Annons

De är hetaste namnen inför ekonomipriset

En fransk kändisekonom och två amerikanska näringslivsforskare är de hetaste kandidaterna till årets ekonomipris, enligt ett tungt experttips.

Fransmannen Olivier Blanchard favorittippad till årets ekonomipris.
Fransmannen Olivier Blanchard favorittippad till årets ekonomipris.Bild:TT

På måndagen den 10 oktober meddelas vinnaren av årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Thomson Reuters tar varje år fram kvalificerade gissningar på troliga Nobelprisvinnare i vetenskapsdisciplinerna, inklusive ekonomipristagare.

Sedan 2002 har informationsbolaget enligt egen utsago prickat rätt namn 39 gånger. Just i år har de dock bommat samtliga gissningar hittills.

Bolaget vaskar fram sina bästa tips genom att analysera publiceringar i sin egen databas över vetenskapliga artiklar, ”för att identifiera de mest inflytelserika forskarna” inom ekonomi, kemi, fysik och medicin.

Fransmannen Olivier Blanchard är den klart mest kände bland de favorittippade ekonomerna. Han var chefsekonom för internationella valutafonden IMF under finanskrisen och dess efterspel åren 2008-2015. Han anses ha varit drivande i IMF:s omprövning av den tidigare ortodoxa ordinationen av stränga sparpaket som enda medicin mot skuldkriser.
Här är Thomson Reuters hetaste ekonomipriskandidater 2016:

  • Olivier J. Blanchard, professor, MIT. För forskning om kopplingar mellan sysselsättning och konjunktursvängningar. Fransman.
  • Edward P Lazear, professor, Stanford. För forskning i personalekonomi och management. Amerikan.
  • Marc J. Melitz, professor, Harvard. För forskning om näringslivsstrukturer och internationell handel. Amerikan.

De tre namnen finns även i den svenska nationalekonombloggen Ekonomistas kandidatlista inför ekonomipriset. I den långa listan med ett 40-tal kandidater finns två svenskspråkiga forskare: svenske socialförsäkringsnestorn Assar Lindbeck och finlandssvenske Bengt Holmström, som forskat om kontraktsanalys.

Ekonomipriset instiftades 1968 av Riksbanken, i samband med institutionens 300-årsjubileum. Det korrekta namnet på priset lyder: "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne". Det är Riksbanken i stället för Nobelstiftelsen som står för pengarna till ekonomipriset, men summan är densamma som för Nobelpriserna. I år uppgår prissumman till åtta miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?