1515

De är bokreans stora vinnare

Den årliga bokrean fortsätter att tappa i betydelse. Minskningen är svag, men trenden tydlig. Och allt fler som fyndar reaböcker köper dem genom näthandlare.

Bild:TT

Tisdag den 27 februari, startar årets bokrea. Den bekväma har dock sedan länge kunnat göra förhandsbeställningar via sin näthandlare. Och det är just reaförsäljningen genom denna kanal som ökar kraftigt, 8,2 procent förra året, enligt färsk branschstatistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Internethandeln, som i statistiken också inkluderar bokklubbar, var rentav den enda försäljningskanal som ökade sin försäljning under förra årets rea där tryckta böcker säljs. Försäljningen i den fysiska bokhandeln minskade med 3,4 procent under den treveckorsperiod som rean pågick och i dagligvaruhandeln var tappet 14 procent.

Sammantaget innebar detta att reaförsäljningen, i kronor räknat, minskade med 1,9 procent eller 6 miljoner kronor, till 304 Mkr.

"Rean är fortsatt viktig och något som förlagen och handeln satsar på, även om vi är inne i ett digitalt skifte", säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.

"Bokrean är en institution som funnits väldigt länge, det är en runt 100 år gammal företeelse."

Februari brukar vara årets näst starkaste månad försäljningsmässigt efter julhandeln i december. Så var det 2017 sett till antal böcker, men inte när det gäller omsättningen. Backar man ett år var februari näst störst både sett till antal böcker och till försäljningskronor.

Att februari som försäljningsmånad tappar beror på att rean startar allt senare. Förra året drog den i gång den 22 februari, i år startar den först den 27 februari. Årets rea pågår alltså i huvudsak under mars månad.

I statistiken räknas all försäljning under tre veckor som bokrea, det vill säga även böcker som säljs till ordinarie pris.

Sett över helåret håller trenderna från senare år i sig, det vill säga:

Den fysiska bokhandeln tappar, nedgången 2017 blev 4,5 procent.

Internetbokhandeln ökar, plus 5 procent, och är den klart största försäljningskanalen med över 2 miljarder kronor i omsättning, motsvarande hälften av all bokförsäljning i Sverige.

Sämst utvecklas försäljningen i dagligvaruhandeln, som rasade med drygt 11 procent förra året. I dagligvaruhandeln utgör pocketböcker en stor del av sortimentet, och pocket är det format som har det kämpigast med en nedgång på närmare 4 procent.

Pocketboksläsandet ersätts i hög grad av digitala strömmade abonnemangstjänster, som Storytel STORY B -0,63% Dagens utveckling , Bookbeat och Nextory. Dessa, som är bokbranschens stora vinnare, fortsätter öka sin försäljning kraftigt - med 50 procent. Digitala ljudböcker omsatte förra året 473 Mkr, motsvarande 11 procent av den totala försäljningen.

Jämfört med strömmade musiktjänster är det fortfarande en liten andel. När det gäller musikförsäljning närmar sig Spotify, Apple Music och andra en marknadsandel på 90 procent.

Sammantaget ökade bokförsäljningen med 4,2 procent förra året till 4,2 miljarder kronor. De digitala strömningstjänsterna står för hela ökningen. Försäljningen av tryckta böcker var oförändrad jämfört med 2016 - i kronor räknat. Räknat i antal böcker noteras en liten minskning på 1 procent, vilket indikerar att snittpriset på fysiska böcker ökat något.

Förra årets bäst säljande bok var precis som väntat David Lagercrantz "Mannen som sökte sin skugga". Liksom de allra flesta böcker på den skönlitterära topplistan ingår Lagercrantz bok i en serie, i det fallet Milleniumserien.

Alla fyra delar av Elena Ferrantes romanserie från Neapel tillhör årets mest sålda skönlitterära böcker.

När en romanförfattare åter fick Nobelpriset i litteratur visade det sig i kraftigt ökad försäljningen för en bok som utkom för länge sedan. Kazuo Ishiguros "Återstoden av dagen", publicerad på svenska 1990, var årets tionde mest sålda skönlitterära bok.

"Där ser man vad ett litterärt pris kan betyda för uppmärksamheten. Det är en kvalitetsstämpel", säger Kristina Ahlinder.

Augustprisvinnaren Johannes Anyurus "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" hamnade på sextonde plats på årstopplistan.

Inom facklitteratur sålde Fanny Hägerstam och den nyligen avlidna professorn Hans Rosling bäst med "Hur jag lärde mig förstå världen". Även här placerade sig en Augustprisvinnare högt, nämligen Fatima Brenners "Ett jävla solsken: en biografi över Ester Blenda Nordström", som kom på plats 14.


Innehåll från SpotlightAnnons

Svenska mjukvaruföretaget som gjorde storaffär med Huawei

Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck
Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. Foto: Adrian Beck

Svenska IMINT har gjort en imponerande resa. Från att ha utvecklat mjukvara för stabilisering i drönare i ett lantbruksprojekt till att idag ha världens bästa lösning för videostabilisering för Android. Och de har mer framför sina fötter. 

Som en avknoppning från Uppsala universitet har IMINT sedan 2007 vuxit i snabb takt och är på god väg att göra sig ett namn bland de stora drakarna inom branschen. Mjukvaruföretaget, som förser smarttelefontillverkare med videoprogramvara, har tagit svensk teknik ut på världsscenen med deras flaggskepp Vidhance – en programvara för videoförbättring. 

– Vårt genombrott kom under 2014–15 när smartphones fick ett uppsving och stillbildskamerorna började dö ut. Vi träffade timingsmässigt en bra period med vår produkt, säger Andreas Lifvendahl, vd på IMINT. 

Läs mer om hemligheten bakom IMINT:s videostabilisering.  

Starka visionen: de vill bli bäst i världen

Första milstolpen nåddes 2016 när Huawei blev bolagets första, stora kund. Den kinesiska informations- och kommunikationstekniksjätten banade väg för IMINT som fick bra branschrykte och med det fler ögon på sig. Vad som får dem att sticka ut från sina konkurrenter menar Andreas Lifvendahl är deras drivkraft att vilja bli bäst i världen. 

– Att vi har lyckats beror på att vi alltid har strävat efter att ligga i framkant i branschen. Vi har utgått från att skapa en bra plattform att stå på och sedan bygga vidare utifrån den. IMINT vill vara med i diskussionen om nästa generations teknik, säger han. 

Klivet in på Spotlight

När bolaget började ta fart behövde de resurser för att kunna satsa helhjärtat och skala upp produktionen. De bestämde sig för att noteras på börsen och valet föll på Spotlight Stock Market. Andreas Lifvendahl berättar att det som föll dem i smaken var Spotlights attityd och varma, familjära omhändertagande. 

Sedan etableringen har värdeutvecklingen varit en bergochdalbana menar Andreas Lifvendahl. Intäktskurvan har alltid varit stabilt ökande, men aktiemarknaden har varit mer lynnig. 

– Vi har levererat det vi har sagt att vi ska leverera, så de resultat vi presenterar känns tryggt. Aktiekursen däremot har varit svårare. Strax efter noteringen var vi oerhört hajpade, men sedan tappade marknaden intresset för oss och kursen började dala. Trots det har vi taktat på och fortsatt bygga bolaget. När vi nådde lönsamhet förra året vändes blickarna tillbaka mot oss, berättar han. 

Nyfiken på Spotlight? Läs mer här.  

Tittar på potentiellt nästa steg 

Faktum är att bolagets aktievärde har ökat tio gånger sedan juni 2020 och som potentiellt nästa steg kan ett listbyte till Spotlight Next, ett segment som har högre krav och extra synlighet, vara aktuellt. 

– Vi har inte tagit något beslut om att byta lista till Spotlight Next än. Men det är absolut en kvalitetsnivå som jag anser att vi når upp till. Det vore en fin stämpel för IMINT, säger Andreas Lifvendahl. 

Om IMINT 

IMINT Image Intelligence är verksamma inom IT-sektorn. Bolaget är en utvecklare av mjukvarulösningar och tjänster som i realtid analyserar och optimerar videoklipp i kundens kameraprodukter. Bolaget etablerades 2007 och har sitt huvudkontor i Uppsala, men också säljkontor runt om i Asien. Läs mer om IMINT här.  

Mer från Spotlight

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?