies