1515

De är bäst i Sverige på hållbara transporter – igen

Lund är bäst på hållbara transporter – för femte året i rad. Årets raket är Landskrona som klättrar hela 16 placeringar när Sveriges kommuner rankas. 

Studentstaden Lund utmärker sig i den årliga rankningen av kommuners arbete med hållbara transporter.
Studentstaden Lund utmärker sig i den årliga rankningen av kommuners arbete med hållbara transporter.Foto:Mostphotos

Hur bra är Sverige kommuner på att arbeta med hållbara transporter? Den frågan har konsultföretaget Trivectors årliga rankning gett svar på sedan 2014, där 36 av Sverige 45 största kommuner har deltagit i år. 

Årets vinnare, för femte året i rad, är Lunds kommun. Enligt rankningen håller kommunen en jämn och hög nivå inom samtliga områden som mäts i undersökningen.

Lund har de senaste åren
dessutom ökat andelen fossilfria fordon samt satsat mer resurser på innovation och samverkan.

Både Huddinge och Täby kommun tilldelas hederspris för sitt arbete med säkra skolvägar och att få elever att välja hållbara färdsätt

”Det handlar både om åtgärder för att göra skolvägarna säkrare, men också om aktiviteter för att locka eleverna att välja hållbara färdsätt. Vi är speciellt imponerade av det kontinuerliga utvecklingsarbetet som pågått under flera år. Båda kommunerna har funnit arbetssätt som verkligen fungerar och som ger resultat”, berättar Karin Neergaard, projektledare för SHIFT kommunrankning i ett pressmeddelande.

Landskrona har klättrat hela sexton placeringar, från plats 28 till plats 12 i år. Kommunen har ökat andelen gator med lägre hastighetsbegränsningar, arbetat med mobility management, förbättrat sin cykelinfrastruktur och godsplanering. Andra klättrare på listan är Uppsala, Linköping och Helsingborg.

Nya i toppskiktet sedan förra året är Järfälla, Karlstad och Gävle. I år deltog inte Stockholm. 

Fotnot: SHIFT kommunrankning bygger på det europeiska benchmarkingverktyget EcoMobilitySHIFT och baseras dels på en enkät till kommunerna, dels på insamling av data från nationella databaser.

LÄS MER Här kan ni ta del av hela SHIFTS:s kommunrankning 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?