ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Toppmötet i Davos

Davos-topparna är rikare än någonsin

Ambani, Gates, Zuckerberg och ett tiotal andra medlemmar i World Economic Forum har sett sin förmögenhet växa med sammanlagt 175 miljarder dollar sedan 2009. Samtidigt har ekonomin för de allra fattigaste varken ökat eller minskat, skriver Bloomberg. 

När nästa veckas Davos-möte med medlemmar från World Economic Forum går av stapeln är personerna på deltagarlistan rikare än någonsin. Tio år efter finanskrisen har förmögenheterna för ett tiotal medlemmar ökat med 175 miljarder dollar, motsvarande 1.500 miljarder svenska kronor, skriver Bloomberg. 

Trots det senaste årtiondets ekonomiska och politiska motgångar har investeraren David Rubenstein sedan 2009 dubblat sin förmögenhet, JP Morgans vd Jamie Dimon har mer än tredubblat sin nettoförmögenhet och finansmannen Stephen Schwarzman har sexfaldigt ökat sina tillgångar.

Data från finansbolaget UBS och konsultbolaget PwC visar att den globala förmögenheten hos dollarmiljardärerna har vuxit från 3.400 miljarder dollar 2009 till 8.900 miljarder dollar 2017. Miljardärerna har den längsta tjurmarknaden i historien och de senaste årens skattesäkningar i USA att tacka för sina växande tillgångar, skriver Bloomberg. 

För personer med minimala eller obefintliga tillgångar har årtiondet däremot varit mer utmanande. Ekonomin för ett genomsnittligt hushåll i USA har varken ökat eller minskat, menar Bloombergs analytiker. Samtidigt som aktiemarknaderna har stigit har färre vuxna amerikaner investerat på börsen än innan 2009. 

Inte heller medellönen har vuxit för den genomsnittlige amerikanen, samtidigt som lönerna för den genomsnittlige företagsledaren har skjutit i höjden. Lönen för en vd på de största bolagen i USA är nu 312 gånger högre än en genomsnittlig årslön, jämfört med ungefär 200 gånger högre 2009, 58 gånger högre 1989 och 20 gånger högre 1965, enligt en rapport som gavs ut 2018 av tankesmedjan Economic policy institute. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer