Annons

De är hetaste kandidaterna till att ta över efter Isabella Lövin

Isabella Lövin lämnar politiken och kommer att ersättas av ett nytt kvinnligt språkrör senast efter årsskiftet. 

Men, den hetaste kandidaten att efterträda henne Alice Bah Kuhnke säger nej. 

Fyra namn som förekommer i diskussion om vem som ska ersätta Isabella Lövin: Maria Ferm, Annika Hirvonen Falk, Åsa Lindhagen och Amanda Lind.
Fyra namn som förekommer i diskussion om vem som ska ersätta Isabella Lövin: Maria Ferm, Annika Hirvonen Falk, Åsa Lindhagen och Amanda Lind.Foto:TT
Miljöpartisterna Annika Hirvonen Falk, Maria Ferm, Karolina Skog, Åsa Lindhagen och Amanda Lind pekas alla ut som möjliga efterträdare till Isabella Lövin.
Miljöpartisterna Annika Hirvonen Falk, Maria Ferm, Karolina Skog, Åsa Lindhagen och Amanda Lind pekas alla ut som möjliga efterträdare till Isabella Lövin.Foto:TT

Beskedet från vice statsminister Isabella Lövin, som har miljö- och klimatportföljen i regeringen att hon lämnar politiken slog ned som en skräll på onsdagen. 

Hennes egen förklaring är att hon efter tolv år i politiken kände att det var dags och att det beskedet måste ges i god tid inför nästa val, som hon beskriver som ett ödesval. När det är skarpt läge, som i budgetförhandlingarna, menar hon att partiet står ensamt på barrikaden för miljön. 

”Det är vi som driver igenom de här stora satsningarna, som nu har gjort att industrin börjar ställa om, att SSAB har möjlighet att investera i ett pilotverk för stål utan kol.”

En förklaring till att partiet har gått dåligt i opinionen, under hennes tid som språkrör trots att klimatfrågan är viktigare än någonsin, är att partiet upplevs som allt för smalt, enligt Isabella Lövin. 

Beskedet är ”tråkigt och oväntat”, enligt statsminister Stefan Löfven. 

”Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen”, säger han i en skriftlig kommentar. 

Regeringen dröjer med besked i flera tunga frågor, där Miljöpartiet håller emot. En av dem är Preemraffs expansion i Lysekil, där regeringen har tagit över frågan efter Mark- och miljööverdomstolens ja. En annan miljöfråga som splittrar regeringen handlar om Bolidens planer på att utvinna koppar i Laver i Älvsbyn. 

”De här frågorna kommer jag att ta fullt ansvar för som minister så länge jag sitter kvar”, säger Isabella Lövin. 

Isabella Lövin beskrivs i likhet med Per Bolund som en samarbetspolitiker. Vem som kommer att efterträda henne är därför av central betydelse för Stefan Löfven, vars samarbete med MP har knakat betänkligt inte minst i migrationsfrågan. 

Enligt valberedningens ordförande Katrin Wissing, till vardags kommunpolitiker i Åre, kommer nomineringsprocessen att pågå i fyra veckor och det är helt öppet att nominera sig själv och andra. Men vilka egenskaper man letar efter i en efterträdare håller hon hemligt, 

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke förs fram som en självklar efterträdare av flera ledande miljöpartister till Di. Men hon själv stängde på onsdagseftermiddagen den dörren. 

”Alice kommer varken att kandidera eller ställa upp som språkrörskandidat. Vilka valberedningen kommer att fråga får du fråga dem om, men Alice svar är nej”, skriver hennes pressekreterare Joakim Söder. 

Rasmus Ling, som sitter i partistyrelsen, pekar även ut Alice Bah Kuhnke som en stark kandidat. Men också Annika Hirvonen Falk, som spelade en nyckelroll i migrationssamtalen, statssekreteraren Maria Ferm, Karolina Skog som är ekonomisk-politisk talesperson, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och kulturminister Amanda Lind.  

Isabella Lövin, som inledde sin politiska karriär som Europaparlamentariker och biståndsminister, har under hela sin tid som språkrör varit stadigt parkerad i botten av förtroendemätningarna, exempelvis i undersökningsföretaget Novus regelbundna undersökningar. 

”Hon har inte fått det förtroende hon förtjänar i svensk politik. Hon har resning och värdighet och integritet”, säger Peter Eriksson, biståndsminister. 

Inte heller Rasmus Ling vill lasta Isabella Lövin för partiets kris. 

”Det är vi som parti som inte har lyckats”, säger han. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?