1515
Annons

De är börsens mest värdefulla bolag

På listan över bolagen med högst börsvärde är det sällan några stora rörelser. Under året har bland andra Volvo klättrat medan klädjätten H&M fallit.

Astra Zeneca, ABB och Nordea hör till de högst värderade bolagen på börsen.
Astra Zeneca, ABB och Nordea hör till de högst värderade bolagen på börsen.Bild:TT/AP

Listan toppas av läkemedelsgiganten Astra Zeneca vars börsvärde uppgår till drygt 706 miljarder kronor. Därefter kommer ABB med ett börsvärde strax över 437 miljarder. Såväl Astra Zeneca som som ABB är dock dubbelnoterade vilket gör Nordea till det högst värderade helsvenska bolaget med ett börsvärde på 424 miljarder.

Nordea är ett av de bolag som har haft ett starkt 2017, börsvärdet har ökat med nästan 14 miljarder kronor. Torsdagens kvartalsrapport mottogs däremot inte positivt av marknaden och klockan 10.30 var aktien ned drygt 5 procent och handlades för 104,9 kronor. Bankjätten har dock under året klättrat förbi H&M på listan över de bolag på Stockholmsbörsen med högst börsvärde.

Ericsson hade under första halvåret en positiv utveckling på börsen, i takt med Christer Gardells köp av aktier stärktes marknadens förhoppningar om bolaget. Åtminstone fram till andra kvartalsrapporten som släpptes under tisdagen och fick bolaget att slaktas med 15,6 procent.

Den 2 juni nådde Ericssons aktie den högsta nivån under året, då handlades b-aktien för 64,05 kronor. Dagens kurs på strax över 52 kronor innebär att bolagets börsvärde har minskat med nästan 4,2 miljarder kronor sedan årsskiftet.

Mer positiv utveckling har Volvo haft. Onsdagens kvartalsrapport var starkare än förväntat, men aktiemarknaden fokuserade snarare på flaskhalsar i produktionen och aktien sänktes med 3,44 procent. Trots det har bolagets börsvärde ökat med totalt 80,5 miljarder kronor, bolaget har klättrat två placeringar på listan över bolag med högst börsvärde.

När Hexagons vd Ola Rollén häktades i oktober 2016 rasade aktien med 10 procent ner till 316,2 kronor, motsvarande nästan 12 miljarder kronor. Sedan dess har den stigit, rejält. I skrivande stund handlas aktien på strax över 400 kronor och börsvärdet har därmed sedan årsskiftet stigit med 27,2 miljarder kronor. Bolaget är dock fortfarande kvar på plats 15 av bolagen med högst börsvärde.

H&M har det senaste året avvikit kraftigt från Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som det senaste året har gått upp drygt 17 procent. Under samma period har H&M backat 19 procent. Katastrofåret innebär att börsvärdet under 2017 har minskat med hela 53,5 miljarder, och bolaget har fallit från plats 3 till plats 5 på listan över bolagen med högst börsvärde.

Handelsbanken och Swedbank har tappat 5,7 respektive 7,1 miljarder i börsvärde medan SEB har ökat med 20,7 miljarder och är således nästan ikapp de två konkurrenterna.

https://infogr.am/10_mest_vardefulla_bolagen

Scholz ska frågas ut om skattebedrägerihärva

Nya detaljer om en skattebedrägerihärva under Olaf Scholz tid som borgmästare i Hamburg pressar den tyske förbundskanslern.

Scholz tiger om saken, som dragit till sig ytterligare uppmärksamhet sedan 200.000 euro i kontanter av oklart ursprung hittats hos hans partikollega i Hamburg – en tidigare inflytelserik ledamot i förbundsdagen.

Foto:Markus Schreiber

Härvan kretsar kring en svindel i miljardklassen, som av oppositionspolitiker beskrivits som det kanske största skattebrottet i Tyskland genom tiderna.

De så kallade cum-ex-affärerna, som ägde rum under förbundskansler Olaf Scholz (SPD) tid som borgmästare i Hamburg, är en form av avancerat skattefiffel som grovt förenklat går ut på att lura myndigheter att man har rätt att få tillbaka skatt på en aktieutdelning som egentligen aldrig betalats in.

Huruvida Scholz har någon verklig roll i härvan är oklart. Men 2016, då han var Hamburgs borgmästare, träffade Scholz styrelseordföranden för Warburg Bank, som är djupt insyltad i cum-ex-skandalen. Kort därpå drog delstatens skattemyndighet enligt tidningen Der Spiegel tillbaka en fordran om nära 50 miljoner euro i skatt – pengar som krävts tillbaka då de ansågs utbetalda på felaktiga grunder, men som man plötsligt avstod från att kassera in.

Någon koppling har inte kunnat beläggas, men förfarandet har väckt misstankar om otillbörliga påtryckningar, vilket Scholz bestämt förnekar. Även Warburg Bank slår ifrån sig anklagelserna.

Åklagare tittar nu närmare på Scholz e-post från den här tiden, enligt Hamburger Abendblatt. 

En faktor som har gett ytterligare näring åt misstankarna om oegentligheter är att banken enligt Der Spiegel under 2017 skänkte 38.000 euro till en SPD-avdelning i Hamburg som företräddes av Scholz partikollega Johannes Kahrs, då ledamot i förbundsdagen.

Kahrs har de senaste dagarna hamnat i blåsväder, sedan myndigheterna hittat över 200 000 euro i kontanter i ett bankfack som tillhör honom. Varifrån pengarna kommer är oklart. SPD-politikern, som innan han lämnade förbundsdagen 2020 hade stort inflytande bland annat genom sin plats i budgetutskottet, har hittills valt att tiga.

”Allt mer i det här går inte ihop. Det är väldigt oklart var Kahrs har fått tag på pengarna, och i vilken utsträckning Hamburgs socialdemokrater har tjänat på det här”, säger CDU-ordföranden i Hamburg Christoph Ploss till Der Spiegel, och kräver att Scholz själv kommer ut på banan.

”Olaf Scholz behöver förklara sig”, instämmer förbundsdagsledamoten och partikollegan Thorsten Frei i en intervju med Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND). 

Medhåll kommer även från vänsterpartiet Die Linke, som också det är i opposition.

”Jag förväntar mig fullständig transparens av Johannes Kahrs, också vad gäller tiden efter det att han lämnade förbundsdagen (2020)”, säger gruppledaren Dietmar Bartsch.

Om inte förr så måste Scholz bryta tystnaden senast den 19 augusti, då han är kallad till ett särskilt utredningsutskott i Hamburgs delstatsparlament. Vid tidigare utfrågningar har kanslern sagt sig inte komma ihåg detaljerna kring sina samtal med bankordföranden. Han försäkrar dock via sin talesperson att han inte har något att dölja.

Frågan är nu om den allt mer högljudda kritiken från oppositionen kan hjälpa Scholz att minnas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera