Annons

De är bäst i Sverige på hållbara transporter – igen

Lund är bäst på hållbara transporter – för femte året i rad. Årets raket är Landskrona som klättrar hela 16 placeringar när Sveriges kommuner rankas. 

Studentstaden Lund utmärker sig i den årliga rankningen av kommuners arbete med hållbara transporter.
Studentstaden Lund utmärker sig i den årliga rankningen av kommuners arbete med hållbara transporter.Foto:Mostphotos

Hur bra är Sverige kommuner på att arbeta med hållbara transporter? Den frågan har konsultföretaget Trivectors årliga rankning gett svar på sedan 2014, där 36 av Sverige 45 största kommuner har deltagit i år. 

Årets vinnare, för femte året i rad, är Lunds kommun. Enligt rankningen håller kommunen en jämn och hög nivå inom samtliga områden som mäts i undersökningen.

Lund har de senaste åren
dessutom ökat andelen fossilfria fordon samt satsat mer resurser på innovation och samverkan.

Både Huddinge och Täby kommun tilldelas hederspris för sitt arbete med säkra skolvägar och att få elever att välja hållbara färdsätt

”Det handlar både om åtgärder för att göra skolvägarna säkrare, men också om aktiviteter för att locka eleverna att välja hållbara färdsätt. Vi är speciellt imponerade av det kontinuerliga utvecklingsarbetet som pågått under flera år. Båda kommunerna har funnit arbetssätt som verkligen fungerar och som ger resultat”, berättar Karin Neergaard, projektledare för SHIFT kommunrankning i ett pressmeddelande.

Landskrona har klättrat hela sexton placeringar, från plats 28 till plats 12 i år. Kommunen har ökat andelen gator med lägre hastighetsbegränsningar, arbetat med mobility management, förbättrat sin cykelinfrastruktur och godsplanering. Andra klättrare på listan är Uppsala, Linköping och Helsingborg.

Nya i toppskiktet sedan förra året är Järfälla, Karlstad och Gävle. I år deltog inte Stockholm. 

Fotnot: SHIFT kommunrankning bygger på det europeiska benchmarkingverktyget EcoMobilitySHIFT och baseras dels på en enkät till kommunerna, dels på insamling av data från nationella databaser.

LÄS MER Här kan ni ta del av hela SHIFTS:s kommunrankning 

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?