ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

De allra fattigaste blir rikare efter pensionen

Majoriteten får vänja sig vid lägre inkomster efter pension. En ny undersökning visar dock att de allra fattigaste får betydligt mer i plånboken – hela 2.000 kronor mer i genomsnitt via bostadstillägg och garantipension.

”Att det skulle vara de här nivåerna hade jag inte förväntat mig. Det handlar om en ganska så ordentlig nivåhöjning”, säger Magnus Billing, vd på Alecta som ligger bakom studien.

Tjänstepensionsföretaget har följt inkomstutvecklingen för alla födda 1941, från 62 till 75 års ålder. Föga förvånande fick de flesta lägre inkomster vid pensionering – men för den fattigaste femtedelen gällde det motsatta.

Garantipension och bostadstillägg gjorde att dessa snarare fick i genomsnitt cirka 2.000 kronor mer i plånboken.

”Det visar verkligen vilken viktig roll de här systemen spelar för de som har det sämst”, fortsätter Billing.

Lisa Laun, forskare på Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), är också förvånad över resultaten – men kanske främst över den fattigaste gruppens låga inkomstnivåer före pensionering.

Enligt Alectas undersökning gick många av dessa på a-kassa eller sjukpenning, deltidsarbetade eller var hemmafruar vid 62 års ålder, och hade enbart 7.800 kronor i månaden efter skatt i genomsnitt.

”Det visar att det här är en väldigt utsatt grupp”, säger Laun.

Men frågan är vilken effekt detta får på individernas beslut att antingen gå i pension eller fortsätta jobba?

Att gruppen får i genomsnitt 9.900 kronor efter skatt vid pensionering skulle å ena sidan kunna leda till att dessa hellre går i pension.

”Å andra sidan är det här en grupp som står långt från arbetsmarknaden och som förmodligen har mycket små möjligheter att komma in igen”, säger Laun.

”Och då spelar det kanske inte någon roll oavsett hur starka de ekonomiska incitamenten är.”

Hon tror att grundskyddets nivåer har större inverkan på personer snäppet högre upp på inkomstskalan, som befinner sig på arbetsmarknaden men som ändå får garantipension.

Enligt beräkningar som gjorts av Facket för försäkring och finans (FTF) krävs 41 års arbete med en genomsnittlig månadslön motsvarande 33.700 kronor för att komma upp över gränsen för när man inte längre har rätt till garantipension. Något som gör att det för många yrkesgrupper egentligen inte lönar sig att arbeta några år extra – då den högre inkomstpensionen och sänkningen av garantipensionen tar ut varandra.

En undersökning genomförd av Pensionsmyndigheten visar att 704.000 personer hade någon del av grundskyddet 2016, enligt FTF:s samhällspolitiska chef Håkan Svärdman på grund av att "skillnaden mellan att inte jobba alls och att jobba är marginell".

”Det är alltid en svår avvägning mellan grundskydd och incitament. Men någonstans ska ju gränsen ligga”, säger Laun.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies