Annons

De är rikast i världen

De åtta rikaste männen, med Bill Gates i topp, äger nu lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning tillsammans.
Det är mer än groteskt anser Mark Goldring, vd på organisationen Oxfams som ligger bakom beräkningen.

 

Bill Gates.
Bill Gates.Bild:Christophe Ena

Det fick mycket utrymme i fjol när den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam räknat ut att 62 av världens miljardärer äger lika mycket som hälften av mänskligheten. Till årets toppmöte i Davos har siffran blivit än mer iögonfallande, genom att informationen från Indien och Kina blivit mer korrekt, enligt organisationen.

De åtta mest förmögna äger tillsammans 426 miljarder dollar (över 3.800 miljarder kronor), vilket motsvarar de samlade tillgångarna för de 3,6 miljarder fattigaste på klotet.

De åtta miljardärerna är Bill Gates, Zara-imperiets grundare Amancio Ortega, investeraren Warren Buffet, mexikanen Carlos Slim Helú, Amazongrundaren Jeff Bezos, Facebooks Mark Zuckerberg, Oraclechefen Larry Ellison och Michael Bloomberg, tidigare borgmästare i New York men framför allt grundare och ägare av finanstjänsten som bär hans efternamn.

”Det är mer än groteskt att en grupp män som lätt skulle kunna få plats i en golfbil äger mer än hälften av mänskligheten”, säger Mark Goldring, vd på Oxfam.

Den ökande polariseringen i samhället leder till populism och förakt för eliten, och är en viktig förklaring till att britterna röstade för att lämna EU och att amerikanerna valde Donald Trump till president, enligt organisationen.

Näringslivets fokus på att leverera allt högre avkastning till de redan rika ägarna och därmed håller nere löneökningarna ligger bakom utvecklingen, men också skatteregler, heter det.

Och det finns fler uppseendeväckande siffror. Enligt organisationen äger den rikaste procenten i världen mer än resten av jordens befolkning tillsammans. Och de närmste 20 åren kommer 500 personer att skicka vidare en summa till sina arvingar som vida överträffar Indiens samlade BNP.

Men rapporten, som alltså presenteras lagom till elitens toppmöte i Davos, får också kritik. Den bemöts av en kanonad av siffror där en visar att marknadskrafterna bidragit till att lyfta över 100 miljoner människor ur fattigdom bara det senaste året.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?