Davos slår alla rekord

Rekordmånga stats- och regeringschefer, rekordmånga företagsledare och rekordstort säkerhetspådrag – världsekonomiskt forum i Davos, som inleds på tisdag, är i vanliga fall en extraordinär händelse.

Men i år kommer även USA:s president Donald Trump.

Donald Trump och Börje Ekholm.
Donald Trump och Börje Ekholm.Bild:TT/Amanda Lindgren

Redan förra året var Donald Trump det stora samtalsämnet på toppmötet i den lilla schweiziska alpstaden – under mötets sista dag svors han in som president i USA.

Medan Kinas president Xi Jinping talade i Davos om vikten av frihandel fokuserade USA:s blivande president på handelsbegränsningar och att sätta amerikanska intressen först i alla lägen.

Skulle det bli ett handelskrig? Och kunde det – eller ogenomtänkta twitterinfall – resultera i regelrätta strider? Inte omöjligt, bedömde toppekonomer och politiker på plats.

Även om spänningar mellan stormakter är en av de stora riskerna, enligt toppmötets årliga undersökning The Risk Report, verkar den inledande paniken ha lättat.

EU- och handelsminister Ann Linde konstaterar att det varken har blivit amerikansk importskatt eller handelskrig.

”Men möjligen beror det på ineffektivitet i Vita huset och vi vet ju inte om det kan ändras i år”, sa hon på Di:s konferens Världen 2018 i veckan.

Där konstaterade Alasdair Ross, expert på global ekonomi vid The Economist analysavdelning, att det uppstått en form av balans mellan stormakterna.

Bland de 3.000 som deltar i år rankas 340 som toppolitiker och av dessa är 70 stats- och regeringschefer.

Storbritanniens Theresa May kommer, Frankrikes Emanuel Macron är där och inledningsanförandet hålls av Indiens premiärminister Narendra Modi, som länge förmodades bli toppmötets stora dragplåster.

Det ändrades dock drastiskt när Donald Trump nyligen meddelade att han kommer. Det var 18 år sedan USA:s president senast var på toppmötet.

Ericssons vd Börje Ekholm verkar dock inte särskilt förvånad.

”Möjligen kan man konstatera att Davos är en viktig mötesplats – även för den amerikanska presidenten”, säger han.

Börje Ekholm vill i år se att mötet resulterar i affärer.

”Jag har varit där ett par gånger. Davos var då en källa för inspiration. I år hoppas jag på lite mer affärsnytta. Många av våra stora kunder är också där så det är en bra möjlighet att träffa dem”, säger Börje Ekholm.

Han ser också fram emot mer allmänna diskussioner kring läget i världen.

”Det kommer så klart att bli mycket diskussion om världsekonomi, USA:s utveckling och inte minst brexit.”

Om konjunkturen toppar i år, eller kan stärkas ytterligare de närmaste åren, är frågan. Alasdair Ross har sin uppfattning klar.

”Den globala ekonomin når sin höjdpunkt, det blir tuffare 2019 och 2020”, säger han, och räknar med att Indien i år med en tillväxt på 8 procent tar ledartröjan när det gäller tillväxt bland de stora länderna.

Börje Ekholm kan i Davos träffa företagsledare för ett stort antal världsföretag. Cheferna för de stora operatörerna kommer, liksom topparna från bolag som Facebook FB +1,28% Dagens utveckling , Google GOOGL +0,09% Dagens utveckling och Alibaba.

Från Sverige finns Vattenfalls vd Magnus Hall och ordförande Lars G Nordström bland de anmälda liksom AB Volvo VOLV B -2,12% Dagens utveckling s vd Martin Lundstedt, Investor INVE B -0,22% Dagens utveckling s Jacob Wallenberg och Telias Johan Dennelind.

Statsminister Stefan Löfven har enligt besked i torsdag beslutat att inte åka, trots att han fanns med i det preliminära programmet. Finansminister Magdalena Andersson åker dock, liksom Ibrahim Baylan, Alie Bah Kuhnke och Isabella Lövin.

Toppmötet brukar kritiserats för att vara mansdominerat. I år är 21 procent av deltagarna kvinnor – också det ett rekord. Ett grepp för att blidka kritiken är att samtliga medarrangörer i år är kvinnor. Bland dem finns Internationella valutafondens chef Christine Lagarde, IBM IBM +0,02% Dagens utveckling :s vd Ginni Rometty och Norges statsminister Erna Solberg.

I vanlig ordning har mötet ett tema, och som vanligt lämnar det öppet för vida tolkningar. I år handlar det om att ”skapa en gemensam framtid i en splittrad värld”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?