1515
Annons

De är världens lyckligaste länder

Fem av världens lyckligaste länder är nordiska och allra lyckligast är man i Norge medan Sverige hamnar på en tiondeplats. Det visar årets upplaga av World Happiness Report, som återges av Bloomberg News.

Bryggen-gatan i Bergen.
Bryggen-gatan i Bergen.Bild:Colourbox

I undersökningen deltog 1 000 personer fördelat över 150 länder. Personerna fick svara på en tiogradig skala på hur väl de instämmer med påståendet att de lever det bästa liv de kan. Undersökningen tar sedan hänsyn till sex variabler som BNP per capita, förväntad livslängd, möjlighet att ta egna beslut i livet, uppfattad nivå av korruption av regering och företag i landet.

Underökningen genomförs varje år och rankingen sker utifrån ett genomsnitt under de tre senaste åren. Listan denna gång toppas av Norge följt av Danmark, Island, Schweiz och Finland. Sverige återfinns på en tiondeplats medan USA hamnade på en 14:e plats.

I undersökningen framgår det att USA:s ekonomi växer och arbetslöshetssiffrorna faller till historiskt låga nivåer men att landet ändå har fallit i rankingen under de senaste tio åren.

Undersökningen anser att det är lättare att förbättra landets nivå genom social förändring än genom en BNP-ökning.

Redaktör för undersökningen, Jeffrey D. Sachs, föreslår fem olika sätt att förbättra den sociala tilliten; finanspolitiska reformer, policys som syftar till att minska inkomstklyftor, ökad integration, försöka nå bortom rädslan för terrorister efter 11 september samt ökad tillgång till högre utbildning. "USA:s kris är kortfattat en social kris, inte en ekonomisk kris", kommenterar han årets undersökning.

I bottenskiktet återfinns; Syrien, Tanzania, Burundi och Centralafrikanska Republiken.

Bakom World Happiness Report står Sustainable Development Solutions Network och undersökningen finansieras av Ernesto Illy Foundation.

https://infogr.am/varldens_lyckligaste_lander

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera