Annons

David Bowie intar Kulturhuset

På fredag öppnar en stor fotoutställning med David Bowie på Kulturhuset i Stockholm.

Fotograf är japanen Masayoshi Sukita. Hans mest kända porträtt av den brittiske rocksångaren är det svartvita omslaget till albumet ”Heroes” från 1977.

”Utställningen är ett slags retrospektiv som spänner över 40 år, men vi fokuserar på David Bowies fascination för japansk kultur”, säger Maurizio Guidoni, Masayoshi Sukita i Europa.
”Utställningen är ett slags retrospektiv som spänner över 40 år, men vi fokuserar på David Bowies fascination för japansk kultur”, säger Maurizio Guidoni, Masayoshi Sukita i Europa.Foto:Masayoshi Sukita

David Bowies konstnärskap har uppmärksammats stort under det senaste decenniet med början redan innan sångaren gick bort 2016 vid 69 års ålder. Utställningen ”David Bowie Is” öppnade på Victoria & Albert Museum i London 2013 och visades under fem år på tolv museer runt om i världen, en turné som lockade 2 miljoner besökare. 

Böcker och dokumentärfilmer har följt, nu senast den hyllade ”Moonage Daydream” som just gått på bio och som visas i Klarabiografen i Kulturhuset under öppningshelgen. Där visas också en dokumentärfilm om fotografen Masayoshi Sukita, ”The Shoot Must Go On”.

Fler filmvisningar följer under det halvår som den turnerande fotoutställningen ”Bowie by Sukita – From London to Japan” pågår. I själva utställningen ingår de båda musikvideos som Johan Renck gjorde med David Bowie under slutet av dennes karriär, ”Blackstar” och ”Lazarus”. 

Utställningen omfattar drygt 100 foton tagna under fyra decennier, men tonvikten ligger på foton från 1970-talet. 

”Det är de viktigaste fotona Sukita tog”, säger Maurizio Guidoni som tillsammans med Vittoria Mainoldi driver One Arte Contemporanea i Italien, som representerar Masayoshi Sukita i Europa. 

Den japanska fotografen hade aldrig hört talas om David Bowie när han under ett besök i London 1972 fick syn på en konsertaffisch. Han gick och såg de legendariska konserterna på Rainbow Theatre och det var då allt började. Ett foto från Rainbow 1972 har titeln ”Our True Story Began”. 

I utställningen på Kulturhuset sätter japanska fotografen Masayoshi Sukita ett nytt ljus på David Bowie.
I utställningen på Kulturhuset sätter japanska fotografen Masayoshi Sukita ett nytt ljus på David Bowie.Foto:Masayoshi Sukita

Den som sammanförde fotografen med artisten var den japanska stylisten Yasuko Takahashi, som designade David Bowies scenkostymer under den här tiden. 

”Utställningen är ett slags retrospektiv som spänner över 40 år, men vi fokuserar på David Bowies fascination för japansk kultur”, säger Maurizio Guidoni.

David Bowies stil, både musikaliskt och utseendemässigt, ändrades många gånger under hans karriär, men hans image från det tidiga 1970-talet kom att definiera honom som artist. 

”Ja, så var det. Det var nog då han såg bäst ut, rent visuellt”, säger Vittoria Mainoldi.

1977 kom David Bowie till Tokyo i sällskap med Iggy Pop för att marknadsföra dennes album ”The Idiot”, som Bowie producerat. Masayoshi Sukita passade på att fotografera dem båda i studio, en timme vardera. Den sessionen resulterade helt oplanerat i omslagsbilden till Bowies ”Heroes” och Iggy Pops album ”Party”, som gavs ut några år senare, 1981.

I utställningen på Kulturhuset visas en rad fotografier av både David Bowie och Iggy Pop som togs under vistelsen i Japan. 

Turnerande fotoutställningen ”Bowie by Sukita – From London to Japan” pågår på Kulturhuset i sex månader.
Turnerande fotoutställningen ”Bowie by Sukita – From London to Japan” pågår på Kulturhuset i sex månader.Foto:Masayoshi Sukita

1980 återvände David Bowie till Japan, ett besök som resulterade i en serie fotografier tagna i Kyoto. Det är gatufotografier tagna i vardagliga miljöer, när Bowie åker tåg och rör sig ute bland folk på stan, en serie som kallas ”A Day in Kyoto”.  

Masayoshi Sukita talar inte mer än knapphändig engelska, om ens det, och hur han och David Bowie kommunicerade kan vara svårt att förstå.

”Stylisten Yasuko Takahashi hjälpte till och översatte ibland, men när Sukita och Bowie var i Kyoto tillsammans 1980, ett tillfälle som det finns vackra foton av i utställningen, var de var där helt själva”, säger Vittoria Mainoldi.

I slutet av 1980-talet frontade David Bowie bandet Tin Machine, ett sidoprojekt. Omslagsfotot till det självbetitlade debutalbumet togs av Masayoshi Sukita.

De senast tagna fotografierna av David Bowie i utställningen är från början av 2000-talet. 

Masayoshi Sukita fyller 85 år i vår och reser inte från hemmet i Japan för öppningen av utställningen. 

”Förhoppningsvis kommer han till Stockholm någon gång under våren”, säger Vittoria Mainoldi. 

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera